Atsako advokatė: ar išsiskyrus su sutuoktiniu galima reikalauti išlaikymo ne tik vaikams, bet ir sau? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar išsiskyrus su sutuoktiniu galima reikalauti išlaikymo ne tik vaikams, bet ir sau?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sutuoktinis pareiškė, kad skirsis su manimi. O aš šiuo metu esu bedarbė. Negana to, neturiu įgijusi ir jokios kvalifikacijos, kadangi visą laiką auginau mūsų nepilnamečius vaikus. Bandžiau ieškotis darbo, bet man nepavyksta. Noriu pasiteirauti, ar galėčiau po santuokos nutraukimo iš sutuoktinio prisiteisti išlaikymą ne tik nepilnamečiams vaikams, bet ir sau?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Susituokus sutuoktiniams atsiranda pareiga vienas kitą materialiai remti. Tokia sutuoktinių pareiga gali būti numatyta ir nutraukus santuoką. Sutuoktinio teisė reikalauti jam priteisti išlaikymą iš kito sutuoktinio yra numatyta Civilinio kodekso (CK) 3.72 straipsnio 1 dalyje.

Tačiau akcentuotina tai, jog ši sutuoktinio teisė nėra absoliuti. Sutuoktinio teisė į išlaikymą siejama su jo turtine padėtimi, t.y. išlaikymas priteisiamas tais atvejais, jeigu pripažįstama, kad išlaikymo prašančio sutuoktinio turtas ar gaunamos pajamos nepakankamos jo minimaliems poreikiams tenkinti.

Taigi, teisė į išlaikymą siejama su išlaikymo prašančio sutuoktinio turtine padėtimi, o ne su sveikatos būkle ar kitomis aplinkybėmis. Tokios aplinkybės, kaip sutuoktinio nedarbingumas, amžius ir kt., gali būti reikšmingos, sprendžiant apie sutuoktinio turtinę padėtį, siekiant nustatyti, ar išlaikymo prašantis sutuoktinis turi pakankamai turto ir pajamų, kad galėtų save išlaikyti.

Tačiau ir darbingas sutuoktinis, kurio turimas turtas ar gaunamos pajamos nėra pakankami užsitikrinti minimalų pragyvenimo lygį, turi teisę reikalauti išlaikymo iš kito sutuoktinio, kurio turimas turtas ir gaunamos pajamos tokį gyvenimo lygį užtikrina. Ir priešingai, sutuoktinis, turintis turto ar pajamų, kurie pakankami jam išsilaikyti, neturėtų teisės į išlaikymą.

Pareiga įrodyti, kad turimas turtas ar pajamos nėra pakankamos, t. y. neužtikrina minimalių poreikių, ir reikalingas išlaikymas, tenka sutuoktiniui, reikalaujančiam priteisti išlaikymą. Minėtina, kad įstatymai įtvirtina prezumpciją, jog sutuoktiniui reikalingas išlaikymas, jeigu jis augina bendrą savo ir buvusio sutuoktinio nepilnametį vaiką, yra nedarbingas dėl savo amžiaus ar sveikatos būklės.

Tokiu atveju prašantis išlaikymo sutuoktinis neįrodinėja išlaikymo reikalingumo, nes pripažįstama, kad jam reikalingas išlaikymas, jeigu sutuoktinis, iš kurio prašoma priteisti išlaikymą, neįrodo priešingai. Tačiau vis tiek visais atvejais, net ir galiojant išlaikymo reikalingumo prezumpcijai, išlaikymo priteisimo klausimą sprendžiantis teismas privalo atsižvelgti į santuokos trukmę, abiejų sutuoktinių turtinę padėtį, jų sveikatos būklę, amžių, į jų darbingumą, nedirbančio sutuoktinio įsidarbinimo galimybes bei kitas svarbias aplinkybes.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA