Lietuvių kalbininkai patvirtino naują Kazachstano sostinės pavadinimą | Kas vyksta Kaune

Lietuvių kalbininkai patvirtino naują Kazachstano sostinės pavadinimą

BNS 2019/05/01 17:54
Interneto archyvo nuotr.

Kaip patvirtino Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK), Kazachstano sostinė lietuvių kalboje nuo šiol bus vadinama Nur Sultanu. Miestas neseniai pervadintas ilgus metus šaliai vadovavusio lyderio garbei.

Nutarimą patvirtino VLKK, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo to, kai Kazachstanas atsistatydinusio ilgamečio šalies lyderio Nursultano Nazarbajevo garbei pervadino savo sostinę pats. Iki šiol šios Vidurio Azijos valstybės sostinė buvo vadinama Astana.

„Kazachstanas pakeitė savo sostinės oficialų pavadinimą ir mes taip pat turėjome pakeisti oficialių pavadinimų sostinių sąraše. Senojo pavadinimo naudoti negalime“, – BNS sakė VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis.

Pasak jo, pagrindinis klausimas sprendžiant dėl pavadinimo keitimo buvo, ar rašyti jį vienu, ar dviem žodžiais. „Mes kreipėmės į Kazachstaną ir į mūsų Užsienio reikalų ministeriją rekomendacijos. Jie rekomendavo dviem, o mes patvirtinome“, – kalbėjo komisijos vadovas.

N. Nazarbajevas Kazachstanui vadovavo nuo 1991 metų, kai šalis paskelbė nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. Autoritarinis vadovas atsistatydino kovą, o jį prezidento pareigose laikinai pakeitė lojalistas Kassymas-Jomartas Tokaevas (Kasymas Žomartas Tokajevas).

Valdančioji partija iškėlė šio politiko kandidatūrą birželio 9 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose, K.-J. Tokayevas beveik neabejotinai laimės šį balsavimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA