Tam, kad šilti orai neapkarstų – „vasariškų“ transporto priemonių atmintinė | Kas vyksta Kaune

Tam, kad šilti orai neapkarstų – „vasariškų“ transporto priemonių atmintinė

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Termometro stulpeliai už lango vis kils, tad vis labiau norėsis „pralėkti“ ne tik su automobiliais, bet ir kitomis – „vasariškomis“ transporto priemonėmis. Visgi, neretai pramogaujančiu kauniečių tarpe matomi Kelių eismo taisyklių pažeidimai – ką reikia žinoti, kad jie būtų išvengiami?

„Vasariškoms“ transporto priemonėms priskiriami devyni dviračiai ir triračiai. Spektras prasideda nuo paspirtuko be variklio ir užsibaigia elektriniu „čioperiu“. Tiesa, skirtingos transporto priemonės – skirtingi ir reikalavimai. Vienas vairuojant būtina liemenė, kitas – vairuotojo pažymėjimas.

Bene mažiausiai reikalavimų turi paspirtukas be variklio – jam nereikia nei dokumentų, nei skiriamosios aprangos. Tiesa, pravartu žinoti, kad šia transporto priemone negalima važiuoti dviračių taku ar juosta bei važiuojamąja kelio dalimi, belieka riedėti šaligatviu.

„Vasariškų“ transporto priemonių atmintinė / „Lietuvos policijos“ „Facebook“ nuotr.

Paprastiems (be variklio) dviračiams, motoriniams dviračiams, elektriniams paspirtukams, triračiams bei riedžiams, kurių greitis iki 25 km/val., o galia iki 1kW, galioja tokios pat taisyklės: iki 18 metų privalomas šalmas, su jais galima važiuoti dviračių taku, taip pat šaligatviu ir važiuojamąja kelio dalimi. Tiesa, norint įsilieti į automobiliais riedančia dalį, reikia dėvėti šviesą atspindinčią liemenę.

Norint vairuoti mopedą, elektrinį mopedą ar elektrinį paspirtuką, kurių maksimalus projektinis greitis yra nuo 25 iki 45 km/val., o galia nuo 1 iki 4 kW, reikia AM arba bet kurios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimo, valstybinio numerio ir registracinio dokumento, techninės apžiūros paso ir civilinės atsakomybės draudimo. Tiesa, riedant šiomis transporto priemonėmis, reikalingas šalmas, o važiuoti galima tik važiuojamąja kelio dalimi.

Už kai kuriuos nusižengimus, pavyzdžiui, važiavimą be šalmo, galima gauti 20-40 eurų baudą.

Išsamesnius KET reikalavimus galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA