Kauniečiams bežiūrint gyslose stings kraujas – ekstremalai vaikščios neliesdami žemės | Kas vyksta Kaune

Kauniečiams bežiūrint gyslose stings kraujas – ekstremalai vaikščios neliesdami žemės

Asociatyvi / KTU nuotr.

Praėjusių metų rudenį prie Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnio pastatų ekstremalai stebino neįprastu reginiu – 20 metrų aukštyje vaikščiojo ant lynų, ištiestų tarp dviejų šio centro korpusų. Šie aštrių pojūčių mėgėjai – pasaulyje sparčiai populiarėjančio, tačiau Lietuvoje vis dar naujo ir neatrasto, sporto slackline entuziastai. Šį šeštadienį akį traukiantį reginį sportininkai žada pakartoti ir vėl.

Slackline sporto mėgėjas Kęstutis Žižys, komanda „Slackline Sessions in Kaunas“ narys, pernai taip pat vaikščiojęs ant tarp „Santakos“ slėnio pastatų ištemptų vos 2,5 centimetrų pločio medžiaginių, tamprių juostų, tikina, kad šis užsiėmimas gali būti ne tik sportas, bet ir pramoga, saviugdos priemonė ir net gyvenimo būdas.

„Šia veikla galima užsiimti su draugais gamtoje, mieste, bet kokioje iškyloje ar keliaujant kalnuose. Tačiau intensyviai treniruojantis dirba visi kūno, o ypač vidiniai, raumenys. Be to, tai puiki saviugdos priemonė, nes treniruočių metu mokomasi susikoncentruoti ir tuo pačiu atsipalaiduoti, o tai ugdo įgūdžius, kurie ateityje padeda geriau spręsti iškilusias užduotis.
Ilgainiui tai tampa ir gyvenimo būdu – vaikščiojimas juosta, o ypač dideliame aukštyje su apsaugomis, pasidaro savotiška meditacija, kurią patyręs, kartais nebegali sustoti ir kiekvieną kartą norisi vis daugiau“, – patirtimi dalijasi K. Žižys.

Apie tai, koks yra slackline sportas, jo populiarumą Lietuvoje ir visame pasaulyje bei galimybes išbandyti šį užsiėmimą, su K. Žižiu kalbamės išsamiau.

– Kas yra slackline? Kuo ši veikla įdomi?

– Slackline lietuviškai reiškia vaikščiojimą juosta. Tai yra pusiausvyrą tobulinantis užsiėmimas, kuomet bandoma ant 2,5 cm ar 5 cm pločio medžiaginės juostos išlaikyti pusiausvyrą. Lietuvoje juosta dažniausiai tvirtinama tarp medžių. Ant jos užlipęs gali pajusti tai, ką jaučia cirko artistas vaikščiodamas lynu.

Slackline yra ir sportas, ir laisvalaikio praleidimo būdas. Galbūt panašiausias atitikmuo būtų riedučiai ar riedlentės. Kas nori gali tuo užsiimti laisvu metu, tačiau pasaulyje jau vyksta ir įvairūs šios sporto šakos čempionatai, siekiama skirtingų pasaulio rekordų.

– Slackline gan „jaunas“ užsiėmimas. Jį prieš keturias dešimtis metų sugalvojo alpinizmu užsimatys sportininkai. Kiek jis yra populiarus Lietuvoje?

– Lietuvoje tai nėra labai populiarus užsiėmimas, tačiau, manau, jau nemažai kas žino šią veiklą, kadangi ją propaguojame miestų parkuose, įvairiose vasaros šventėse ar Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) organizuojamose olimpinėse dienose. Žmonės ne visada drįsta tai išbandyti, mano nuomone, dėl lietuviško kuklumo.

Labiausiai šis užsiėmimas paplitęs ten, kur yra kalnų, pavyzdžiui, Šveicarijoje, Vokietijoje, JAV, Prancūzijoje, Čekijoje, Brazilijoje. Būtent tada galima išbandyti ekstremalią slackline versiją, vaikščiojimą juosta labai aukštai (angl., highline).

– Kaip ir kada susidomėjote šiuo neįprastu sportu?

– Pirmą kartą sužinojau apie šį užsiėmimą 2016 metų vasarą, pamatęs, kaip žmonės ant juostų vaikšto parke prie muzikinio teatro. Išbandžiau, patiko. Tačiau pats pradėjau treniruotis tik po metų. Nuo to laiko, kaip visiems sakau, jau negaliu „nulipti“ nuo juostos.

Tik vėliau sužinojau, kad dar yra ir ekstremali šio užsiėmimo versija – highline. Pirmą kartą highline išbandžiau po trijų mėnesių treniruočių – 2017 m. rugsėjį. Nuo to laiko visada laukiu tokių galimybių kaip šį savaitgalį, t. y., užlipti ant juostos ten, kur po kojomis nėra žemės. Kadangi kalnų Lietuvoje nėra, tai tokių galimybių būna ne tiek ir daug.

– Nuo kokio amžiaus žmogus gali pradėti užsiimti šiuo sportu? Kokį esate matęs jauniausią ir vyriausią šio užsiėmimo mėgėją?

– Manau, svarbiausia yra pabandžius pajusti kylantį iššūkį, kad tau nuo pat pirmo žingsnio nepavyksta ir tu nori, kad taip nebūtų. Esu asmeniškai matęs, kaip pabandęs slackline, sustoti negalėjo maždaug 9 metų vaikas. Internete esu matęs ir 4 metų vaiką, einantį per juostas. Ribų nėra, jei tik fizinės galimybės leidžia galima tuo užsiimti labai ilgai. Esu matęs ne vieną senjorą bandantį slackline. Kadangi pradžia visada būna ant žemės, ištempus juostą maždaug 40-50 cm aukštyje, tai nėra sudėtinga ar pavojinga.

– Pernai įspūdingai „pasivaikščiojote“ virš KTU studentų miestelio – ant 2,5 cm pločio specialios juostos maždaug 20 metrų virš žemės tarp KTU „Santakos“ slėnio pastato A ir B korpusų. Kokiais kriterijais remiantis buvo pasirinkta būtent studentų erdvė?

– Pasirinktas erdves lemia galimybės pritvirtinti juostą. Tam labai palankios yra KTU „Santakos“ slėnio pastato konstrukcijos, juosiančios visą pastatą. Tarp mūsų taip pat yra ir KTU studentų bei darbuotojų, kurie užsiima šiuo sportu, todėl smagu, kai tai galima daryti studentams įprastoje vietoje.

– Kuo šių metų pasirodymas skirsis nuo praėjusiųjų? Ar eisite vienas?

– Skirtumas tas, kad praėjusiais metais ėjimas buvo skirtas ilgamečiam KTU profesoriui Kazimierui Baršauskui atminti ir buvo dalis KTU Sporto ir sveikatingumo centro organizuojamos šventės „Ateik ir įveik!“. Šį kartą mes norėjome suorganizuoti atskirą pasirodymą, kuriuo galėtume tarsi atidaryti vaikščiojimo juostomis sezoną, kadangi šiltuoju metų laiku tuo užsiimti smagiausia. Be to, norime pažiūrėti, kiek patys patobulėjome per žiemą – aktyviausieji slackline neapleidžia ir šaltuoju metų periodu.

Renginyje dalyvaus iki 20 žmonių, todėl bus galima išvysti tiek kauniečių, tiek mūsų draugų iš Vilniaus pasirodymus. Šis užsiėmimas taip pat skatina bendrystę, nes po vieną vaikštome retai – ant juostos, ypatingai ten viršuje, yra reikalingas ir palaikymas, ir vienas kito saugojimas arba, kaip sakome, dvigubas patikrinimas, jog viskas pritvirtinta ir surišta teisingai. Tada ekstremalus sportas tampa saugia, bet daug emocijų sukeliančia pramoga.

– Ką patartumėte visiems susidomėjusiems šiuo sportu? Ar reikalingas specialus pasirengimas pradedantiesiems?

– Norint išbandyti jokio specialaus pasiruošimo nereikia. Žinoma, tai nebus ekstremali versija tarp stogų ar kalnuose. Iš pradžių reikia nemažai laiko praleisti ant žemės, norint išmokti teisingai ir taisyklingai vaikščioti. Visi, kas nori tai išbandyti, gali sekti informaciją „Facebook“ puslapiuose „Slackline sessions in Kaunas“, „Vilnius slackline“, kur mes skelbiame apie vykstančius mūsų susitikimus ir nemokamas treniruotes Kaune ir Vilniuje. Tereikia ateiti ir išbandyti, o tada jau pajunti viduje, ar tau išeina „nulipti“ nuo juostos, ar ne.

Jau šį šeštadienį, balandžio 27 d., nuo 12 iki 17 val. visi susidomėję laukiami prie KTU „Santakos” slėnio (K. Baršausko g. 59, Kaunas), kur bus galima išvysti, kaip tarp A ir B korpuso pastatų 20 metrų virš žemės ant lynų savo jėgas išbandys slackline sportininkai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA