Griūva Vytauto parko karuselės: ar „Orbita“ dar pakils? | Kas vyksta Kaune

Griūva Vytauto parko karuselės: ar „Orbita“ dar pakils?

R. Tenio nuotr.

Šią savaitę Vytauto parke užvirė darbai – išmontuojami kelias kauniečių kartas džiuginę atrakcionai. Po daugybės Kauno savivaldybės įspėjimų, savininkai sukruto nukelti, kaip skelbta, čia neteisėtai stovinčius įrenginius. Tiesa, gali būti, kad „Orbita“ dar kils į padanges.

Darbai įsibėgėja

Nors grįžtant šilumai medžiai netruks sprogti, sužaliavusiame Vytauto parke tingiai, bet visada svetingai kauniečių laukdavę karuselių operatoriai už smulkiuosius džiaugsmo nebepardavinės. Ir nesutvarkys Bernardas autodromo mašinėlių paknebinėjęs kažką tik jam vienam suprantamoje elektros skydinėje, ir nepapasakos Regina, kaip ant „Orbitos“ suposi čia užsukusių jaunuolių seneliai.

Miestui rengiantis žvilgančiu kinietiškų plytelių apdaru, išblizginti ketinama ir morališkai pasenusį Vytauto parką. Pokyčių šioje vietoje, žinoma, reikėjo, tačiau ardomus atrakcionus nušluoti nuo žemės paviršiaus lengviau nei išrauti iš kauniečių širdžių.

[susije_video kurie=””]

Šiuo metu ardomos apsauginės tvoros, nuo mechanizmų nuiminėjamos sūpynės, išrinkinėjamas autodromas. Prie įrenginių dirbę parko senbuviai „Kas vyksta Kaune“ fotografui prasitarė, kad kai kurias karuseles ketinama perkelti kitur. „Orbitą“ planuojama išrinkti paskutinę.

Planai skendi migloje

Portalo žurnalistams susisiekus su parką valdančios bendrovės „Vytauto parkas“ vadovu Ričardu Šidlausku, šis pažėrė gana abstrakčių pusiau filosofinių minčių apie laiko tėkmę, materijos trapumą ir miesto atsinaujinimą. Tarpais šmėstelėdavo mintis, kad vyras tiesiog ironizuoja.

Paklausus, ar atrakcionus numatoma perkelti kitur, R. Šidlauskas labiau operavo neapibrėžtu būsimuoju laiku nei vietą nusakančiomis kalbos dalimis: „Bus, susitvarkys viskas ir bus. Kažkurie atrakcionai liks, kažkurių neliks, pažiūrėsime. (…) Kritikuoti, komentuoti visi labai gabūs. Bet pakelti šiukšlę, kažką padaryti, sutvarkyti ar nelaužyti… Matote puikiai, kas kur vyksta ir kas yra.“

Ne kartą panašiai kalbėjęs pašnekovas teigė, kad visos karuselės Vytauto parke gal ir nebestovės, bet minčių jas sugrąžinti į miestiečių laisvalaikį dar yra. Tačiau čia pat R. Šidlauskas pridūrė, kad laikini dalykai yra laikini, o viskas keičiasi ir viskam ateina laikas.

„Nežinau, kiek laiko užtruks išardyti visus atrakcionus. Darome, dėliojame, matysime. Nėra taip paprasta, negali bet kaip paimti ir sulaužyti, išmesti“, – pasiteiravus, kada įrenginių nebeliks nė kvapo, aiškino „Vytauto parko“ vadovas.

„Orbita“ buvo pagrindinis Vytauto parko atrakcionas. Sūpynėms pasiekus zenitą, verčiau prisilaikyti kepures! / R. Tenio nuotr.

Perklausus, ar neplanuoja išmesti „Orbitos“, nuo tiesaus atsakymo R. Šidlauskas išsisuko apeliuodamas į ramesnę numatomą teritorijos funkciją: „Matote, vyksta viskas, darosi, viskas bus. Tikrai bus gerai. Manau, reikia parko, gražiai pasivaikščioti.“

Nukelti liepė dar pernai

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad didelis sujudimas dėl Vytauto parko kilo pernai spalį – mėnesio pradžioje ant atrakcionų iškabintas Kauno savivaldybės nurodymas per vieną mėnesį nugriauti neteisėtus įrenginius, „esančius ant Kauno savivaldybei nuosavybės teise priklausančių inžinerinių statinių ir (…) patenkančius į (…) kultūros paveldo teritoriją“.

Tarp kauniečių pasklido kalbos, kad čia ketinama statyti prabangius kotedžus, tačiau savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė tuomet patikino, kad Vytauto parkas yra valstybės saugoma miško teritorija, todėl apie kažkokias statybas negali būti nė kalbos.

Savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas dėstė parko įrenginius esant fiziškai nusidėvėjusius ir ant valstybinės žemės stovint nelegaliai. Valdžios atstovai retrospektyviai suskubo klausti kauniečių, ką jie norėtų matyti žaliojoje erdvėje ir savo ruožtu dar iki 2018-ųjų pabaigos žadėjo tvarkyti takus ir aikšteles, įrengti apšvietimą ir naujus suoliukus, tačiau nurodytu laiku verslininkams nenukėlus įrenginių, viskas liko pažadais.

Atrakcionams peržiemojus, kovo antroje pusėje valdininkai ėmė krutinti savininkus jau griežtesniu tonu. V. Šiliauskas BNS sakė, kad neišardžius sūpynių, tai padarys miestas ir už darbus pateiks sąskaitą. Išties teritorijoje šį pirmadienį buvo pradėję suktis „Kauno švaros“ darbininkai, tačiau su demontavimo nuotaikomis pasirodžius savininkams, reikalas perleistas jiems.

Suposi ir S. Darius su mylimąja

Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) duomenimis, Vytauto parko istorija prasidėjo 1871 m., kuomet buvo įkurtas pramogoms ir pasivaikščiojimui skirtas parkas – jame pastatytas medinis paviljonas, estrada, sūpuoklės ir kiti rekreacijai skirti objektai.

Sodininkų draugija 1900 m. pastatė mūrinį paviljoną ir pradėjo jį nuomoti, paviljone įsikūrė kortų klubas. 1919 m. parkui suteiktas Vytauto vardas, jame buvo įrengti teniso kortai, o 1921 m. – ir pirmoji krepšinio aikštelė.

Kaip toliau rašoma KAVB portale, apie 1950 m. parke įrengta sporto salė, žaidimų kambarys, šaudykla, iki šių dienų „groję“ atrakcionai iškilo 1964 m. – atsirado apžvalgos ratas, viražiniai lėktuvai, sūpynės. 1970 m. įrengta lauko estrada, o 1992 m. Vytauto parką valdžiusi valstybinė įmonė „Vytauto parkas“ privatizuota.

Kaip portalui lrytas.lt pernai pasakojo čia du dešimtmečius išdirbusi Regina, tarpukariu ant Vytauto parke buvusių laivelių suposi lakūnas Steponas Darius su mylimąja Jaunute – būsima savo žmona. J. Darienės dukters Audronės Guigienės prisiminimuose aprašyta, kad Jaunutė buvo labai sportiška, žaidė krepšinį. Varžybų metu susipažino su S. Dariumi, kuris teisėjavo.

Parke prišvartuoti laiveliai, kurie greit turėtų palikti žalią užutėkį, mena sovietmetį, tačiau svajingai nusiteikusių porelių čia netrūkdavo ir anuomet / R. Tenio nuotr.

„Kaip ir kiekviena jaunų žmonių meilės istorija, jųdviejų draugystėje buvo daug kuklių, bet jausmingų akimirkų. Viena jų įvyko Kaune, Vytauto parke. Anksčiau tame parke būdavo laivelių formos sūpynės. Kartą ten pasisupti Jaunutę nusivedė Steponas. Supo jis ją aukštai, mama stipriai bijojo, tačiau Steponui neišsidavė. Tada jis suprato, kad Jaunutė nėra baili, ir užsiminė, kad ji galėtų būti jo žmona“, – yra pasakojusi A. Guigienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA