Įspėja saugotis: oro užterštumas Kaune tik didėja | Kas vyksta Kaune

Įspėja saugotis: oro užterštumas Kaune tik didėja

DELFI, Kas vyksta Kaune 2019/04/25 11:00
R. Tenio nuotr.

Visoje Lietuvoje fiksuojamas padidėjęs užterštumas, o Kaune ir Klaipėdoje – itin aukštas.

Kaip DELFI teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Arūnė Eismontė, uostamiestyje oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą. Remiantis oro taršos žemėlapiu, labai aukštas užterštumas matyti ne tik uostamiestyje, bet ir Kaune.

Kauno mieste, Petrašiūnų stotyje kietųjų dalelių koncentracija ore vertinama kaip labai aukšta – išaugo iki 107 μg/m3. Noreikiškių stotyje kiekis kiek mažesnis ir priskiriamas aukštam – 98,49 μg/m3. Jonavos užterštumas taip pat priskiriamas aukštam, bet čia kietųjų dalelių ore yra 79,27 μg/m3.

Oro užterštumas Lietuvoje / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Aukštas užterštumas fiksuojamas Plungėje, Mažeikiuose, Panevėžyje, Kėdainiuose, Vilniuje ir kituose miestuose.

Druskininkų apylinkėse fiksuojamas žemas užterštumas, o Utenos – vidutinis.

Didžiausias užterštumas pajūryje. Visuomenės sveikatos biuras išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad Klaipėdoje kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3, tačiau šiandien Šilutės plente buvo užfiksuota 243 μg/m3 koncentracija, o miesto centre esančioje stotelėje – 165 μg/m3.

A. Eismontės teigimu, kol nepasikeis meteorologinės sąlygos, tol užterštumas gali nesisklaidyti, todėl bendros rekomendacijos atsisakyti sportinių užsiėmimų, bėgiojimų ar vaikščiojimų lauke, galioja visos šalies gyventojams.

Sveikatos biuras pataria, jei įmanoma, pasistengt išvykti iš miesto (ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir mamoms su kūdikiais bei asmenims, sergantiems bronchine astma ir kitomis lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, nes šios žmonių grupės yra jautriausios). Jei vis dėlto leisite laiką lauke, patariame pagal galimybes riboti buvimo lauke laiką, atsisakyti intensyvesnio fizinio krūvio, vaikščioti atokiau nuo didžiųjų miesto gatvių.

Miestuose didžiausią įtaką oro užterštumo padidėjimui turi teršalai, patenkantys į orą ir dėl nepalankių meteorologinių sąlygų neišsisklaidantys. Taip pat kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimą lemia ir autotransporto sukelta tarša, energetikos įmonių veikla, individualių namų šildymas kietuoju kuru.

Kuo mažesnis dalelių skersmuo, tuo gilesnius kvėpavimo takus jos pasiekia. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis daro įtaką sergamumo kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių ligomis didėjimui. Kietosios dalelės absorbuoja toksines medžiagas bei mikroorganizmus ir perneša juos į gilesnius kvėpavimo takus, o tai gali sukelti lėtinius apsinuodijimus, alergines organizmo reakcijas. Kietosios dalelės ir visi kiti aplinkos teršalai sukelia kvėpavimo organų ligas – bronchitus, bronchinės astmos priepuolius, plaučių ligas ir mirtis nuo šių ligų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA