Policija taupo pinigus nedrausdama tarnybinių automobilių „Kasko“ | Kas vyksta Kaune

Policija taupo pinigus nedrausdama tarnybinių automobilių „Kasko“

BNS 2019/04/06 17:49
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Policijos departamentui nusprendus atsisakyti visuotinio „Kasko“ draudimo, automobilių remonto išlaidos teko policijos komisariatams.

Policijos departamento BNS pateiktais duomenimis, nuo pernai balandžio policijos komisariatai už automobilių, patekusių į avarijas, remontą sumokėjo 75,6 tūkst. eurų.

Dalį išlaidų dengti teko ir pareigūnams: jie turėjo atlyginti 2,5 tūkst. eurų siekiančią žalą už apgadintus automobilius.

„Įsitraukti į žalos atlyginimą pareigūnai turės tik tada, kai bus nustatyta jų kaltė ir tai, kad eismo įvykis įvyko esant tyčiniams veiksmams“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Jis taip pat teigė, kad pareigūnų padengti reikalaujama suma maksimaliai gali siekti apie 200–300 eurų.

Profesinių sąjungų atstovai teigia, jog nepriklausomai nuo pasirinkto draudimo būdo svarbiausia yra užtikrinti, kad į iškvietimus vykstantys pareigūnai neturėtų jaudintis, kaip apsaugoti automobilį.

Policijos departamentas teigia, kad visus automobilius drausti „Kasko“ būtų gerokai brangiau nei šiuo metu kainuoja automobilių išlaikymas: pateikti draudimo pasiūlymai siekė 1,8 mln. eurų vietoj anksčiau mokėtų 400 tūkst. eurų.

„Policijos taryba nusprendė, kad tokia suma per didelė įvertinus, kiek automobilių yra sudaužoma ir kiek reikia lėšų jų remontui. Buvo priimtas sprendimas, kad visos įstaigos gali apsimokėti savo automobilių remontą“, – sakė R. Matonis.

Drausti „Kasko“ ar ne ir kuriuos automobilius šiuo metu sprendžia patys komisariatai pagal turimas lėšas.

Nuo pernai balandžio 1 dienos „Kasko“ nebedraudžiama 930 policijos automobilių. Iš jų iki kovo pradžios į eismo įvykius patekę buvo 96. Už juos atlygintos žalos dydis sudarė 83,1 tūkst. eurų, iš jų 2,5 tūkst. eurų išskaičiuoti iš pareigūnų ar darbuotojų.

Tuo metu „Kasko“ draudimu per šį laikotarpį įvairiu metu draustos 748 pareigūnų mašinos – tam komisariatai iš viso išleido 471,4 tūkst. eurų.

„Daugumą iš šių „Kasko“ draudimu draustų transporto priemonių sudarė 2015–2018 metų gamybos automobiliai skirti reagavimo funkcijai vykdyti. Transporto priemones policijos įstaigos draudė įvertinusios draudimo įkainius ir turimas lėšas“, – BNS sakė R. Matonis.

„Kasko“ drausti automobiliai per minėtą laikotarpį pateko į 195 eismo įvykius ir už tai policijai išmokėta 326 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovas Vladimiras Banelis BNS teigė, kad didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas drausti tuos automobilius, kurie reaguoja į iškvietimus.

„Profesinių sąjungų nuomone, reikia apdrausti automobilius ne visus, bet tuos, kurie dalyvauja patruliavime, kur yra didesnė rizika“, – sakė V. Banelis.

„Jeigu pareigūnui reikės dar ir dėl to galvoti, matant kiekvieną atvejį, kai išskaičiuojama iš vieno kolegos, iš kito, jis tiesiog gali neskubėti, ieškoti kitų sprendimų, kaip saugoti transportą, bus perdėtai atsargus“, – svarstė pareigūnų profsąjungų vadovas.

Anot jo, labai svarbu diskutuoti ir apie pareigūno atsakomybės ribas tuo atveju, jeigu avarijoje su policijos automobiliu nukentėtų žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA