Balandžio mėnesį speciali akcija Kauno mieste ir rajone ieškos kultūros | Kas vyksta Kaune

Balandžio mėnesį speciali akcija Kauno mieste ir rajone ieškos kultūros

KMN nuotr.

Kokia yra kultūra? Kokią įtaką ji turi miestams ir jų gyventojams? Kauno menininkų namai (KMN), minėdami Pasaulio kultūros dieną, švenčiamą kasmet balandžio 15-ąją, klausia: kur yra kultūra Kaune ir Kauno rajone, ir kaip ji veikia? Atsakymai pateikiami akcijoje „#kurkultura“, pristatančioje kultūros gausą, vertę ir potencialą miestiečiams ir miesto svečiams. Balandžio mėnesį įvairiose Kauno platformose bus galima išvysti šio miesto kultūros istorijas, aptariančias statistiką, patirtis ir įvairias bendradarbiavimo formas, rašoma Kauno menininkų namų pranešime spaudai.

Akcijos „#kurkultura” atspirties taškas – kultūros vertės klausimas: kaip galima ją išmatuoti? Renkant statistinius duomenis, buvo aktyviai įtrauktos Kauno kultūros bendruomenės: organizacijos, institucijos, iniciatyvos ir sambūriai. Surinkti duomenys atspindi kultūros žanrų įvairovę, renginių kiekį, kultūros savanorystės galimybes ir pasiūlą, taip pat – vietų bei programų, prieinamų neįgaliesiems skaičių. Ne mažiau svarbi žiniasklaida, informuojanti apie kasdienį kultūros ir meno vyksmą. Tai – pirmasis tokio tipo tyrimas Kauno mieste, sukursiantis precedentą ateities analizėms ir galimoms auditorijų plėtros, bendradarbiavimo strategijoms.

Kultūros statistika atsispindi bei yra papildoma Kauno kultūros istorijomis – video reportažais, plačiau pasakojančiais apie bendruomeniškumą, prieinamumą ir sklaidą. „Šia akcija siekiame pabrėžti ir pasidžiaugti Kauno kultūros gausa: 2018 m. Kauno mieste ir rajone veikė virš 200 kultūros organizacijų ir iniciatyvų, suorganizavusių daugiau nei 7000 tūkstančius renginių, iš kurių net 50% – nemokami.

Šiuose renginiuose apsilankė per 1 milijoną lankytojų. Įdomu ir tai, kad daugiau nei pusė mieste ir rajone veikiančių organizacijų yra nevyriausybinės, bendruomeninės, poreikis joms kurtis kyla „iš apačios“.

Tikimės, kad akcija „#kurkultura“ skatins tolimesnį kultūros kūrėjų, vartotojų ir rėmėjų pokalbį apie kultūros vertę, kurią kartais – sąmoningai, ar ne – pamirštame“, teigia KMN vadovė Rūta Stepanovaitė. „Kauno kultūros gausa stebina ir šių metų vasarį išleistu žemėlapiu „Kultūrinis šokas“, pažymėjusiu net 100 kultūros židinių Kauno centre“.

Tyrimo metu surinktus duomenis ir video istorijas galima išvysti specialiai šiai akcijai sukurtoje, balandžio 15-30 d. nuolat pildomoje interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA