Grilio sezonas: du receptai, kuriuos rekomenduojama išmėginti | Kas vyksta Kaune

Grilio sezonas: du receptai, kuriuos rekomenduojama išmėginti

Maxima.lt nuotr.

Lietuviai kepsnines ir šašlykines aktyviausiai naudoja nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio, ką naujo ir originalaus grilio mėgėjai gali išbandyti šį sezoną?

„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. siūlo išbandyti keletą receptų.

Jautienos šonkauliai

Reikės: jautienos šonkaulių (apie 2,5 kg), 150 g rudojo cukraus, šaukšto rūkytos paprikos miltelių, kelių žiupsnelių česnakų miltelių bei aitriosios paprikos miltelių, žiupsnelio cinamono, druskos bei pipirų, 200 ml barbekiu padažo, 100 ml obuolių sulčių.

„Pirmiausia nuo šonkaulių nulupkite ploną plėvelę – kepant su ja šonkauliai bus kietesni, be to prieskoniai ir grilio kvapas mažiau įsigers į mėsą. Pirmiausia šonkaulius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite prieš tai jau sumaišytais prieskoniais. Prieš kepant vidinė grilio temperatūra turi būti apie 150°C, tokią ją reikėtų stengtis išlaikyti ir visą kepimo laiką – apie 30 min. Stenkitės grilio neatidarinėti“, – patarimais dalinasi jis.

Po 30 kepimo minučių šonkaulius perkelkite ant aliuminio folijos ir apliekite 50 ml šiltomis obuolių sultimis, suvyniokite folijoje nepalikdami tarpų. Grilio temperatūra padidinkite iki maždaug 190°C ir kepkite uždengtu grilio dangčiu apie 30 minučių.

Po tiek laiko šonkauliai turėtų būti beveik iškepę, o jų vidinė temperatūra turėtų siekti apie 75°C. Apie 10 minučių pakaitinkite šonkauliukus išimtus iš folijos maždaug 120°C. Tuomet šonkaulius keletą kartų iš abiejų pusių kas 5 minutes aptepkite šiltu barbekiu padažu, po 3-iojo karto uždarykite grilio dangtį ir pakepkite dar 5 minutes.

Jautienos kepsnys

Reikės: jautienos nugarinės su išpjova kepsnio, druskos, pipirų, mėsos prieskonių, rūkytos paprikos miltelių, česnakų miltelių.

„Įtrinkite kepsnį prieskoniais ir įkaitinkite grilių iki maždaug 200-260°C. O toliau jau kepkite iki tokio iškepimo lygio, koks jums labiausiai patinka. Pusžalį kepsnį iškepsite kepdami jį 6 minutes iš vienos pusės ir tuomet apie 3-4 minutes iš kitos, tokio kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti apie 50°C. Vidutiniškai kepsnį iškepsite jį kepdami 7 minutes iš vienos pusės ir apie 5-6 minutes iš kitos pusės, vidinė kepsnio temperatūra turėtų būti apie 60°C. Gerai iškepto kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti apie 70°C, tokią ją pasieksite kepdami kepsnį 9 minutes iš vienos pusės ir apie 7-8 minutės iš kitos“, – atskleidžia specialistas.

Mažus ir nestorus jautienos kepsnius virš gerai įkaitusių žarijų dažniausiai užtenka pakepti po 2–3 minutes kiekvieną pusę, tokiu atveju kepsniai bus vidutiniškai iškepti. Jeigu turite, naudokite ketaus groteles – jos geriau įkaista, kepsniai skaniau ir gražiau apskrunda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA