Išminuoti 100 kilogramų sveriančios bombos į sostinę išsiųsti specialistai iš Kauno (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Išminuoti 100 kilogramų sveriančios bombos į sostinę išsiųsti specialistai iš Kauno (atnaujinta)

Pirmadienio rytą specialiosios tarnybos ant kojų šoko Vilniuje – Konstitucijos prospekte rastas 100 kg aviacinis sprogmuo. Situaciją įvykio vietoje spręs Lietuvos kariuomenės inžinerijos bataliono išminuotojai iš Kauno.

Kaip po 11 val. informavo Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK), 10.45 val. Konstitucijos prospekte, prie „Forum Palace“ rūmų nuo Upės gatvės rastas karo laikų aviacinis sprogmuo. 10.53 val. įvestas planas „Skydas“, Upės gatvėje uždarytas eismas.

Popiet, prieš 13 val., Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius patikslino, kad aptikta apie 100 kg svorio aviacinė bomba, kurios nukenksminimas, anot specialistų, gali būti ypač sudėtingas ir pavojingas.

„Bomba yra su sprogstamąją medžiaga ir aktyviu sprogdikliu, todėl, dabar turimais duomenimis, veikiausiai negali būti pakankamai saugiai išvežta sunaikinti. Laukiama atvykstant daugiau specialistų iš Lietuvos kariuomenės inžinerijos bataliono Kaune, kurie bandys sprogmenį nukenksminti vietoje“, – nurodė P. Radvilavičius.

Numatoma, kad darbai gali užtrukti iki paros laiko. Visą laiką, kiek jo prireiks problemos sprendimui, bus draudžiama įeiti ir įvažiuoti į Upės gatvę atkarpoje nuo „CUP“ iki „Forum Palace“. Vairuotojams ir gyventojams rekomenduojama rinktis atokesnius kelionių maršrutus.

Atnaujinta 17 val.

Apie 15.30 val. Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono išminuotojai patvirtino, kad pirmadienį Vilniuje rastas sprogmuo yra 100 kg svorio II-ojo pasaulinio karo laikų aviacinė bomba. Sovietinė aviacinė bomba FAB-100, surasta kasybos darbų metu, pasak karo inžinierių, yra su koviniu sprogdikliu.

Kaip nurodoma Lietuvos kariuomenės pranešime, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nusprendė išsukti bombos sprogdiklį ir jį naikinti vietoje, o bombą be sprogdiklio išvežti į Generolo Silvestro Žukausko poligoną (Pabradė) neutralizavimui. P. Radvilavičius informavo, kad 16.35 val. sprogmuo nukenksmintas vietoje ir išvežamas sunaikinimui.

Tokių sprogmenų, Lietuvos kariuomenės duomenimis, šalies teritorijoje randama ne pirmą kartą – šios bombos buvo naudojamos kovos veiksmų metu II-ojo pasaulinio karo laikais. Pasitaikė atvejų, kai nukritusios jos nesusprogdavo – tokiais atvejais, kartais surandamos po kelių dešimtmečių gulėjimo žemėje.

Sprogmenų neutralizavimas yra vienas pagrindinių iššūkių, kasmet tenkančių Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariams. Pernai vykdant planinius darbus patikrinti ir išvalyti 27 hektarai Lietuvos teritorijos, kuriuose rasta ir nukenksminti apie 103 įvairūs standartiniai sprogmenys.

Per 2018 metus į neplaninius iškvietimus buvo vykstama 976 kartus, neutralizuoti 1309 standartinių sprogmenų ir 4839 rankinių granatų sprogdikliai, neįskaičiuojant daiktų, kurie buvo nesusiję su sprogmenimis ir šoviniais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA