Ką tik prie Nemuno išdygusi „uoga“ turės būti išmontuota | Kas vyksta Kaune

Ką tik prie Nemuno išdygusi „uoga“ turės būti išmontuota

R. Tenio nuotr.

Ne visi dienos šviesą išvydę „Kauno akcentų“ konkurso kūriniai galės toliau džiuginti miestiečių akį. Dėl trečiosios „Nemuno uogos“ kūrinio autorius Lukas Narutis ir Kauno miesto savivaldybė bendros kalbos nerado – neseniai Nemuno krantinėje atsiradęs skulptūriškas šviestuvas turės būti panaikintas.

„Kas vyksta Kaune“ žiniomis, naujoji „uoga“ per pastarąją savaitę pastatyta netoli pirmųjų dviejų, „dygstančių“ ties vakariniu pėsčiųjų tiltu į Nemuno salą. Tiesa, nuo rūdinto plieno skulptūros, įrengtos pernai lapkritį, ši gerokai skiriasi – žydrai dažytas „kotas“ yra laužytos formos, o pati „uoga“ kubo pavidalo. Aiškėja, kad menininkas ir savivaldybės atstovai nesutarė kaip tik dėl projekte atsiradusių pakeitimų.

Trečiąją „uogą“ prašys išardyti

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad įgyvendinta tik dalis „Nemuno uogų“ projekto. Šviestuvai šalia pėsčiųjų tilto į Nemuno salą buvo įrengti pagal projektą ir iš esmės atitiko pirminę konkurso viziją, o likusi „uoga“ esą įrengta vėluojant, ne pagal projektą, jos išvaizda kelia stiprių abejonių ir už ją pinigų menininkas negaus – bus prašoma kūrinį demontuoti bei sutvarkyti aplinką.

„Autorius vėliau parengė techninį projektą, kuriame buvo detalizuotos pirminės idėjos ir numatytas trijų šviestuvų įrengimas. Trečiasis šviestuvas turėjo atkartoti pirmųjų dviejų dizainą, tačiau autorius projekto įgyvendinimo metu nusprendė keisti jo išvaizdą ir vietą, siūlyti daugiau projekto keitimų“, – plačiau situaciją komentavo S. Rimas.

Pirminio „Nemuno uogų“ projekto vizualizacija / Kaunas.lt nuotr.

Anot Kultūros paveldo skyriaus vedėjo, mėginta su autoriumi ieškoti kompromisų, kad nebūtų per daug nutolta nuo pirminės konkursui pateiktos idėjos. Tačiau L. Narutis, S. Rimo teigimu, ignoravo Kauno miesto savivaldybės poziciją ir sutarties sąlygas. „Dėl to laikome, kad trečiasis šviestuvas įrengtas neteisėtai ir turi būti išmontuotas, o už jį autoriui nebus sumokėta“, – pridūrė savivaldybės atstovas.

Užtruko daugiau kaip metus

„Kas vyksta Kaune“ dėl įsižiebusių nesutarimų bei šviestuvo likimo išsiuntė užklausą ir pačiam L. Naručiui, kuris informavo esantis ne tik projekto autorius, bet ir generalinis rangovas – objektą jis statė savo jėgomis.

Menininkas pastebėjo, kad nežiūrint gausių lankytojų srautų krantinė šalia Nemuno salos nepasikeitė nuo Tarybinių laikų. „Šiuo metu nebėra net tako dangos ir tvorelių. Krantinė yra formaliai lankytojams uždaryta jau nuo 2018-ųjų pavasario, ką byloja sustatyti įspėjamieji ženklai“, – sakė L. Narutis.

Kauno akcentų projektas „Nemuno uogos“, kaip aiškino autorius, buvo skirtas išjudinti esamą situaciją ir sukurti traukos objektus, kurie pradėtų formuoti naują įdomų krantinės įvaizdį: Nemuno šviesų ir eksperimentinio meno alėja.

„Projektas buvo atliktas visiškai išpildant pirminės užduoties reikalavimus. Tai ne asfaltavimas, kur nesvarbu kaip, bet esmė – pigiai atlikti tipinį darbą. Sukurti ir įgyvendinti objektus, kurie turėtų išliekamąją vertę bei motyvuotų kitus autorius tęsti pradėtą darbą yra atsakinga ir sudėtinga užduotis. Projektavimas, gamyba ir montavimas užtruko daugiau nei metus. Procese dalyvavo tiek Lietuvos įmonės, tiek rangovai iš Ukrainos ir Italijos, nes įgyvendinimui reikėjo unikalių gaminių, kurių rinkoje nėra“, – skulptūros atsiradimo aplinkybes nupasakojo L. Narutis.

Kokybiškesnės nei buvo numatyta

Jis pridėjo, kad projektas nuo pirminės eskizinės stadijos perėjo keletą evoliucinių etapų, kol pasiekė galutinį rezultatą, kuriame buvo išspręstos tiek techninės, tiek integracijos į kontekstą problemos. Projekto tobulinimui padėjo ekspertų komanda, tad tai nėra vieno autoriaus darbo rezultatas. Komentarai, kad projektas nutolo nuo savivaldybei pateikto eskizo ir užtruko ilgiau nei buvo planuota sutartyje, pripažino L. Narutis, yra tiesa.

Pirminio „Nemuno uogų“ projekto vizualizacija / Kaunas.lt nuotr.

Taip esą nutiko dėl to, kad prioritetas buvo aukščiausia kokybė, o ne formalumų atitikimas. Įgyvendintas rezultatas, sakė „Nemuno uogų“ autorius, yra kokybiškesnis ir daug brandesnis nei sutartyje apibrėžtas.

„Kai eini nepramintu keliu, neišvengiamai susiduri su netikėtomis problemomis ir abejonėmis: tai kuris iš sprendimų yra teisingas ne tik šiandien, bet ir po 20 metų? Manau daug kam, kas prisiima atsakomybę sukurti daiktą, kyla dilema: ar atlikti savo užduotį formaliai ar taip, kaip jauti esant teisinga. Aš pasirinkau rizikingesnį antrąjį kelią“, – samprotavo L. Narutis.

Šiuo metu, jo teigimu, projekto savikaina yra didesnė nei užsakovo sumokėta suma. Projektas buvo užbaigtas iš asmeninių autoriaus lėšų, tačiau L. Narutis pretenzijų savivaldybei dėl sprendimo demontuoti projekto dalį „Muzikinės uogos“ ar patirtų nemenkų finansinių nuostolių neplanuoja reikšti.

Jau kvietė „ant kilimėlio“

Primename, kad nesklandumų 2018-ųjų lapkritį buvo kilę ir realizuojant pirmąsias dvi „Nemuno uogas“. Užsitęsus skulptūrų įrengimui, miesto valdininkai norėjo susitikti su L. Naručiu, tačiau šis į susitikimą neatvyko. Kultūros paveldo skyriaus vedėjas tuomet tvirtino, kad bus nustatytas terminas kūriniui užbaigti, po kurio menininkui grės sankcijos.

Dar pernai rudenį „Nemuno uogų“ autoriui švystelėjo niūri nutrauktos sutarties ir savivaldybei grąžinamų lėšų perspektyva, kuri atėjus pavasariui, panašu, iš dalies išsipildys. Pagal pirminį šio „Kauno akcento“ projektą, Nemuno krantinėje turėjo atsirasti trys šviestuvai bei terasos su lauko muzikos instrumentais praeiviams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA