Kūdikių intensyvios terapijos skyriuje lankėsi ūgtelėję išgelbėti vaikai | Kas vyksta Kaune

Kūdikių intensyvios terapijos skyriuje lankėsi ūgtelėję išgelbėti vaikai

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje neeilinė diena – švenčiamas 30 metų jubiliejus. Skyriaus sėkmė skaičiuojama ne metais, ne brangia ir modernia aparatūra, o išgelbėtomis gyvybėmis, šypsenomis, kurias savo artimiesiems pasveikę dovanoja ypatingai sunkios būklės buvę naujagimiai.

Savo šypsenomis mamą Rositą džiugina ir devynerių metų Juozapas bei aštuonerių Karimas. Abu broliai gimė neišnešioti. „Pirmasis gimdymas buvo visiškai netikėtas, sąrėmiai prasidėjo staiga. Vyresnis sūnus gimė 23 savaičių gestacinio amžiaus ir svėrė tik 710 gramų. Turėdama tokią patirtį, antrojo nėštumo metu save saugojau dar labiau, tačiau įvyko tai, kas turėjo įvykti. Antrasis sūnus gimė 25 savaičių ir svėrė 1100 gramų“, – pasakoja Rosita.

Kauno klinikų pranešime spaudai rašoma, kad dviejų sūnų mama abu priešlaikinius gimdymus prisimena tarsi tai būtų įvykę visai neseniai: „Laikas bėga labai greitai. Mūsų istorijos pradžia dabar galbūt jau neatrodo taip baisiai, kaip buvo tada. Berniukai guvūs, linksmi, ūgiu ir svoriu lenkia savo bendraamžius.

Tikriausiai tik dvi dienos metuose – berniukų gimtadieniai – yra tas laikas, kai atsiminimai sugrįžta visu ryškumu. Tuomet dar kartą suprantu, kokia dėkinga esu gydytojams ir slaugytojoms. Jų atsidavimas, rūpestis ir profesionalumas lėmė tai, kad savo gyvenime turiu du stebuklus.“

Kūdikių intensyvio terapijos skyriaus jubiliejus / I. Blockienės nuotr.

Kaip teigia Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė, Lietuva neonatologijos srityje yra pasiekusi aukštus rezultatus bei rodiklius – vis daugiau mažiausių pacientų galima išgelbėti ir suteikti visą reikalingą pagalbą.

„Pačioje neonatologijos gyvavimo pradžioje gydytojams neonatologams buvo svarbu išgelbėti gyvybes. Mes daug mokėmės, o mūsų kolegų šveicarų dėka, vykdant bendrus projektus, įgijome daug naujos ir modernios aparatūros, – kalbėjo profesorė. – Dabar mūsų rūpestis yra, kad naujagimis būtų išgelbėtas ir augtų sveikas, visavertis visuomenės narys.“

Naujagimiams sveikti padeda ne tik profesionalūs gydytojai, slaugytojai ir moderni medicininė įranga, bet ir šeimos dalyvavimas naujagimio sveikimo procese.

„Į Naujagimių intensyviosios terapijos skyrių ateina tėvai, jie gali paimti mažylius ant rankų, prisiglausti prie savęs ir perduoti meilę bei šilumą. Tai lemia greitesnį naujagimių sveikimą, geresnę visos šeimos psichologinę būklę“, – pasakoja klinikos vadovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA