Kauną papuošė purpuriniai japoninio puošmedžio žiedai | Kas vyksta Kaune

Kauną papuošė purpuriniai japoninio puošmedžio žiedai

VDU Botanikos sodo nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune pražydo vienas seniausių parko medžių – japoninis puošmedis.

[galerija kiek=”4″]

Skirtingais metų laikais medis žavi įvairiomis lapų spalvomis, rudenį japoninis puošmedis (Cercidiphyllum japonicum) lankytojus švelniu karamelės aromatu vilioja sustoti po laja, rašoma pranešime spaudai.

„Šis japoninis puošmedis yra seniausias iš visų mūsų turimų puošmedžių – į sodo parką atkeliavo apie 1924 m. iš Berlyno Špėto arboretumo. Pavasarį, besiskleisdami lapai būna purpuriniai, vėliau tampa žali, o rudenį – geltoni, oranžiniai arba raudoni. Jie skleidžia švelnų karamelės kvapą“, – sakė VDU Botanikos sodo Dendrologijos ir fitopatologijos mokslo sektoriaus vyresn. specialistė Jolanta Šabūnaitė.

Šis medis paplitęs Japonijoje ir Kinijoje lapuočių ir mišriuosiuose miškuose. Tai – 15–30 metrų aukščio medis, suformuoja taisyklingos, kūgiškos formos lają, dažnai turi daugiau nei vieną liemenį. Lapai apskriti ar kiaušinio formos, 5–10 cm ilgio, jų forma primena kanadinio cercio (Cercis canadensis) lapus.

Japoninis puošmedis toleruoja genėjimą, nepakantus sausrai, tačiau vandens perteklių toleruoja. Gali nukentėti nuo vėlyvųjų pavasario šalnų, tačiau žiemos šalčiui yra atsparus. Mėgsta derlingus purius priesmėlius ir priemolius. Pakenčia unksmę, tačiau dėl gražios lajos formos paprastai auginamas atviroje saulėtoje vietoje.

Išvesta keletas japoninio puošmedžio veislių: „Red Fox“ (tamsiai raudonais lapais), „Pendula“ (svyrančiom šakelėm) ir „Heronswood Globe“ (kompaktiška rutuliška laja).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA