Didžiajam penktadieniui – trys išskirtiniai receptai | Kas vyksta Kaune

Didžiajam penktadieniui – trys išskirtiniai receptai

„Maxima“ nuotr.

Didysis penktadienis – diena, kai rekomenduojama nevalgyti mėsos bei riebių patiekalų. Prekybininkai teigia, kad šiais laikais dėl asortimento gausos pasninko laikytis itin lengva ir pateikia kelis receptus.

Netradiciniais patiekalų receptais, kurie puikiai tiks ir šiai dienai, pranešime spaudai dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

„Anais laikais laikytis pasninko būdavo daug sudėtingiau, nes maisto pasirinkimas būdavo daug skurdesnis, o ir parduotuvių anuomet nebuvo. Šiomis dienomis pasninko laikytis išties lengva – parduotuvėse gausu šiam laikotarpiui lengvai pritaikomų jau pagamintų gaminių, o lentynose galima rasti ne tik konservuotas ar džiovintas daržoves, vaisius, grybus, bet ir šviežių produktų asortimentą, kurio dalis – jau šiųmečio derliaus vaisiai“, – sako A. Poleninas.

Kepti baklažanai su parmezano sūriu

Reikės: alyvuogių aliejaus, 2 didelių kiaušinių, 100 g džiūvėsėlių, 1 šaukštelio raudonėlio, žiupsnelio druskos ir pipirų, pusės šaukštelio džiovinto baziliko, 2 didelių baklažanų, 75 g tarkuoto parmezano sūrio bei papildomų 2 valgomųjų šaukštų parmezano sūrio papuošimui, 1 kg pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais ir 170 g plėšyto mocarelos sūrio.

Paruošimas: Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Ištepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi ir padėkite į šoną. Dubenyje sumaišykite išplaktus kiaušinius su dviem valgomaisiais šaukštais vandens. Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, 75 gramus parmezano sūrio ir prieskonius.

Supjaustytas baklažanų skilteles merkite į kiaušinių masę, kol skiltelės pilnai pasidengs, o po to – į džiūvėsėlių. Ištraukę skilteles nuvalykite perteklinę džiūvėsėlių masę ir dėkite jas į skardą. Kepkite skilteles iš vienos pusės tol, kol gražiai paruduos, tai gali užtrukti apie 20-25 minutes. Vėliau skilteles apverskite ir kepkite dar 10-15 minučių. Ištraukite baklažanų skilteles iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 200°C.

„Supilkite 400 gramų pomidorų padažo į kepimo indą, vienu sluoksniu sudėkite baklažanų skilteles ir jas apliekite dar 400 gramų pomidorų padažo bei mozarelos sūriu. Visus sudėtus baklažanus apliekite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite kepinį dviem valgomaisiais šaukštais parmezano sūrio. Orkaitėje kepkite apie 20-25 minutes, tol kol sūris apkeps“, – receptu dalinasi maisto gamybos ekspertas.

Kišas su špinatas

Reikės: 280 g majonezo, 120 ml pieno, 4 kiaušinių, 230 g tarkuoto kietojo sūrio, 900 g špinatų, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų, bemielės sluoksniuotos tešlos.

Paruošimas: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Sudėkite visus ingredientus į indą, išskyrus bemielę sluoksniuotą tešlą ir gerai išmaišykite. Išklokite skardą iškočiota bemiele sluoksniuota tešla ir į kepimo indą supilkite jau išmaišytus ingredientus. Uždenkite kišą folija ir kepkite 50 minučių, vėliau nepamirškite nuimti folijos ir pakepti kišą dar 10 minučių.

„Šiam receptui puikiai tiks šaldyta bemielė sluoksniuota tešla, kuri išėmus iš šaldiklio atsileis maždaug per pusvalandį. Šis kišas unikalus tuo, kad vienu metu jo galima pasigaminti daugiau ir užsišaldyti. Dar nekeptą kišą gulsčiai įdėkite į šaldymo kamerą, o norint jį pasigaminti šviežiai, įkaitinkite orkaitę iki 190°C ir įdėkite kepti neatsileidusį, folija uždengtą kišą valandai. Po to foliją nuimkite ir pakepkite dar 10 minučių. Tiesą, kišo šaldiklyje nereikėtų laikyti ilgiau nei 3 mėnesius“, – patarimais dalinasi A. Poleninas.

Lėtai troškintas afrikietiškas riešutų bei batatų troškinys

Reikės: 800 g (2 skardinės) smulkintų konservuotų pomidorų, 50 g kalendros lapų, 125 g riešutų sviesto, 3 česnako galvučių, 1 valgomojo šaukšto malto kumino, žiupsnelio druskos, žiupsnelio cinamono, žiupsnelio paprikos miltelių, 1,5 kg batatų (maždaug 6 vnt.), 425 g avinžirnių, 235 ml vandens, 530 g lapinių kopūstų („kale“) bei papildomų susmulkintų riešutų ar kalendros papuošimui.

Paruošimas: Pomidorus, kalendros lapus, riešutų sviestą, česnakus bei prieskonius sudėkite į smulkintuvą ir trinkite tol, kol masė taps vientisa ir puri. Viską sudėkite į lėto virimo puodą, įmaišykite maždaug 3 cm dydžio supjaustytus batatų gabaliukus, avinžirnius ir vandenį. Virkite troškinį apie 7 valandas žemos temperatūros rėžimu arba 3 valandos naudojant aukštos temperatūros rėžimą. Likus 30 minučių sudėkite lapinius kopūstus.

„Jeigu lėto virimo puodo neturite, nenusiminkite. Šį troškinį troškinimo inde su dangčiu galite gaminti ir orkaitėje. Troškiniui orkaitę įkaitinkite iki 170°C ir kepkite jį apie 45-50 minučių, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite lapinį kopūstą“, – atskleidžia Aidas Poleninas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA