Atšilus orams Kaune padaugėjo prašančiųjų išmaldos: baudžiami ir aukojantys | Kas vyksta Kaune

Atšilus orams Kaune padaugėjo prašančiųjų išmaldos: baudžiami ir aukojantys

R. Tenio nuotr.

Orams vis labiau šylant centrinėje Kauno dalyje padaugėja prašančiųjų išmaldos. Kai kurie iš jų laukia piniginių aukų pasyviai sėdėdami ar klūpėdami. Tačiau pasitaiko ir nevengiančių elgetauti prisidengiant, tikėtina, suvaidintomis negaliomis bei taip bandant sukėlus gailestį pasipildyti kišenę iš praeivių iškaulytomis lėšomis.

[galerija kiek=”4″]

Portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografas užfiksavo įvairiose Laisvės alėjos bei Kauno senamiesčio vietose išmaldos prašančius asmenis. Elgetaujančiųjų suaktyvėjimą šiltuoju sezonu pastebi ir pareigūnai. „Atšilus orams pranešimų apie aukų prašytojus Kaune padaugėja. Natūralu, kad esant prastesnėms oro sąlygoms – spaudžiant šaltukui ar lyjant lietui, elgetauti yra kur kas nepalankiau“, – „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Justas Lanka.

Pasak jo, Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintose Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse reglamentuojama, jog aukoti arba aktyviai rinkti aukas už muzikavimą ar kitokius pasirodymus Kauno miesto gatvėse bei aikštėse draudžiama. Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas įgalioja policiją bei savivaldybės Administracijos direktoriaus tam paskirtus specialistus surašyti protokolus, tirti ir skirti nuobaudas už šį administracinį nusižengimą, pridūrė Kauno apskr. VPK atstovas.

„Pareigūnai tokio pobūdžio pranešimų sulaukia ir į juos reaguoja, bet jie nėra išskirtiniai ir itin dažnai pasitaikantys. Tačiau administracinių nusižengimų kodekso 366 straipsnyje numatyta, jog už Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimus pirmą kartą užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Tokiam pažeidimui pasikartojus, nuobaudos ribos yra 140 iki 600 eurų“, – teigia J. Lanka.

Tačiau, jo teigimu, kiekvienas atvejis yra individualus, t.y. atsižvelgiama į minėtą atsakomybę lengvinančias ar sunkinančias aplinkybes, taip pat į išmaldos prašančią asmenybę. Įstatymų leidėjo numatyta netgi galimybė nepradėti teisenos, bet pareikšti asmeniui žodinę pastabą. Tai numatyta administracinių nusižengimų kodekso 12 straipsnyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA