Savivaldybės administracijos vadovai atleisti, iš trijų Kauno vicemerų toliau dirbs tik du | Kas vyksta Kaune

Savivaldybės administracijos vadovai atleisti, iš trijų Kauno vicemerų toliau dirbs tik du

R. Tenio nuotr.

Prieš vidurdienį į savivaldybės Didžiąją salę sugrįžusi ką tik prisiekusi Kauno taryba tuoj pat ėmėsi darbo. Pirmojo posėdžio metu antradienį taryboje suformuotos dvi frakcijos, paskirti Kauno vicemerai, o savivaldybės administracijos direktorius ir jo pavaduotojai neteko įgaliojimų.

Ne visi tarybos nariai, tiesa, prieš akis turėjo posėdžio darbotvarkes, kas privertė pirmininko kėdėje sėdėjusį V. Matijošaitį duoti griežtą įspėjimą: „Pastebėjimas – šiandien pirmą ir paskutinį kartą daliname darbotvarkes. Atneškite atsispausdinę, nelauksime.“ Po minutės kitos darbotvarkė patvirtinta bendru sutarimu.

[susije_video kurie=””]

Savivaldybės tarybos nariai, vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymo 13 str. 3 d., sudarė dvi frakcijas: valdančiąją daugumą, kuriai priklauso 33 „Vieningo Kauno“ atstovai ir opozicinę grupę, kuriai priklauso 8 Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai.

TS-LKD seniūne išrinkta Edita Gudišauskienė, o seniūnės pavaduotoju – Vygantas Gudėnas. „Vieningo Kauno“ seniūnu bus Mantas Jurgutis.

Konservatorių vardu kalbėjusi E. Gudišauskienė pareiškė, kad vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymu opozicijoje esanti TS-LKD frakcija nedeleguoja kandidatų į vicemerų pozicijas.

„Frakcija palaikys konstruktyvius daugumos rengiamus projektus, kurie užtikrina viešąjį interesą ir skaidrumą, teiks projektus, kurie prisideda prie miesto veiklos ir kauniečių gerovės, sieks, kad bendruomenės nariai galėtų dalyvauti jiems svarbių sprendimų priėmime“, – darbo gaires nubrėžė E. Gudišauskienė, pridūrusi, kad bus siekiama užtikrinti ir žodžio laisvę.

Toliau svarstytu įstatymo projektu sudaryta tarybos narių balsų skaičiavimo komisija, į kurią deleguoti trys „Vieningo Kauno“ ir du TS-LKD atstovai.

Pasibaigus įgaliojimų laikui, bendru sutarimu atleisti Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai Nijolė Putrienė ir Romaldas Rabačius, taip pat administracijos direktorius Vilius Šiliauskas, kuriam pavesta laikinai eiti šias pareigas, kol bus nuspręsta dėl nuolatinio vadovo.

Gėles priėmusi ir plojimų sulaukusi N. Putrienė dėkojo tarybos nariams, merui ir jo komandai, su kuriais kasdien teko dirbti. „Šie dveji metai buvo labai gera pamoka, žinau, kad miestas lieka gerose rankose“, – kalbėjo buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Slaptu elektroniniu balsavimo posėdyje perrinkti Kauno mero pavaduotojai, „Vieningo Kauno“ nariai Rasa Šnapštienė ir Andrius Palionis. Abu, kaip dera, nuo balsavimo nusišalino – R. Šnapštienė vicemere išrinkta 34 tarybos nariams balsavus „už“, 1 – „prieš“ ir 3 susilaikius, o A. Palionis vicemeru skirtas 35 balsavus „už“ ir 3 susilaikius.

V. Matijošaitis padėkojo vicemero posto netekusiam Simonui Kairiui, kurio atstovaujamas Liberalų sąjūdis savivaldos rinkimuose neiškovojo nė vieno Kauno tarybos nario mandato.

„Neplanavau kažko sakyti. Tokiomis akimirkomis prisimenu Gyčio Padegimo citatą: „ne mes Kauną sukūrėme, ne mes ir sugriausime“. Ketveri metai – labai trumpas laiko tarpas miestui gražinti, tikiuosi prie to dar prisidėti“, – kalbėjo S. Kairys.

Kauno meras tarybai pranešė, kad S. Kairys lieka dirbti jo komandoje etatiniu patarėju. Šiuo metu ryšių su visuomene klausimais V. Matijošaičiui taip pat patarinėja Tomas Grigalevičius, o energetikos klausimais – Tomas Garasimavičius.

Į kitą posėdį Kauno taryba bursis balandžio 30 d – tą dieną numatoma balsuoti dėl trečiojo vicemero, tai pat patvirtinti V. Šiliauską administracijos direktoriumi.

BNS primena, kad A. Palionis vicemeru dirbo nuo pernai spalio, kai šių pareigų atsisakė konservatorių Vygaudą Ušacką prezidento rinkimuose parėmęs Povilas Mačiulis. Šiemet kovą vykusiuose rinkimuose A. Palionis su rinkimų komitetu „Vieningas Kaunas“ į tarybą pateko septintu numeriu, R. Šnapštienė – dešimtu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA