Pradėti 5G bandymai Lietuvoje – vartotojams dar teks palaukti | Kas vyksta Kaune

Pradėti 5G bandymai Lietuvoje – vartotojams dar teks palaukti

Paruošė Vilius Stankevičius 2019/04/14 14:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naujos kartos mobiliojo ryšio 5G paslaugos jau pradėjo veikti Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Tuo tarpu Europoje 5G technologija vis dar laukia savo eilės, o Lietuvoje ji gali būti įperkama ne visiems.

Lietuva, siekianti nelikti technologijų užnugaryje, pradėjo 5G bandymus 2018 metų pabaigoje, rašoma Telia svetainėje. 5G ateitis apibūdinama kaip nauja interneto era: prie jo galės jungtis ne tik žmonės, bet ir daiktai – išmanieji automobiliai, robotai, gamyklų įrenginiai, įvairūs jutikliai ir kiti prietaisai, kurie taip pat gebės bendrauti tarpusavyje.

Tikimasi, kad 5G tinklas Lietuvoje taps prieinamu vartotojams jau 2020 metais. Išlieka tik viena problema – šiuo metu įrenginiai, palaikantys 5G ryšį, kainuoja nuo 1000 eurų, todėl daugelis lietuvių turės dar palaukti, norėdami išbandyti šią ryšio technologiją.

Įvardijo lyderius

Cristiano Amon, „Qualcomm“ vadovas, paklaustas „Androidpit“, kokios šalys Europoje yra 5G tinklo diegimo pirmūnės, paminėjo Jungtinę Karalystę, Italiją bei Šveicariją. Tuo tarpu Vokietija, pasak jo, užima garbingąją ketvirtąją vietą. Kaip jis pabrėžia, Europos technologijų bendrovės ir vyriausybės, vis labiau pradeda suprasti 5G technologijų svarbą.

Bet iš Europos šalių, Šveicarija kol kas yra pažengusi labiausiai, skelbia „Venturebeat“. Šalies technologijų bendrovė „Swisscom“ įsipareigojo kartu su „Qualcomm“ pradėti diegti 5G paslaugas visoje šalyje.

„Swisscom“ yra nusprendusi paleisti 5G tinklą gegužę, kada Šveicarijoje pasirodys išmanusis telefonas „Oppo Reno 5G“ – pirmasis 5G palaikantis įrenginys. Toliau seks kiti 5G telefonai, kaip „LG V50 ThinQ“ ar „Samsung Galaxy S10 5G“.

Kaip skelbia Europos komisija (EK), 5G telekomunikacijos sistemos yra svarbus atspirties taškas kuriant skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę. EK jau 2013 metais sukūrė viešo-privataus sektoriaus bendradarbiavimo iniciatyvą, kuri investuotų į 5G technologijas.

Manoma, kad nuo 2020 metų 5G ryšio vartojimas Europoje smarkiai plėsis, todėl remiantis naujomis ES direktyvomis, investuoti į tinklą bus įpareigotos visos bendrijos narės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA