Vieno tipo cigaretėse aptikta sveikatai pavojingų blakių | Kas vyksta Kaune

Vieno tipo cigaretėse aptikta sveikatai pavojingų blakių

Parengė Vilius Stankevičius 2019/04/28 11:20
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Mokslininkai ištyrė, jog elektroninės cigaretės yra užterštos bakterijų toksinais, kurie kenkia plaučiams. Panašūs bakterijų toksinai susidaro šiukšlių deginimo gamyklose.

Tyrimas, atliktas Harvardo universitete, rado, jog vienoje iš keturių elektroninių cigarečių aptinkama blakė, galinti sukelti astmą, skelbia „The Telegraph“. Atskleista, jog tokio tipo toksinus dažniausiai galima rasti saldžių vaisių skonio cigaretėse.

Ankstesniais tyrimais įrodyta, jog populiariausiose elektroninių cigarečių skoniuose galima aptikti chemikalų, sukeliančių rimtas kvėpavimo sistemos ligas. Tačiau tai – pirmas toks atvejis, kai elektroninėse cigaretėse mokslininkai ištyrė esant galimai nuodingų biologinių medžiagų.

Harvardo universitete buvo ištirtos 75 populiariausios elektroninių cigarečių rūšys – tarp jų vienkartinio ir daugkartinio naudojimo. Mokslininkai teigė, jog 27 porc. cigarečių buvo atrasta edotoksino, naudojamo žemės ūkyje ir pramonėje, o 81 proc. aptikta gliukanų pėdsakų, randamų kai kurių parazitų ląstelių sienelėse.

Anot aplinkos genetikos eksperto profesoriaus David Christiani, įrodyta, kad minėti toksinai sukelia nemalonius ir pasikartojančius kvėpavimo sutrikimus. Tokių toksinų atradimas, pasak jo, verčia dar labiau susirūpinti, dėl galimų žalingų pasekmių rūkaliams.

Tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad skysčiu užpildomose cigaretėse yra 3 kartus mažiau gliukano negu vienkartinėse. Mokslininkai nuomone, medžiagos, naudotos gamybos procese, gali būti toksinų, tokių kaip gliukano ir edotoksino, atsiradimo produkte priežastimi. Tačiau, kuriuo gamybos proceso metu cigaretės galimai yra užteršiamos, vis dar neaišku.

Kaip rašoma narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento svetainėje nerūkysių.lt, elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi net 12 skirtingų organizmo funkcijų sutrikimu. Dažniausiai jaučiami nemalonūs kvėpavimo bei nervų sistemos sutrikimų simptomai, burnos ir gerklės gleivinės pakenkimai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA