Atsako advokatė: ar garso įrašas laikomas įrodymu teisme? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar garso įrašas laikomas įrodymu teisme?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Keblioje situacijoje atsidūrusi moteris iškėlė klausimą – ar garso įrašas gali būti laikytinas įrodymu? Skolos neatgaunanti skaitytoja situaciją narplioti perdavė teisininkams.

„Turiu skolininką, kuris niekaip negrąžina paskolintų pinigų. Negana to, teigia, jog jei kreipčiausi į teismą jis neigtų paskolinius santykius. Tačiau prieš keletą dienų, man pavyko įrašyti mūsų pokalbį, kuriame jis pripažįsta skolinęsis iš manęs pinigų. Tačiau kilo klausimas, ar toks garso įrašas būtų laikytinas įrodymu teisme?“ – Kausimą kelia „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Pažymime, kad vadovaujantis LR Civilinio proceso kodekso normomis įrodinėjimo priemonėmis gali būti nuotraukos, vaizdo bei garso įrašai, padaryti nepažeidžiant įstatymų.

Jeigu civilinės bylos šalis ginčija kitos šalies pateiktų nuotraukų, garso ar vaizdo įrašų leistinumą, motyvuodama tuo, kad jie yra padaryti pažeidžiant įstatymų ginamas asmens neturtines teises ir vertybes (neteisėtai įėjus į asmens gyvenamąsias ir kitokias patalpas, aptvertą privačią teritoriją, neteisėtai stebint asmenį, pažeidus asmens pokalbių telefonu, susirašinėjimo ar kitos korespondencijos bei asmeninių užrašų konfidencialumą ir kitokiais neteisėtais veiksmais), teismas turi tirti ginčijamų įrašų padarymo aplinkybes ir vertinti, ar šios įrodinėjimo priemonės konkrečioje byloje gali būti pripažintos leistinomis.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Pažymime, kad teismų praktikoje įrodinėjimo priemonės leistinumas suprantamas kaip informacijos, sudarančios įrodymų turinį, gavimas nepažeidžiant įstatymų nustatytos tvarkos.

Vertinant garso įrašo, kaip įrodinėjimo priemonės, leistinumą, visų pirma turi būti vertinama, ar šis įrodymas buvo gautas nepažeidžiant subjektų, užfiksuotų įraše, teisių ir interesų, jų teisės į privatų gyvenimą. Taigi apie tai, ar garso įrašas yra leistina įrodinėjimo priemonė, turi būti sprendžiama individualiai kiekvienoje konkrečioje byloje, atsižvelgiant į įrašo padarymo aplinkybes, fiksavimo būdą, priemones ir kitus veiksnius.

Konkrečiu pateiktu atveju garso įrašas galimai būtų pripažintas leistina įrodinėjimo priemone, kadangi garso įrašo darymas to ginčo teisiškai reikšmingoms aplinkybėms teisingai nustatyti, kai pokalbyje dėl skolos grąžinimo dalyvauja abi sandorio šalys, teismų jurisprudencijoje pripažįstamas teisėtu įrodymų rinkimu, nes dviejų privačių asmenų civilinio ginčo aplinkybės nelaikytinos šių asmenų privataus gyvenimo aplinkybėmis.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA