Kauniečiai kyla prieš savivaldybės planus įrengti pliažą ir tiesti naują gatvę | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai kyla prieš savivaldybės planus įrengti pliažą ir tiesti naują gatvę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės užmojai Nemuno pakrantę Žemuosiuose Šančiuose paversti nauja rekreacijos zona su privažiavimu automobiliams, kur jo nebuvo, sulaukė atatrankos iš vietos bendruomenės. Ginti šančiškių interesų stojo ir garsus operos solistas Merūnas Vitulskis – šeštadienį gyventojai dėl šios erdvės ateities diskutuos pačiame pliaže, o ateinantį antradienį laukia karšta akistata su miesto valdininkais.

Suardys Šančių gyventojų pamėgtą krantinę?

Kaip savo „Facebook“ paskyroje penktadienį dalijosi M. Vitulskis, šančiškių susitikime bus kalbama, kokios Nemuno pakrantės nori miesto ir šio mikrorajono žmonės. „Šis pokalbis yra atsakas į neseniai paviešintą naują projektą, kuriuo ketinama negrįžtamai pakeisti reikšmingiausią Šančių savasties dalį – natūralią krantinę, pasižyminčią unikaliu grožiu ir istoriškai susiformavusia rekreacine paskirtimi“, – dėsto žinomas kaunietis.

Bendruomenė, anot M. Vitulskio, reiškia gilų susirūpinimą dėl Nemuno krantinės rekonstrukcijos projekto, kuriame siūloma rajoninių želdynų teritorijoje, pažeidžiant istoriškai susiformavusį gatvių tinklą įrengti dviejų eismo juostų gatvę su šaligatviu ir dviračių taku. Bendras naujo statinio plotis – 8,5 m., o atstumas tarp raudonųjų linijų, t. y. teritorijos, skirtos gatvės infrastruktūrai – 15 m.

„Statinys projektuojamas upės pakrantėje nuo Geležinkelio tilto iki Panemunės tilto, rekreacinėje teritorijoje, turinčioje skvero statusą. Didžiąją statinio dalį numatoma tiesti per natūralų gamtinį landšaftą – žalius plotus, medžiais apaugusias zonas, apsemiamas pievas – keičiant upės kranto reljefą“, – aiškina Šančiuose augęs ir gyvenęs operos solistas.

Žemųjų Šančių bendruomenės organizuojamas atviras pokalbis „Mūsų Nemunas“ vyks balandžio 27 d., 12 val., Šančių pliaže ties Kranto 14-ąja gatve. Diskusiją ketinama įrašyti ir užfiksuoti kaip dokumentą, liudijantį kauniečių valią, prieš susitikimą vyks cirko pasirodymas, dundės būgnų garsai.

Naujas paplūdimys su privažiavimu

Kaip penktadienį platintame pranešime nurodė Kauno savivaldybė, Nemuno pakrantėje planuojama įrengti šiuolaikišką judėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytą paplūdimį su tinklinio aikštelėmis bei vaikų žaidimų zona. Į naująją poilsio erdvę kauniečiai galės atvykti atnaujintu dviračių ir pėsčiųjų taku arba projektuojama dviejų eismo juostų gatve.

„Numatyta naujoji gatvė bus skirta ne tik patogiam vietos gyventojų judėjimui, bet ir visiems kauniečiams, atvyksiantiems į naująjį paplūdimį. Tuo pačiu bus užtikrintas patogesnis privažiavimas prie Kauno Šančių mokyklos. Ši dviejų juostų gatvė svarbiausiame miesto planavimo dokumente – Bendrajame plane – buvo suplanuota dar prieš kelis dešimtmečius“, – pranešime cituojamas Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vadovas Paulius Keras.

Pasak savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, šiuo metu palei krantinę eina prastos būklės žvyrkelis, kuris neturi aiškių ribų. Aplink esą fiksuojamas chaotiškas parkavimas, vairuotojai važiuoja kur nori ir kaip nori. Be to, šioje vietoje buvo užfiksuotas ne vienas atvejis, kuomet vietos gyventojai ir ten veikiantys verslai buvo savavališkai užgrobę valstybinę žemę.

„Akiplėšiškiausias pavyzdys buvo ten veikiantis autoservisas, kurį privertėme pašalinti ant valstybės žemės pastatytas betonines tvoras. Visą šį chaosą norime paversti civilizuota ir tvarkinga erdve, pritaikyta visų kauniečių poilsiui. Nutiesus gatvę vietiniams gyventojams taps paprasčiau grįžti ir išvažiuoti iš namų“, – dėstė A. Pakalniškis.

Žada atsižvelgti į kauniečių pastabas

Šiuo metu, kaip skelbia Kauno savivaldybė, parengti planuojamos gatvės priešprojektiniai pasiūlymai. 6 metrų pločio, 2 eismo juostų gatvė bus skirta kauniečiams, kad šie galėtų lengviau pasiekti prie Nemuno planuojamas rekreacines erdves. Esamas susidėvėjęs dviračių ir pėsčiųjų takas bus atnaujintas.

Naujoji gatvė lyginama su Smetonos alėja, palei Nemuną einančia nuo Panemunės tilto iki šilo. Ji esą ne tik leidžia patogiai judėti vietos gyventojams, bet ir tarnauja visų miestiečių, atvykstančių į Panemunės paplūdimį ar šilą, poreikiams.

Tuo metu rekreacinę zoną, pavadintą Napoleono paplūdimiu, planuojama įrengti prie upės tarp Kranto 13-osios ir M. Sederavičiaus gatvių. Paplūdimyje numatytos tinklinio aikštelės, vaikų žaidimų zona, priėjimas neįgaliesiems iki pat vandens.

Balandžio 30 d. priešprojektiniai pasiūlymai bus pristatyti visuomenei Kauno savivaldybės administracijos patalpose (Laisvės al. 96). Pasak A. Pakalniškio, bus įdėmiai išklausytos visos nuomonės, o į racionalias pastabas ir argumentus bus atsižvelgta rengiant techninį projektą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA