Vaikus terorizavę ir pinigus išmušinėję jaunuoliai sulaukė teisingumo | Kas vyksta Kaune

Vaikus terorizavę ir pinigus išmušinėję jaunuoliai sulaukė teisingumo

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Penktadienį Kauno apygardos teismas išnagrinėjo ir paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje septyni jaunuoliai kaltinti įvairiomis nusikalstamomis veikomis. 5 iš jų kaltinti turto prievartavimu, 3 – viešosios tvarkos pažeidimu, o du į nusikalstamos veikos atlikimą įtraukė nepilnametį asmenį.

Kaip nurodoma Kauno apygardos teismo pranešime, kaltinamieji dar 2014 metais prie prekybos centro dėl menkavertės priežasties sudavė nukentėjusiesiems smūgius į veidą, su jais susistumdė. Tais pačiais metais veikdami bendrininkų grupėje prie mokyklos jie vėl susimušė su nukentėjusiaisiais. Jaunuolių nusikalstamos veikos tuo nesibaigė ir 2015 metais veikdami bendrininkų grupėje, panaudodami psichinę prievartą bei grasindami panaudoti fizinį smurtą už „apsaugą“ ir draugystę pareikalavo jiems sumokėti 100 eurų.

Vėliau vienas kaltinamųjų iš kito nukentėjusiojo panaudodamas fizinę ir psichinę prievartą reikalavo kaip skolą perduoti 500 eurų. Negavęs pinigų, 2016 m. sausį dar du kartus reikalavo perduoti pinigus. Pirmąjį kartą nukentėjusįjį sumušė, antrąjį – stumdė ir neturėdamas teisinio pagrindo vertė perduoti pinigus.

Vienas iš kaltinamųjų taip pat kaltintas tuo, kad viešoje vietoje pasityčiojo iš mažamečio, o du iš jų į nusikalstamą veiką įtraukė nepilnametį asmenį. Penki kaltais pripažinti jaunuoliai panaudodami psichinę prievartą vertė nukentėjusįjį paimti greitąjį 300 eurų dydžio kreditą ir perduoti jiems.

Nepavykus kredito gauti nei kreditų bendrovės „Credit24“ internetinėje svetainėje, nei maisto prekių parduotuvėje, sumušę jį reikalavo tuos pinigus pasiskolinti iš draugų, o vėliau kaltinamųjų nurodymu nukentėjusysis pasirašydamas vartojimo kredito sutartį nupirko mobiliojo ryšio telefoną, kurį perdavė vienam iš jų. Kaltinamieji dėl viešosios tvarkos pažeidimo savo kaltę pripažino tik iš dalies. Kaltės dėl pasityčiojimo iš mažamečio ir dėl turto prievartavimo nepripažino, tačiau kaltės pilnai įrodytos byloje surinktais įrodymais.

Skiriant bausmes, skelbiama teismo pranešime, atsižvelgta į veikų pavojingumo visuomenei pobūdį ir laipsnį, į tai, kad veikos padarytos veikiant tiesiogine tyčia, bei jaunuolių charakteristikas – dauguma jų charakterizuojami neigiamai, be to, 4 iš jų jau buvo teisti.

Dauguma vyrukų padarytų nusikaltimų priskiriami apysunkių ir nesunkių nusikaltimų kategorijoms, todėl jiems skiriamos švelnesnės bausmės nei sankcijoje numatytas bausmės vidurkis. Trims, piktybiškai pažeidinėjusiems, paskirtos kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros sąlygas, kaltinamiesiems kardomosios priemonės šiuo teismo nuosprendžiu keistinos į suėmimą, suimant juos teismo salėje.

Teismas nusprendė Pauliui Pranckevičiui subendrinus su Kėdainių rajono apylinkės teismo skirta ir neatlikta bausme paskirti penkis metus laisvės atėmimo, Evaldui Pranckevičiui paskirta galutinė šešių metų laisvės atėmimo bausmė, Džiugas Čekavičius nubaustas dvejų metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme, Justinas Morkūnas subendrinus bausmę su anksčiau paskirtąja gavo keturis metus šeši mėnesius laisvės atėmimo.

Bausmes kaltinamieji atliks pataisos namuose. Į nusikalstamą veiką įtrauktas nepilnametis asmuo nubaustas vieniems metams šešiems mėnesiams laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant vieniems metams šešiems mėnesiams, tačiau jam skirtas elgesio apribojimas ir įpareigojimas dvylikos mėnesių laikotarpiu, nuo 22 val. iki 6 val., būti namuose.

Tomui Janutauskui ir Gedui Jankauskui skirtos galutinės 13 MGL (489,58 Eur) dydžio baudos. Iš kaltinamųjų taip pat priteista 4753,78 Eur turtinės ir neturtinės žalos bei advokato ir valstybės garantuojamos teisinės pagalbos išlaidų atlyginimas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA