Kaune iškrautas pirmasis Nemunu atkeliavęs komercinis krovinys | Kas vyksta Kaune

Kaune iškrautas pirmasis Nemunu atkeliavęs komercinis krovinys

Organizatorių nuotr.

Šiandien, balandžio 23 dieną, tarptautiniame Marvelės uoste Kaune krovininė barža atplukdė komercinį krovinį iš Klaipėdos jūrų uosto. Tai – pirmasis toks krovinys Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo, suteikiantis milžinišką postūmį gaivinant upinę laivybą šalyje ir mažinant transporto daromą taršą.

[galerija kiek=”12″]

„Lietuva turi aktyviau ieškoti ekologiškų transporto būdu, todėl krovinių gabenimas upe yra itin svarbus ir turintis didelį potencialą. Upinė laivyba gali būti paskata turizmui ir regionų plėtrai Nemuno pakrantėse“, – sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Iškart po Velykų nuo ankstyvo ryto Kauno tarptautiniame Marvelės uoste užvirė krovos darbai. Čia buvo iškraunama iš Klaipėdos jūrų uosto atplaukusi VĮ Vidaus vandenų kelių direkcijos operuojama krovininė barža, atgabenusi 16 jūrinių konteinerių su įvairiomis maisto pramonei skirtomis žaliavomis.

Vieno tokio konteinerio svoris – apie 30 tonų. Tai – pirmasis toks krovinys po daugelio metų pertraukos, skirtas verslui, plukdomas upe.

„Tai – svarbus ir reikšmingas žingsnis šalies krovinių logistikoje. Tiek žvelgiant iš ekologinės, tiek iš ekonominės perspektyvos. Vakarų Europoje gamtą tausojantis, ekologiškas ir daug pigesnis nei pervežimas keliais, toks krovinių gabenimo būdas yra plačiai išvystytas“, – sako Vladimiras Vinokurovas, VĮ Vidaus vandens kelių direkcija generalinis
direktorius.

Iki šiol Nemunu buvo plukdomi tik VĮ Vidaus vandens kelių direkcijos kroviniai – žvyras, smėlis, skalda. Tad pirmojo komercinio krovinio kelionė buvo ne tik naujų galimybių išbandymas, bet ir siekimas identifikuoti ir išpręsti visus galimus neslandumus.

Nors šį kartą barža kelyje užtruko apie 2 paras, planuojama, kad įprastai krovinys iš Klaipėdos jūrų uosto Kauną pasieks per parą. Tiek pat truks ir kelionė į Klaipėdą. Kelionę paspartins įgyta patirtis, upės vagos sutvarkymas ir viso laivakelio paženklinimas šviečiančiais navigacijos ženklais.

„Problemų su vandens keliais dar yra, bet šiandien mes įsitikinome, kad tokia laivyba yra reali ir ją galima vystyti. Svarbiausia, kad yra noras, yra palaikymas iš Susisiekimo ministerijos, jaučiame ir verslo susidomėjimą. Tarp Klaipėdos ir Kauno per metus keliauja keletas milijonų tonų krovinių. Jei bent mažą dalį jų nuimsime nuo ir taip jau apkrautos
automagistralės – visiems bus lengviau. Manau, kad verslas tikrai įžvelgs tokios logistikos pasirinkimo privalumus. Tai ne tik ekologiškesnis, bet ir perpus pigesnis būdas nei krovinių gabenimas autotransportu. Mūsų neriboja nei dydžiai, nei svoriai, tad tai puiki alternatyva stambiagabaritinių ir nestandartinių krovinių gabenimui“, – sakė Vladimiras Vinokurovas.

Plėtoti tokią krovinių gabenimo alternatyvą siūlo ir Europos institucijos. Krovinių gabenimas traukiniais bei laivais įvardinama kaip efektyvi priemonė kovai su klimato kaita.

Upinės laivybos sezono metu planuojami reguliarūs krovininiai reisai į ir iš Klaipėdos. Vasaros sezono metu planuojami atgaivinti ir keleiviniai maršrutai iš Kauno į Nidą ir atgal bei turistiniai reisai Kaunas – Vilkija.

Krovinių pervežimas upėmis Lietuvoje buvo ypač populiarus ir plačiai išvystytas XX amžiaus pirmoje pusėje. Mūsų šalies vandens kelių tinklas buvo svarbus Šiaurės Rytų Europos upinės laivybos kelio dalis. 

Šiuo metu VĮ Vidaus vandens kelių direkcija vykdo laivakelio gilinimo darbus ir šalina didžiausias Nemuno vagos seklumas. Upėje dirba dvi žemsiurbės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA