Kauniečių triumfas Vilniuje: greta „amžinosios“ karatė čempionės stojo naujoji karta | Kas vyksta Kaune

Kauniečių triumfas Vilniuje: greta „amžinosios“ karatė čempionės stojo naujoji karta

delfi.lt 2019/04/13 21:09
Delfi.lt nuotr.

Pirmąją Europos kiokušin karatė čempionato Vilniuje dieną į finalus iškopė trys lietuviai. Ir visi jie – iš Kauno. Jei Ingos Mikštaitės titulus jau sunku suskaičiuoti, Erikai Žeburtovič ir Justinui Kvietkai šeštadienis atnešė svariausias karjeros pergales.

Netikėtas iššūkis

Šeštadienį „Siemens“ arenoje išdalinta lygiai pusė čempionato apdovanojimų. Keturi jų nukeliavo į šeimininkų taupyklę.

Čempionėmis tapo I. Mikštaitė (svorio kategorija iki 60 kg) ir E. Žeburtovič (iki 50 kg), J. Kvietka (iki 75 kg) pelnė sidabrą, bronzos medalį pridėjo Raminta Makackaitė (iki 50 kg).

I. Mikštaitei auksas buvo kabinamas iš anksto – titulą gynusi 38-erių kaunietė Europos pirmenybėse laurus iškovojo jau 11-ą kartą.

Dar labiau jos pozicijas sustiprino pagrindine konkurente įvardintos Martos Lubos sprendimas – patyrusi lenkė atvyko į Vilnių, bet ant tatamio nepasirodė, pasiteisinusi sveikatos problemomis.

„Nemanau, kad jos nepasirodymas turėjo įtakos čempionato eigai. Ir taip buvo gerų, techniškų kovotojų, naujų iššūkių“, – komentavo I. Mikštaitė.

Tokiu „nauju iššūkiu“ vienintelei likusiai favoritei tapo 18-metė iš Vengrijos Lili Mezo, tik debiutavusi suaugusiųjų pirmenybėse.

Pirmose kovose įveikusi ispanę Maitane Fernandez ir norvegę Jeanette Johannessen, pusfinalyje lietuvė sulaukė aršaus naujokės pasipriešinimo, kurį palaužė per pratęsimą.

Finale prieš I. Mikštaitę stojusi azerbaidžanietė Solmaz Zeynalli tiek problemų nebesukėlė.

Čempionė DELFI teigė puikiai pažįstanti L. Mezo, mat su ja dalyvauja bendrose treniruočių stovyklose. Tiesa, savęs vadinti jaunosios kovotojos mokytoja veteranė nesiryžo.

„Sunkiausia buvo dėl to, jog mes tarpusavyje bendraujame, važiuoju pas vengrus į stovyklas, kartu sportuojame. Galbūt esu prieraiši, nes emociškai susitikimas su treniruočių partnere man buvo sudėtingas, reikėjo perlipti save. Be to, ir pati Lili – labai techniška, labai ambicinga. Džiaugiuosi dėl jos, dėl mudviejų kovos. Daugiau tokių būtų – azartas turbūt lietųsi per kraštus“, – sakė trenerio Gedimino Varkalos auklėtinė.

Triumfas su ašaromis

Čempionams skirtos fanfaros įprastos I. Mikštaitės ausiai, bet E. Žeburtovič jų – dedikuotų sau – dar nebuvo girdėjusi.

Šį mėnesį 22-ą gimtadienį švęsiančiai kovotojai iš akių net ištryško ašaros išvydus teisėjų pakeltas vėliavėles po finalo, kuriame lemiami tapo diktuoti sąlygas bandžiusiai ukrainietei Alionai Veresniak skirti du įspėjimai dėl varžovės stūmimo.

„Pačiai sunku patikėti, kad pavyko laimėti. Sunku pasakyti, kaip būtų pasisukęs finalas, jei priešininkė nebūtų gavusi tų įspėjimų, bet aš buvau nusiteikusi gerai. Ilgai dirbau, kad tai pasiekčiau. Galbūt per visą turnyrą buvo keli momentai, kai norėjau pati iš savęs išspausti daugiau, bet ir taip – neblogai“, – džiaugėsi trenerio Lino Jonikos auklėtinė.

Lengvasvorė praėjusiais metais Vroclave (Lenkija) iškovotą bronzą iškeitė į pirmą karjeroje auksą.

Pirmasis buvo ir sidabras, šeštadienio vakarą papuošęs J. Kvietkos krūtine.

Iki tol Europos pirmenybių apdovanojimų neturėjęs 26-erių sportininkas daug jėgų išeikvojo pusfinalyje, kuriame vargais negalais palaužė Farkasą Fekete (Vengrija). Finale Ričardo Poškos auklėtinis kartą efektingu kojos smūgiu „pramušė“ favorito iš Gruzijos Michailo Ciklaurio gynybą, bet pergalei to neužteko.

„Finalas buvo sunkus. Taktiškai ruošiausi kovoti maksimalų laiką, stengiausi taupyti jėgas. Galvojau, kad kova vyksta lygiai, norėjau pratęsimo, bet teisėjai jo neskyrė. Ką darysi, reikės bandyti kitą kartą pasiekti revanšą. Vertinant bendrai rezultatas – puikus, juk man tai buvo nauja svorio kategorija. Bet sidabro man tikrai nėra gana, vienintelis tikslas – pirma vieta“, – vertino J. Kvietka.

Kaunas – lyderis tarp miestų

Įdomu, jog visi trys šeštadienio finalininkai iš šeimininkų rinktinės atstovauja Kaunui – tik skirtingiems klubams.

Jeigu čempionatas turėtų miestų įskaitą, jos lyderis būtų akivaizdus.

„Kauno karatė klubai yra stiprūs, daug dirbama, ruošiamasi. Tenka ir kartu padirbėti, nuvažiuojame vieni pas kitus. Tas bendradarbiavimas tikrai duoda naudos“, – komentavo E. Žuburtovič.

„Labai džiugu. Tikimės, kad Kaunas pirmas bus ir po sekmadienio. Bet su kitais miestais čia esame viena komanda, kartu atstovaujame Lietuvai, ir kiekvienas komandos narys mums yra vienodai svarbus.

Tikiuosi, rytoj publikos palaikymas bus dar didesnis, ateis daugiau žiūrovų. Jau šiandien tas palaikymas nulėmė turbūt 50 proc. pergalės, nes sportininkui žiūrovai be galo svarbu – nuima įtampą, suteikia daugiau pasitikėjimo“, – pridūrė I. Mikštaitė.

Primename, kad Europos čempionate dalyvauja 228 karatė meistrai iš 25 valstybių. Kumitė (realios kovos) varžybose kovojama dėl dešimties medalių komplektų. Lietuvai kiekvienoje svorio kategorijoje atstovauja po tris sportininkus.

Šeštadienį ryte vykusiose kata (kovinių pozų demonstravimo) rungties varžybose Raminta Makackaitė užėmė antrąją vietą, o Diana Mačiūtė ir Justina Zykutė pasidalino trečiąją poziciją.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA