Nustatyta daugiau nesaugių produktų, lyderė – kosmetika | Kas vyksta Kaune

Nustatyta daugiau nesaugių produktų, lyderė – kosmetika

BNS 2019/04/14 16:26
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vartotojų teisių apsaugos tarnybai pernai aptikus beveik tris kartus daugiau Lietuvoje parduodamų nesaugių ne maisto produktų, jos atstovas sako, kad į šalį nėra įvežama daugiau tokių produktų – pernai tiesiog pavyko jų daugiau patikrinti.

„Didžiajai daliai produktų turime atlikti bandymus. (…) Pernai sugebėjome atlikti daugiau nemokamų bandymų per Europos Sąjungos programas, dėl to tie skaičiai taip ir pašoko“, – BNS sakė tarnybos Produktų saugos ir kokybės departamento vadovas Arvydas Naina.

Anot jo, laboratorijose tiriamos elektroninių cigarečių skysčių sudedamosios dalys, padangos, žaislai, plovikliai, pakuotės, elektroninė technika, cheminės medžiagos, tekstilės, kosmetikos gaminiai ir kiti produktai.

2018 metais tarnyba nesaugiais paskelbė 133 ne maisto produktus (2017 metais – 50), iš jų daugiausiai – 94 – buvo kosmetikos gaminiai, 16 – žaislai.

Pasak A. Nainos, kosmetikoje daugiausiai aptinkama nesaugių cheminių medžiagų, o žaisluose – įvairių detalių.

Jo teigimu, 60 proc. nustatytų nesaugių produktų įvežta iš Kinijos, kita dalis – iš Lenkijos, Bulgarijos Rumunijos, Prancūzijos. Anot jo, nesaugių produktų daugiausiai randama iš tų didžiųjų šalių, kurios daug gamina ir eksportuoja į Lietuvą.

„Pavyzdžiui, iš Gruzijos visai nenustatyta, kad būtų nesaugūs, bet jie, matyt, tiek daug negamina, kad paprasčiausiai nepakliūva“, – sakė A. Naina.

Nustačius, kad produktas yra nesaugus, tarnyba įpareigoja verslininkus juos pašalinti iš rinkos, be to, skiriama bauda nuo 150 iki 2,5 tūkst. eurų.

Daugiausiai pavojų ES – žaisluose

Europos Komisijos (EK) ataskaitoje nurodoma, kad pernai iš ES valstybių narių gauta 2257 pranešimai apie pavojingus ne maisto gaminius, kurių daugiau nei pusė atkeliavo iš Kinijos.

Daugiausia pranešimų pateikta apie žaislus (31 proc.), motorines transporto priemones (19 proc.) ir drabužius, tekstilės gaminius bei mados aksesuarus (10 proc.), skelbia EK. Pagrindiniai pavojai – cheminių medžiagų keliama rizika, pavojus susižeisti bei rizika, kad vaikas gali paspringti.

Iš Lietuvos EK pernai gavo 52 pranešimus apie pavojingus produktus, iš jų 58 proc. sudarė kosmetikos gaminiai, 23 proc. – žaislai, 12 proc. – elektriniai prietaisai ir įrenginiai.

Pasak A. Nainos, EK ataskaitoje skelbiama apie tuos gaminius, kurie turi rimtą riziką – kai yra apsinuodijimo, elektros smūgio, gaisro pavojus.

EK teigimu, gaminių atšaukimas – viena dažniausių priemonių, kurias taikant siekiama sumažinti jų keliamą riziką, tačiau kol kas iš vartotojų paprastai pavyksta susigrąžinti tik nedidelę dalį – neretai jie ir toliau naudojasi atšauktais gaminiais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA