Tarptautinis pripažinimas: startuoliams draugiškų miestų reitinge – Kauno proveržis | Kas vyksta Kaune

Tarptautinis pripažinimas: startuoliams draugiškų miestų reitinge – Kauno proveržis

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kaunas sulaukė tarptautinio pripažinimo kaip miestas, turintis besikuriančiam verslui draugišką aplinką ne tik Lietuvos, bet pasaulinės verslo arenos kontekste. „Startup Blink Global“ 2019-ųjų tyrimų centro išleistas startuolių ekosistemos reitingas suteikė Kaunui 114 poziciją iš 1028 tyrime dalyvavusių viso pasaulio miestų.

Dideliais žingsniais geresnių rezultatų link

Pranešime spaudai rašoma, kad Kauno startuolių ekosistema per 2 metus pasauliniame „Startup Blink“ ekosistemų reitinge pakilo net per 350 pozicijų. 114-os vietos užėmimas reitinge tik dar kartą įrodo Kauno kaip naujai besikuriančios verslo oazės statusą.

Kauno miesto savivaldybės mero patarėjas Simonas Kairys sako, kad „StartupBlink įvertinimas Kaunui – tai signalas, kad einame teisingu keliu ir tampame šiuolaikiniu miestu. Kaune turime tiek aukštųjų mokyklų, tiek jaunų kūrybiškų žmonių, kuriuos kartais reikia tik padrąsinti, suteikti žinių, kompetencijų įgyvendinti savo idėjas.

Vienas po kito ateinantys investuotojai irgi prisideda prie startuolių ekosistemos stiprėjimo. Privalome galvoti apie mūsų žmones šiuolaikiniame pasaulyje, kuris tapo iš vienos pusės labai mažas, iš kitos – labai konkurencingas. Darbo vieta ir pragyvenimo šaltinis – įgauna visai kitas reikšmes“.

S. Kairys taip pat pastebi, kad „Prie Kauno sėkmės prisideda ir unikalumo miestui suteikia sėkmingai įgyvendinta programa „Kauno startuoliai 2018“. Jam pritaria ir VšĮ „Kaunas IN“ verslo skyriaus vadovas Tadas Stankevičius sakydamas, jog „Kauno startuolių ekosistemos dalyvių susitelkimas į vieningą miesto bendruomenę yra vienas iš pagrindinių aspektų, kuris turi išties reikšmingos teigiamos įtakos bendrai startuolių ekosistemos situacijai. Tiesioginę programos naudą per akceleratoriaus veiklas patyrė 11 startuoliškų idėjų įgyvendintojų, taip pat daugiau nei 1 000 kauniečių, kurie žinias ir kompetencijas stiprino antroje startuolių programos dalyje – tinklinimo renginių cikle. Glaudūs ryšiai su miesto akademine bendruomene, Kauno mokslo ir technologijų parku, bendradarbystės erdvėmis bei inkubatoriais leido pasiekti maksimaliai gerus rezultatus praėjusiais metais.“

Puikios naujienos Lietuvos startuolių ekosistemai

Teigiami pokyčiai įvyko ir šalių reitinge: Lietuva bendrame pakilo net 4 pozicijomis ir, užėmusi 18-ą vietą pateko į 20-uką, kas byloja apie tendencingai gerėjančią Lietuvos verslo aplinką. Proveržį pastebi ir „Startup Lietuva“ vadovė Roberta Rudokienė „Lietuvos startuolių ekosistema nuolat auga: šiuo metu „Startup Lithuania“ duomenų bazėje turime jau 530 startuolių, veiklą pradėjo du nauji akceleravimo fondai. Tai, jog startuolių ekosistema sėkmingai plečiasi rodo ir praėjusių metų pasiekimai: pritrauktos rekordinės sumos investicijų – 183 mln. eur, veiklą pradėjo 3 rizikos
kapitalo fondai, įsiteigė verslo angelų tinklas LITBAN. Visi šie pokyčiai stiprina startuolių ekosistemą ir sukuria labai palankią investicinę aplinką bei galimybes startuoliams pritraukti investicijas“.

Reitingo ataskaitoje pabrėžiama, kad ir mažos šalys gali pasiekti išties daug: 8 iš 20 geriausiai įvertintų reitingo šalių turi mažiau nei 10 milijonų gyventojų (Izraelis, Švedija, Šveicarija, Suomija, Estija, Airija, Danija, Lietuva)“. „Kauno miestas, Lietuva yra puikus įrodymas, kad galinga antrinė ekosistema gali atsirasti net ir mažesnėse šalyse.“ – neabejoja reitingo sudarytojai.

Visgi, reitingo viršūnėje atsidūrė tokie megapoliai kaip San Franciskas, Niujorkas ir Londonas, užėmę atitinkamai
pirmąją, antrąją ir trečiąją vietas, o palankiausiomis verslui šalimis tituluotos JAV, Jungtinė Karalystė bei Kanada.

Verslo aplinka nešanti sėkmę

Pats „StartupBlink Global“ vadovas Eli David, pristatydamas 2019-ųjų reitingą sako, kad „Sėkmingos startuolių ekosistemos kuria darbo vietas, skatina ekonomiką, prisideda prie gyvenimo kokybės augimo, inovacijų skatinimo, padeda pritraukti ir išlaikyti talentus. Yra tik du pasirinkimai – daryti pažangą, arba atsilikti.“

Sudarant reitingą buvo vertinami 3 pagrindiniai aspektai. Pirmasis, startuolių ekosistemoje veikiančių verslui skirtų institucijų skaičius. Antrasis aspektas – startuolių kokybė, čia vertinama, kiek aplinkoje yra bendradarbystės erdvių, vykstačių renginių skaičius ir pritrauktų interesantų kiekis. Trečia, vertinama verslo aplinka bei kontekstas.

„StartupBlink Global“ – išsamiausias globalios startuolių ekosistemos žemėlapis ir startuolių ekosistemų tyrimų centras padedantis geriau surasti stimulus padedančius verslui susikurti bei aplinkas palankias verslo klestėjimui. Centras kasmet išleidžia ataskaitą apie globalius pokyčius konkrečiose šalyse bei miestuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA