Ketvirtadienį portalas „Kas vyksta Kaune“ patyrė kelis kibernetinius išpuolius (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Ketvirtadienį portalas „Kas vyksta Kaune“ patyrė kelis kibernetinius išpuolius (papildyta)

BNS, Kas vyksta Kaune inf. 2019/04/11 18:31

Valstybės institucijoms elektroniniu paštu platintas melagingas pranešimas apie krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio neva paimtą kyšį ketvirtadienį atsidūrė ir naujienų portale „Kas vyksta Kaune“, tiesa, ne žiniasklaidos priemonės pastangomis – portalas patyrė kibernetines atakas.

Portalo vadovas Vaidas Pilkauskas BNS sakė, kad pirmoji melaginga žinia patalpinta įsilaužus į portalo serverius – tai pastebėta apie 14 valandą. Klaidinanti informacija patalpinta 11 val. 56 min. Pastebėjus ir pašalinus ją iš portalo, apie 16 val. įvykdytas antrasis įsilaužimas, kurio metu vėl bandyta skleisti tą pačią melagingą žinią apie neva Krašto pasaugos ministrui STT pareikštus įtarimus.

„Portalas „Kas vyksta Kaune“ patyrė  kelias kibernetines atakas, kurių metu vietoje archyvo naujienų patalpinta „fake news“ informacija. Pirmame melagingame straipsnyje papildomai įkelta nuoroda į netikrą Specialiųjų tyrimų tarnybos puslapį su melaginga žinia apie pradėtą tarnybų tyrimą dėl Krašto apsaugos ministrui pareikštų įtariamų korupcija“, – sakė V. Pilkauskas.

Anot jo, pradėtas vykdyti vidinis tyrimas, kokiu būdu buvo įsilaužta į naujienų portalo serverius ir patalpinta tikrovės neatitinkanti informacija, bendradarbiaujama su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru, informacinių technologijų specialistais, siekiant užkardyti saugumo spragas.

Krašto apsaugos ministerija teigia, kad melagingos naujienos išsiplėtė ir į socialinius tinklus. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras dėl šios atakos vykdo tyrimą.

„Nacionalinio kibernetinio saugumo centras ragina piliečius kritiškai vertinti pateikiamą informaciją, ir nepasiduoti manipuliacijoms“, – įspėja ministerija.

Melagingas pranešimas apie krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio paimtą kyšį ketvirtadienį išplatintas į keliolika elektroninio pašto dėžučių Prezidentūroje, Vyriausybėje ir Seime.

Laiško siuntėjas prisistatė Krašto apsaugos ministerijos darbuotoju, o jame buvo, kaip įtariama, kenkėjiškos nuorodos. Laiške pranešama apie neva atliktą Krašto apsaugos ministerijos auditą, atskleidusį galimą korupcijos atvejį ministerijoje.

Teigiama, kad R. Karoblis ginklų pirkimo procedūrų metu gavo 586 tūkst. JAV dolerių kyšį, o tai įrodantys dokumentai egzistuoja viename iš Lietuvoje veikiančių bankų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA