Visa tiesa apie vandenį: kiek skysčių reikia žmogui? | Kas vyksta Kaune

Visa tiesa apie vandenį: kiek skysčių reikia žmogui?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant šiltajam metų sezonui, vis aktualesne tema tampa pakankamas skysčių suvartojimas. Nusistovėjusi išmintis sako, jog reikia išgerti 2 litrus arba 8 stiklines vandens per dieną.

Tačiau moksliniai tyrimai rodo, jog ši „taisyklė“ nebūtinai yra teisinga.

Iš kur kilo idėja 2 litrai per dieną?

Yra keli paaiškinimai, iš kur kilo teorija, kad reikia suvartoti du litrus skysčių per dieną. Viena iš teorijų kilo Jungtinėse Amerikos Valstijose – 1945 metais mokslininkai atlikę tyrimus priėjo prie išvados, jog žmogui reikia vartoti vieną mililitrą kiekvienai suvartotai kalorijai.

Jei rekomenduojama kalorijų norma yra 2 tūkst. moterims ir 2,5 tūkst. vyrams, atitinkamai gaunasi 2 ir 2,5 litrų norma.

Į šį skaičių įskaičiuotas vandens kiekis, kuris yra randamas ir kitose maisto medžiagose – vaisiuose ar daržovėse.

Per daug vandens blogai?

Atlikti tyrimai teigia, jog vandens vartojimas daugiau, negu kūnas jo reikalauja, gali privesti prie sveikatos sutrikimų, tokių kaip natrio atskiedimas kraujyje. Tai sukelia galvos svaigimą dėl organizmo reakcijos, kuri siekia subalansuoti natrio kiekį organizme.

Yra pasitaikę situacijų, kai per didelis vandens vartojimas privedė prie mirties, skelbiama BBC straipsnyje.

Kiek vandens reikia iš tiesų?

Dėl pasklidusio įsitikinimo, kad visada reikia gerti daug vandens, žmonės nešiojasi vandenį su savimi ir dažnai geria daugiau, negu reikia. Pačiomis blogiausiomis sąlygomis (karščiausia įsivaizduojama temperatūra, vidury dykumos) žmogus išprakaituoja 2 litrus prakaito per valandą, teigia Sporto, treniruočių ir sveikatos instituto direktorius Hugh Montgomery.

Vertėtų atsižvelgti į kūno skysčių reikalavimus – vartoti kiek reikia pagal kūno priekius, o ne pagal apibrėžtus reikalavimus, priduria Irwin Rosenburg iš Masačusetso universiteto.

Jam antrina gydytojas Courtney Kipps, kuris teigia, jog reikia klausyti kūno – jis pasakys, kada jis tikrai yra ištroškęs.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA