Šių metų nacionalinio diktanto finalas pakišo koją – klaidų padarė visi | Kas vyksta Kaune

Šių metų nacionalinio diktanto finalas pakišo koją – klaidų padarė visi

BNS 2019/04/13 16:31
R. Tenio nuotr.

Šeštadienį daugiau kaip šimtas geriausiai nacionalinį diktantą pirmame etape parašiusių žmonių dalyvavo Nacionalinio diktanto konkurso finale. Jie rašė Juozo Tumo-Vaižganto tekstą – romano „Pragiedruliai“ ištrauką. Visgi klaidų padarė visi.

Šiemet Nacionalinio diktanto be klaidų neparašė nė vienas dalyvis, rašiusiuosius labiausiai klaidino ne senoviški žodžiai, kurių tekste buvo nemažai, o skyryba.

„Be klaidų neparašė niekas“, – BNS pranešė organizatorė Vytautė Šmaižytė.

„Tekstas buvo sunkus, vis dėlto žmonės klydo ne senoviniuose žodžiuose, labiausiai klaidino ir jie klupi dėl skyrybos. Senoviniai žodžiai, diktuojant tekstą, buvo tariami labai aiškiai. Tai realiai ten klaidų beveik nedarė (rašantieji – BNS)“, – pridūrė ji.

V. Šmaižytė pabrėžė, kad pas dariusiuosius klaidas jos buvo skirtingos, ta pati klaida nevyrauja.

„Šiemet tokios vienos klaidos nebuvo, kad būtų ar žodis klastingas, ar klastinga vieta, kad daug toje vietoje būtų sutrikusių. Yra labai skirtingai“, – pasakojo V. Šmaižytė.

Ji dar negali pasakyti, kiek tiksliai rašiusiųjų padarė po vieną ar kelias klaidas.

„Dabar yra išrinkta grupė žmonių iš visos Lietuvos, kurie jau yra pretendentai būti apdovanoti kaip raštingiausi, bet tikrintojai dar dirbs. Dabar baigtas tik pagrindinis tikrinimas, bet bus toks detalus dar kartą peržiūrėjimas (visų darbų – BNS)“, – tvirtino V. Šmaižytė.

Diktantą vertino 25 lietuvių kalbos ekspertai, dirbantys Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos mokyklose.

12-us metus rašyto Nacionalinio diktanto konkurso finale šeštadienį dalyvavo beveik šimtas geriausiai nacionalinį diktantą pirmame etape parašiusių žmonių. Jie rašė Juozo Tumo-Vaižganto tekstą – romano „Pragiedruliai“ ištrauką.

Šiemet yra minimos 150-osios J. Tumo-Vaižganto gimimo metinės. 2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti J. Tumo-Vaižganto metais.

Finalo dalyviai varžėsi raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose.

Nacionalinio diktanto nugalėtojai bus apdovanoti gegužės 7 dieną Prezidentūroje.

Šiemet diktantą rašė šiek tiek mažiau žmonių negu pernai – apie 25 tūkst. 2018 metais pasitikrinti lietuvių kalbos žinias bandė daugiau negu 30 tūkst. žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA