Kauno geležinkelio stotyje nuotraukų pavidalu atgimė istorija | Kas vyksta Kaune

Kauno geležinkelio stotyje nuotraukų pavidalu atgimė istorija

Organizatorių nuotr.

Šį pavasarį sukanka lygiai 160 metų, kai Lietuvoje pradėtas statyti geležinkelis. Ta proga Kauno geležinkelio stotyje balandžio 5 dieną atidaryta istorinių fotografijų paroda – „Kauno geležinkelio stotis 1859-2019: nuo geležinkelio atsiradimo iki europinės vėžės „Rail Baltica“.

„Manau, kad tada geležinkelio atsiradimas Lietuvoje buvo kažkas panašaus, lyg dabar atvestum internetą ten, kur jo iki šiol nebuvo. Tuomet geležinkelis mažai reikšmingus carinės Rusijos miestus Vilnių ir Kauną pavertė ekonominiais centrais, paskatino juose pramonę.

Jau dabar panašią funkciją atlieka „Rail Baltica“ linija, kurią baigus Kaunas taps svarbiu viso regiono logistikos centru. Bet žvelgiant į ateitį negali užmiršti ir praeities, o ji nepaprastai įdomi, ką atskleidžia atidaryta istorinių fotografijų paroda“, – sako AB „Lietuvos geležinkeliai“ Geležinkelių infrastruktūros direkcijos direktorius Karolis Sankovski.

Pranešime spaudai rašoma, kad pirmoji Kauno viešo geležinkelio stotis buvo atidaryta 1861 m. balandžio 11 d., kai Kauno- Virbalio šaka pradėjo kursuoti traukiniai. Ši stotis buvo kairiajame Nemuno krante, dabartinėje Fredoje, nes dar nebuvo pastatytas geležinkelio tiltas per Nemuną. Ši stotis to meto dokumentuose vadinta “laikinuoju ambarkaderiu kairioje Nemuno pusėje”.

Istorinių fotografijų paroda / Organizatorių nuotr.

Dabartinės Kauno geležinkelio stoties viešosios veiklos pradžia galima laikyti 1862 m., kai buvo atidarytas eismas Kauno geležinkelio tiltu.

Pradėjusi funkcionuoti Kauno geležinkelio stotis iškart tapo svarbiu ekonomikos, kultūros ir visuomeninio gyvenimo centru, o Lietuvai paskelbus Nepriklausomybę – pagrindiniu tiltu su užsienio šalimis. Iš čia į užsienio valstybes išvykdavo oficialios Lietuvos delegacijos, čia buvo pasitinkami svarbūs svečiai.

Iš šios stoties 1940 m. Sovietų sąjungai okupavus Lietuvą į Sibirą tremti gyventojai.

Antrojo pasaulinio karo metais geležinkelio stotis buvo visiškai sugriauta ir atstatyta tik 1953-aisiais. Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę Kauno geležinkelio stotis pasikeitė tiek išoriškai, tiek savo reikšme.

Baigus įgyvendinti „Rail Baltica“ projektą, Kaunas taps svarbiu tarptautiniu logistikos centru gabenant krovinius Rytų ir Vakarų bei Šiaurės ir Pietų transporto koridoriais. Taip pat padidės turistų srautas, nes kelionės traukiniu per Baltijos šalis taps labai patrauklios: iš Panevėžio į Kauną kelionė truks 38 min., iš Vilniaus į Kauną – 36 min., Varšuvą pasieksime per nepilnas 5 val., Rygą per 1,5 val., o Taliną – per 3,5 val.

Paroda „Kauno geležinkelio stotis 1859-2019: nuo geležinkelio atsiradimo iki europinės vėžės „Rail Baltica“ eksponuojama Kauno geležinkelio stoties pagrindinėje laukiamojoje salėje.

Paroda veiks iki gegužės 24 d., jos metu bus organizuojamos moksleivių ekskursijos su gidu, kuris plačiau papasakos apie Lietuvos geležinkelio bei Kauno geležinkelio stoties istoriją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA