Prieš krašto apsaugos ministrą surengta kibernetinė ataka: apkaltino nebūtais dalykais | Kas vyksta Kaune

Prieš krašto apsaugos ministrą surengta kibernetinė ataka: apkaltino nebūtais dalykais

DELFI nuotr.

Kaip ketvirtadienį praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM), trečiadienio vakarą, suklastojus siuntėjo adresą ir prisistačius KAM darbuotoju, išplatintas melagingo turinio elektroninis laiškas. Jame paviešinta netikra informacija apie stambų korupcijos atvejį, susijusį su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu.

KAM skelbia, kad laiške, kurį, pradiniais duomenimis, gavo keliolika el. pašto dėžučių Prezidentūroje, Vyriausybėje ir Seime, pranešama apie neva atliktą Krašto apsaugos ministerijos auditą, atskleidusį apie galimą korupcijos atvejį ministerijoje.

Melagingo turinio žinutėje teigiama, esą krašto apsaugos ministras R. Karoblis ginklų pirkimo procedūrų metu gavo 586 tūkst. JAV dolerių kyšį, o tai įrodantys dokumentai neva egzistuoja viename iš Lietuvoje veikiančių bankų. Laiške yra nuorodos, kurios galimai veda į kenkėjišką veiklą.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) pradėjo incidento tyrimą ir įspėja gavus analogiško turinio laišką jo neplatinti bei nespausti jame esančios nuorodos.

NKSC direktorius dr. Rytis Rainys sako, jog tai tipinė kiberataka, surengta panaudojus socialinės inžinerijos metodą: suklastotas adresas, parengtas tikroviškai atrodantis tekstas su tikslu apgauti ar suklaidinti, adresas suklastotas panaudojus kitų valstybių infrastruktūrą. Pasak jo, šiuo metu laiško turinys, struktūra ir galimi žalingi intarpai yra vertinami NKSC specialistų.

„Incidentas dar kartą įrodo, jog technologijų amžiuje jau gyvename kibernetinio karo sąlygomis. Net neabejoju, jog tikrasis atakos rengėjų tikslas – diskredituoti ne tik mane kaip politiką, bet visą krašto apsaugos sistemą, mažinti visuomenės pasitikėjimą ir palaikymą kariuomenei“, – KAM pranešime spaudai cituojamas šiuo metu Ukrainoje viešintis R. Karoblis.

Tai ne pirma kibernetinė-informacinė ataka, kurios objektu tapo krašto apsaugos ministras. Analogiškas atvejis įvyko pernai sausį, kai buvo įsilaužta į vienos iš žiniasklaidos priemonių interneto svetainę ir aukščiausiems valstybės pareigūnams išplatintas el. laiškas su kenkėjišku kodu.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro Lietuvos kibernetinio saugumo būklės 2018 metų ataskaitoje nurodoma, jog pernai socialinės inžinerijos metodu parengtų kiberatakų skaičius augo eksponentiškai. Ataskaitą peržiūrėti galima čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA