Streikavę mokytojai vėl reikalauja didinti algas | Kas vyksta Kaune

Streikavę mokytojai vėl reikalauja didinti algas

BNS 2019/04/24 12:15
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pernai streikavusios profsąjungos mokytojai trečiadienį vėl reikalavo valdžios didinti algas ir atlyginimo tarifą vertintojams už egzaminus.

Prasidedant brandos egzaminų sesijai, Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos nariai susirinkime Vilniuje piktinosi vertintojų valandiniais įkainiais.

„Kaip girdime iš mokytojų, tas darbas tikrai yra atsakingas ir už jį turi būti deramai atlyginta“, – BNS sakė A. Navickas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija prieš kelias savaites pažadėjo įkainį vertintojams pakelti ketvirtadaliu, bet profsąjunga teigia, kad to neužtenka, ir ragina dar labiau padidinti jį bent kitąmet.

„Manome, kad tie įkainiai turi mažiausiai dvigubėti“, – kalbėjo A. Navickas.

Egzaminų vertintojų darbo užmokestis priklauso nuo vertinamo egzamino. Kai kurie vertintojai „ant popieriaus“ uždirba 5,31 euro už valandą darbo.

Rengiantis profesinės sąjungos ir Švietimo ministerijos deryboms dėl kolektyvinės sutarties, mokytojai dėstė ir kitus reikalavimus, tarp jų – didesnės algos.

2018-ųjų pabaigoje daugiau nei mėnesį streikavę pedagogai protestą baigė nepavykus pasididinti atlyginimų skaičiavimo koeficiento, bet gavo Vyriausybės pažadą sukurti ilgalaikį planą didinti visų biudžetininkų darbo užmokesčius.

Trečiadienį šis planas bus svarstomas Vyriausybės pasitarime. Jame numatyta nuo kitų metų rugsėjo mokytojų algų koeficientus padidinti dešimtadaliu.

Plane taip pat įsipareigojama siekti, kad 2025 metais vidutinė pedagogų alga būtų 30 proc. didesnė nei vidutinis darbo užmokestis šalyje, šiuo metu siekiantis apie 730 eurų „į rankas“. Dabar mokytojai uždirba apie 740 eurų.

„Mūsų bendras tikslas dėl įkainio didinimo sutampa su Vyriausybe ir švietimo ministru, bet tik dabar klausimas, kokiais tempais tai daryti“, – teigė profsąjungos lyderis.

„Manome, kad tai galėtų būti derybų objektas, mes galėtume eiti į kompromisus“, – pridūrė jis.

Susirinkime pedagogai taip pat reikalavo sutvarkyti pedagogų darbo krūvį, nes dėl etatinės darbo apmokėjimo tvarkos, kai etatas yra skaičiuojamas pagal metines išdirbtas valandas, mažiau uždirba pradinių klasių mokinių ir abiturientų mokytojai.

Be kitų dalykų, pedagogai taip pat skundėsi, kad mokyklų vadovai vadinamąsias nekontaktines valandas dažnai verčia dirbti mokykloje.

A. Navickas pažadėjo Švietimo ministerijos reikalauti, kad per mokinių atostogas atostogautų ir mokytojai.

Etatinis darbo užmokesčio modelis įvestas pernai rugsėjį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA