Kaune registruotas cirkas gali prarasti visas meškas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kaune registruotas cirkas gali prarasti visas meškas (papildyta)

BNS, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2019/04/15 14:32
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija kreipėsi į Aplinkos ministeriją ragindama konfiskuoti meškas iš Nikolajui Zobovui priklausančio „Ąžuolyno meškučių cirko“. Nors gastroliuoja po visą Lietuvą, cirkas viešosios įstaigos statusu yra registruotas Kaune, A. Juozapavičiaus pr. 25.

„Atsižvelgiant į tai, kad N. Zobovas atsisakė geranoriškai perduoti gyvūnus, tai pat į gyvūnų laikymo sąlygas, kurios kelia realų pavojų gyvūnams likti suluošintiems ar žūti, reikalaujame valstybinių institucijų nedelsiant imtis įstatymo numatytų priemonių gyvūnus konfiskuoti“, – organizacijos pranešime cituojama jos vadovė Brigita Kymantaitė.

Anot jos, pernai metų pabaigoje buvo susitarta su N. Zobovu, kad dvi jam priklausančios meškos iškeliaus į Europoje esantį meškų rezervatą. Teigiama, kad kovo mėnesį kartu su tarptautinėmis organizacijomis buvo rasta vieta meškoms Vokietijoje esančiame rezervate. Susitarta, kad jos ten bus perkeltos gegužę, tačiau cirko savininkas atsisako perkelti vieną iš dviejų meškų.

„Artėjant perkėlimo datai, N. Zobovas atsisakė leisti perkelti meškos patiną Vipą, ketindamas toliau jį išnaudoti cirko veiklai“, – organizacijos pranešime cituojama B. Kymantaitė.

Cirko savininkas N. Zobovas teigia, kad jis pasiruošęs atiduoti visas turimas meškas, išskyrus patiną Vipą, kadangi tai – „mylimiausia jo meška“. „Tai yra melas. Aš pasiruošęs kad ir dabar visas meškas atiduot. Vipo atiduoti neketinu, nes tai mylimiausia mano meška“, – BNS sakė N. Zobovas.

Jis teigia, kad jam šiuo metu priklauso penkios meškos. Aplinkos apsaugos departamentas tvirtina, jog situacija dėl N. Zobovo meškų yra žinoma ir netrukus ketinama priimti sprendimą.

„Situacija aplinkosaugininkams yra žinoma. Šiuo metu analizuojame turimus duomenis ir artimiausiu metu ketiname priimti sprendimą dėl tolimesnių veiksmų“, – teigiama BNS atsiųstame departamento pranešime.

Pernai „Ąžuolyno meškučių cirkas“ dėl netinkamo gyvūnų laikymo buvo nubaustas 15 eurų bauda. Tuo metu veterinarijos specialistai kartu su aplinkosaugininkais nustatė, kad į gastroles gabenami gyvūnai laikomi nepakankamo ploto narvuose ir voljeruose.

Papildyta 21.02 val.

Publikaciją pamatęs N. Zobovo sūnus Lukas Zobovas „Kas vyksta Kaune“ suskubo pateikti naujausią informaciją. Anot vyro, cirko palapinė parduota ir po „VIP cirko“ vėliava pasirodymai nebevyks. Pats N. Zobovas su cirko veikla esą susijęs tik tiek, kad jo vardu registruota VšĮ „Ąžuolyno meškučių cirkas“, tačiau cirku nebeketina užsiimti. „Tėvas tiesiog yra tam per senas – vienas nebepatempia. Padirbo, pamatė, kad negali, ir šiemet nusprendėme parduoti palapinę“, – aiškino L. Zobovas.

Kaip nurodė pašnekovas, meškos gyvena Rokiškio rajone: dvi laikomos pas N. Zobovą, kitos trys – restorane, pagal reikalavimus padarytame dideliame aptvare. Nė viena meška esą nėra išnaudojama, jos ramiai gyvena pagal galiojančias taisykles, šeriamos pagal nustatytus racionus ir gyvenimo situacija nuolat gerinama.

„Meškos nebebus vedamos rodyti žmonėms, su jomis apskritai nebebus dirbama piniginei naudai gauti. Kam jas siųsti į kitą rezervatą – kad B. Kymantaitė įrodytų tai padariusi, išsiuntusi už kitų grotų? Miške, kaip daugelis komentuoja, gyvūnams tikrai nebus geriau, prijaukinta meška gamtoje tiesiog neišgyvens. (…) O kuriame nors Europos rezervatų gyvens lygiai tokiom pat sąlygom, kokias dabar sudarome“, – tikino L. Zobovas.

Jis pridūrė asmeniškai besikalbantis su Rokiškio valdžia, gamyklomis, kad tėvui padėtų, ir pagalbos sulaukiama: gaminamos grotos, didesni voljerai, vedami elektros tinklai, vežami stulpai. „Viskas už ačiū ar simbolinius mokesčius, nes pinigų juk nieks neduoda – visi tik rėkia „neikite į cirkus, pinigų nemokėkite“, o iš ko prižiūrėti gyvūnus? Kas geri, tie padeda. (…) Būtų smagu, kad žmonės pamatytų šią pusę, o ne galvotų, kad gyvūnai yra engiami“, – kalbėjo L. Zobovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA