Kauno gimdymo namuose – džiugi sukaktis: ar nėščiosios šiandien tokios pat kaip anksčiau? | Kas vyksta Kaune

Kauno gimdymo namuose – džiugi sukaktis: ar nėščiosios šiandien tokios pat kaip anksčiau?

R. Tenio nuotr.

Kauno klinikinei ligoninei priklausantys P. Mažylio gimdymo namai prieš ketvirtį amžiaus pirmieji Kaune pradėjo kviesti nėščiąsias į paskaitas apie nėštumo stebuklą, jo eigą, gimdymą ir laikotarpį jau gimus vaikeliui. Per 25-erius metus gimdyvėms atsivėrė dideli informacijos klodai, tačiau tai ne visuomet palengvina žygį link naujos gyvybės atsiradimo.

[galerija kiek=”8″]

Džiaugiasi teikiama nauda

„Vienas dalykas paskaitinėti apie gimdymą internete, kitas – bendrauti tiesiogiai su specialistais, kurie sudėlioja visus taškus, – P. Mažylio gimdymo namų pranešime pasakoja paskaitas lankanti Rusnė.

– Pastojusi daug laiko leidau prie kompiuterio ir telefone ieškodama informacijos, bendraudama socialiniuose tinkluose su kitomis nėštukėmis. Taip, informacijos internete galima rasti gausybę, bet nuo tos gausos ir galva apsisuka. Pamatai visokiausių teorijų, prieštaringų gimdyvių įspūdžių ir patirčių, o čia visa tai gražiai sugulė į savas lentynėles ir man jau ramiau laukti gimdymo.“

P. Mažylio gimdymo namų gydytoja akušerė ginekologė Danielė Apanavičienė sako, kad geras psichologinis nusiteikimas gimdyvei labai svarbus. „Tai ir yra pagrindinė paskaitų misija – paruošti būsimą gimdyvę, kad ji jaustų kuo mažiau įtampos, o pagimdžiusi nesijaustų sutrikusi. Tai, beje, neretas atvejis. Pastebėjau, kad lankiusios paskaitas ir gavusios pagrindines žinias kitaip į viską reaguoja“, – kalbėjo medikė.

„Nėščiosioms yra su meile ir labai kvalifikuotai paruoštas 7 paskaitėlių ciklas, gausiai iliustruotas vaizdine medžiaga, filmukais, apimantis ne tik gyvybės atsiradimą ir vystymąsi, bet ir nusiskundimus, gimdymo eigą, pogimdyminį laikotarpį, naujagimio priežiūrą, žindymą bei su visais šiai laikotarpiais susijusias problemas, – prideda D. Apanavičienė.

– Būsimos mamytės bendrauja tarpusavyje, užduoda klausimus. Būnant drauge nėra streso, išsisprendžia nežinomos ar nesuprantamos problemos, susijusios su nėštumu. Visas nėščiąsias konsultuoja gydytojas, esant patologijai atliekami tyrimai, siunčiamos konsultuoti specialistams, taip pat sekama vaisiaus būklė užrašant vaisiaus širdies darbą. Veikia nėščiųjų ir kūdikių baseinai, kur dirba aukštos kvalifikacijos kineziterapeutės ir gydytoja reabilitologė.“

Ateina ir jau gimdžiusios

Nuo pirmųjų paskaitų prieš 25 metus iki dabar paskaitas skaitanti akušerė Vida Žilienė sako, kad matė ne vieną sugrįžusią klausytoją. „Turėjau moterų, kurios ateina netgi laukdamos jau trečio vaikelio, – šypsosi ji. – Jos sako, kad klausimų tik padaugėja. Ir tikrai, pastebėjau, kad daugiausiai ir aktyviausiai klausinėja jau gimdžiusios moterys.“

O kaip pasikeitė šio svarbaus padalinio darbas per 25 metus? „Iš esmės temos nesikeičia, nes visada lieka tie patys pagrindiniai klausimai: kaip pasirengti gimdymui, kaip jis vyksta, kada ir koks skiriamas skausmo malšinimas, kiek sudėtingas yra žindymas, ką svarbu žinoti gimus vaikeliui. Tiesa, požiūris į nėščiąją ir gimdymą per tą laiką pasikeitė stipriai“, – pasakoja V. Žilienė.

Šiuo metu skaitomi tokie ciklai: „Gyvybės stebuklas. Gyvenimas iki gimimo“; „Nusiskundimai nėštumo metu. Ultragarso tyrimas“; „Gimdymas. Pogimdyminis laikotarpis“; „Naujagimio priežiūra“; „Natūralus maitinimas“.

V. Žilienės teigimu, anksčiau moterys turėjo mažiau galimybių gauti informacijos apie nėštumą, gimdymą. Dabar lengviau sužinoti, pabendrauti su kitomis besilaukiančiomis moterimis. „Bet nepastebėjau, kad dėl to sumažėtų klausytojų noras žinoti, – sako lektorė. – Dabar ne viena mini, kad toje informacijos gausoje lengva paklysti, todėl čia jos laukia susistemintų, aiškiai pateikiamų ir patikimų žinių.“

Akušerė pastebi, kad šiuolaikinės moterys daug drąsesnės, dažniau klausia, taip pat labai aktyviai domisi specialistais, naujausia medicinine įranga, nori apžiūrėti gimdyklas, pogimdymines palatas. „Dar vienas įdomus pokytis: anksčiau ne viena būsima mama ateidavo su mezginiu ir laukdama paskaitos pradžios megzdavo, o dabar virbalus pakeitė išmanieji“, – juokiasi V. Žilienė.

Tūkstančiai susitikimų

P. Mažylio gimdymo namų vadovas dr. Tomas Biržietis pasidžiaugė, kad per netrumpą laikotarpį akušerėms V. Žilienei ir jaunajai kartai atstovaujančiai Simonai Valentinei nesumažėjo entuziazmo kiekvieną darbo dieną pasakoti apie itin svarbų moteriai gyvenimo etapą.

„Ankstesniam gimdymo namų vadovui Eugenijui Valasevičiui įkūrus Dienos akušerijos centrą, nuspręsta jame ne tik teikti dienos stacionaro medicininę pagalbą, bet ir užsiimti šviečiamąja, edukacine veikla. Jau tada specialistai matė, kad moterims kyla daugybė klausimų ir nerimo tuo svarbiu momentu, – teigia T. Biržietis.

– Per ketvirtį amžiaus stipriai pasikeitė požiūris į nėščiąją bei gimdymą siekiant saugaus gimdymo jaukioje namus primenančioje aplinkoje. Keitėsi visuomenė, radosi naujų galimybių, todėl keitėsi ir paskaitų turinys bei forma, tačiau visus tuos 25 metus jos buvo labai populiarios, todėl su personalo pagalba jas rengsime ir ateityje.“

Per 25 metus perskaityta virš 6 tūkst. paskaitų, kurių kiekvienoje apsilankydavo nuo 20 iki 30 moterų. Šiuo metu jau ateina pirmųjų klausytojų marčios ir dukros. „Mūsų „Facebook“ paskyroje yra sekėjų, kurios prabėgus ne vieneriems metams komentaruose mus mini gražiu žodžiu ir tai motyvuoja dar labiau stengtis“, – džiaugiasi T. Biržietis.

Būsimi tėveliai taip pat neužmiršti – kas antrą šeštadienį vyksta mokymai šeimai, susipažįstama su gimdyklomis, palatomis, kur moterys po gimdymo gali gyventi kartu su vyrais, taip pat su kūdikių ir nėščiųjų baseinais. Švęsdami jubiliejų laukiame buvusių mūsų lankytojų atsiliepimų, apsilankymų, kviečiame į svečius: esate laukiami šventėje visą balandžio mėnesį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA