Tiksi paskutinės valandos: delsę kauniečiai užplūdo VMI (foto) | Kas vyksta Kaune

Tiksi paskutinės valandos: delsę kauniečiai užplūdo VMI (foto)

Kas vyksta Kaune, BNS inf. 2019/05/02 12:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kauno apskrities Valstybinėje mokesčių (AVMI) inspekcijoje driekiasi gyventojų eilės. Šiandien – paskutinė diena pateikti pajamų už 2018 metus deklaracijas. Skubančiųjų į jau besiruošiantį išvykti kasmetinį traukinį netrūksta.

[galerija kiek=”8″]

Faktą, kad artėjant gyventojų pajamų deklaravimo proceso pabaigai jaučiamas didesnis gyventojų susidomėjimas patvirtina ir Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Pasak jos, paskutinėmis deklaracijų teikimo dienomis Kauno apskrities Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (AVMI) Gyventojų skyriuje kasdien aptarnaujami apie 2000 gyventojų. Bendras gyventojų aktyvumas panašus kaip ir praėjusiais metais.

„Pajamų deklaracijas šiais metais privalo pateikti daugiau nei 105,6 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų, iš kurių beveik 78 proc. tai jau padarė. Nepateikusiųjų deklaracijų gyventojų skaičius panašus kaip ir praėjusiais metais. Iš viso šiais metais 167,5 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų pateikė per 206 tūkst. deklaracijų“, – sako pašnekovė.

J. Stankienės teigimu, gyventojai aktyviai naudojasi ir elektroninėmis paslaugomis – elektroniniu būdu pateikta 99,89 proc. gyventojų pajamų deklaracijų.

Tačiau netrūksta ir atvykstančiųjų į Kauno AVMI padalinį. Dažniausiai pagalbos į specialistus kreipiasi asmenys vykdę individualią veiklą, pardavę nekilnojamąjį turtą, automobilius, taip pat gyventojai, susiduriantys su sudėtingesnėmis individualiomis situacijomis, portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno AVMI viršininkė.

Pajamų deklaracijas su mokėtina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma pateikusiems, tačiau iki numatytos datos sumokėti mokesčius vėluojantiems, VMI apie tai primena pranešimais ir skatina gyventojus šią pareigą atlikti savarankiškai. VMI išsiunčia mokesčių mokėtojams pranešimus per Mano VMI, o jei gyventojas pranešimo neperskaito – pranešimas taip pat siunčiamas klasikiniu paštu. Verta paminėti, kad nuo nesumokėtos pajamų mokesčio sumos po gegužės 2 d. skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai už kiekvieną pradelstą dieną.

Žinoma, kasmet pasitaiko atvejų, kai gyventojai neišgirsta VMI siunčiamo prašymo pateikti deklaracijas ir sumokėti pajamų mokestį. Jei asmuo po priminimo ir toliau nesumoka skolos bei nesikreipia į VMI dėl mokestinės paskolos sutarties (MPS) sudarymo (skolos išdėstymo dalimis), VMI, vadovaujantis teisės aktais, nurašo skolą iš lėšų, esančių kredito įstaigų sąskaitose. Vadovaudamasi protingumo kriterijais, VMI nenurašo visų gyventojo sąskaitoje esančių lėšų, o palieka laisvai disponuojamą sumą (122 eurus). Jei asmuo neturi sąskaitų kredito įstaigose arba jose nėra lėšų, priimamas sprendimas išieškoti skolą iš turto. Išieškojimo vykdymas perduodamas antstoliams, dėl ko gyventojai patiria papildomų išlaidų.

Siekiant lygiateisiškumo pareigingų ir savarankiškai mokesčius sumokančių gyventojų atžvilgiu, privalantiems deklaruoti pajamas, bet to nepadariusiems, VMI siunčia priminimus su pagal VMI duomenis asmeniui apskaičiuota mokėtina GPM suma. Ši suma apskaičiuojama iš trečiųjų šaltinių gavus pilnus duomenis apie asmens pajamas. Pajamų mokesčio suma dažniausiai susidaro dėl gyventojui pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), neišlaikius 3 metų ir pelningai pardavus automobilį (remiantis VĮ „Regitros“ pateiktais duomenimis) ar pan. Apie VMI iniciatyva apskaičiuotą mokėtiną sumą mokesčių mokėtojas informuojamas asmeniškai, tad po priminimo jis gali savarankiškai pateikti pajamų deklaraciją bei sumokėti pajamų mokestį. Nesumokėjusiems taikomos įprastos skolos išieškojimo priemonės.

Gyventojams, kurie turi laikinų finansinių sunkumų ir šiuo metu neturi galimybės padengti visos po pajamų deklaravimo susidariusios mokesčių sumos, primename, kad tokiais atvejais jie gali kreiptis į mokesčių administratorių dėl MPS sudarymo ir mokesčių sumą mokėti dalimis arba mokėjimą atidėti. Prašymas sudaryti MPS bei kiti prašymo nagrinėjimui reikalingi dokumentai priimami elektroniniu būdu per VMI portalo Mano VMI sritį. Jeigu gyventojas neturi galimybės prašymo pateikti e. būdu, jį galima pateikti e. paštu vmi@vmi.lt, klasikiniu paštu bei tiesiogiai gyventojų aptarnavimo skyriuose. Svarbu paminėti, kad skoloms nesiekiant 1000 eurų sumos, gyventojams užtenka pateikti tik išsamų prašymą: dokumente nurodoma skolos suma, pageidaujamas atsiskaitymų grafikas bei priežastys, kodėl šiuo metu asmuo negali padengti visos mokesčio sumos. Daugiau informacijos apie MPS su mokesčių administratoriumi sudarymą čia.

Lietuvoje yra beveik 644 tūkst. gyventojų, kuriems VMI turi grąžinti GPM. Bus grąžinta beveik 141 mln. eurų permokų, o dar apie 299 tūkst. žmonių turės sumokėti valstybei apie 160 mln. eurų GPM. Daugiau nei 144 tūkst. gyventojų VMI jau grąžino beveik 23,6 mln. eurų mokesčių permokos.

Pajamas iki gegužės 2 dienos deklaruoti privalo gyventojai, pernai vykdę individualią veiklą ar įsigiję verslo liudijimus, pardavę transporto priemonę anksčiau nei po trejų metų ar nekilnojamąjį turtą anksčiau nei po 10 metų, gavę nuomos pajamų ar bet kokių pajamų iš užsienio valstybės ir panašiai.

Be to, deklaruoti pajamas ir turtą privalo politikai, tarnautojai bei jų sutuoktiniai.

Šiais metais pajamas už 2018 metus privalo deklaruoti beveik 702 tūkst. gyventojų visoje šalyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA