STT įvertino pataisas dėl vairuotojo pažymėjimo naudojimo tapatybei: mato grėsmę | Kas vyksta Kaune

STT įvertino pataisas dėl vairuotojo pažymėjimo naudojimo tapatybei: mato grėsmę

BNS 2019/04/28 13:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) neįžvelgia korupcijos požymių įstatymo pataisose, kurios leistų Europos ekonominės erdvės valstybėje išduotą vairuotojo pažymėjimą naudoti asmens tapatybei nustatyti. Tačiau tarnyba atkreipia dėmesį į viešai išsakomus nuogąstavimus dėl galimų terorizmo finansavimo ir pinigų plovimo grėsmių.

STT išvadoje, adresuotoje Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir „valstiečių“ frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskiui, nurodoma, kad informacija apie pilietybę yra pagrindinis šaltinis renkant asmens identifikavimo duomenis, kurių reikia Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo įgyvendinimui, tuo metu vairuotojo pažymėjime pilietybė nenurodoma.

„Nesant galimybės nustatyti klientų pilietybės galimai į Lietuvos finansų sistemą galėtų patekti asmenys iš valstybių, kuriose aktuali teroristinių organizacijų veikla, ir padidėtų teroristų finansavimo ir pinigų plovimo grėsmė. Todėl manome, kad finansų įstaiga ar kitas subjektas turėtų pareigą nusistatyti kliento pilietybės nustatymo mechanizmą, jei jis nenustatomas iš paso ar asmens tapatybės kortelės“, – teigiama STT išvadoje.

Joje pabrėžiama, kad tokia situacija taptų aktuali, jei dėl įvairių priežasčių Lietuvos finansų įstaigų klientais taptų kitų šalių finansų įstaigų klientai.

Investicijų agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas anksčiau yra teigęs, kad pataisomis dėl vairuotojo pažymėjimo tapatybei nustatyti siekiama sudaryti palankesnes sąlygas (išvengti pakartotinio klientų identifikavimo) dėl „Brexit’o“ iš Didžiosios Britanijos pasitraukiančioms įmonėms kraustytis į Lietuvą.

Parlamentarai STT išvadą vertina skirtingai. Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė teigė, kad jei pataisos dėl vairuotojo pažymėjimo naudojimo tapatybei nustatyti Seime būtų svarstomos toliau, jose reikėtų numatyti ir tam tikrą tvarką, kaip iš vairuotojo pažymėjimo nustatyti pilietybę.

„Pastaba yra tikrai rimta“, – BNS tvirtino A. Širinskienė, pabrėžusi, kad rinkai nebūtų gerai, jei finansų įstaigos pasitvirtintų skirtingas klientų tapatybės identifikavimo praktikas.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas BNS sakė, kad STT išvada tik dar kartą patvirtina, jog Seimas švaisto laiką biurokratinėms procedūroms, kol kitos valstybės imasi visų įmanomų priemonių užsienio investicijoms pritraukti.

Seimas balandžio viduryje sustabdė pataisų, kuriomis siekiama pripažinti vairuotojo pažymėjimą tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti, priėmimą. „Valstiečiai“ tuomet informavo, kad kreipėsi į STT su prašymu atlikti pataisų antikorupcinį vertinimą.

Nerimstant diskusijoms dėl Didžiosios Britanijos finansų startuolio „Revolut“ ir bankų pinigų plovimo skandalų, vairuotojo pažymėjimo naudojimui tapatybe nustatyti vis labiau priešinasi dalis Seimo narių, įskaitant parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką „valstietį“ Stasį Jakeliūną.

Vairuotojo pažymėjimo tinkamumo asmens tapatybei šalininkai sako, kad teisių prilyginimas dokumentui, kuris leistų nustatyti tapatybę, o taip pat bankuose atsidaryti sąskaitą, paskatins investicijas į Lietuvą.

Vairuotojo pažymėjimų naudojimui šiam tikslui priešinasi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, tuo metu Finansų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, taip pat Lietuvos bankas tokiam siūlymui pritaria.

Vairuotojo pažymėjimas tinkamas asmens tapatybei nustatyti ir sąskaitą banke atsidaryti Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Švedijoje, Čekijoje, Maltoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA