Lemiamą trilerį Madride išgyvenęs „Žalgiris“ šoka į atkrintamųjų traukinį | Kas vyksta Kaune

Lemiamą trilerį Madride išgyvenęs „Žalgiris“ šoka į atkrintamųjų traukinį

R. Tenio nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ketvirtadienio vakarą sužaidė kol kas svarbiausias šio sezono Eurolygos rungtynes. Madride kibę į atlapus čempiono titulą ginančiam „Real“, po amerikietiškus kalnelius primenančio mačo kauniečiai iškovojo istorinę pergalę rezultatu 86:93 (27:25, 10:21, 23:20, 26:27) ir išplėšė kelialapį į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Šeimininkai startavo pelnydami keturis taškus be atsako, tačiau pamažu įsižaidęs „Žalgiris“ sugebėjo duoti rezultatyvų atsaką. Komandos keitėsi taikliais metimais ir prabėgus vos daugiau nei keturioms minutėms švieslentėje degė apvalūs skaičiai – 10:10.

Įpusėjus kėliniui Antanui Kavaliauskui rinkus gražius taškus iš po krepšio, Edgarui Ulanovui smeigus tritaškį, o kitoje aikštės pusėje žalgiriečiams apsigynus prieš „Real“ išpuolį, šios ekipos strategas Pablo Laso sukvietė savo žaidėjus minutės pertraukėlei. Tuoj po to sėkmingai vienas prieš vieną žaidė Deonas Thompsonas, vesdamas „Žalgirį“ į priekį 16:17.

A. Kavaliauskas taikliai atakavo iš vidutinio nuotolio, tačiau greitai sekė Anthony Randolpho taškai iš po krepšio su D. Thompsono pražanga. „Real“ lyderiui realizavus baudos metimą, priešininkai vėl šoko į priekį 21:19. Permainingą pirmąjį kėlinį, kuriame dominavo puolimas, baigė kamuolį iš baudos aikštelės į krepšį įridenęs A. Kavaliauskas, mažinęs žalgiriečių deficitą iki 2 taškų – 27:25.

Antrajame kėlinyje „Žalgiris“ palaikė gerą tempą ir nė nemanė paleisti Madrido ekipos. Sužaidus pusę ketvirčio Brandonas Daviesas kaldamas kamuolį iš viršaus vedė kauniečius į priekį 33:37. Ir po „Real“ minutinės žalgiriečiai nestojo – puikūs epizodai gynyboje ir sumestos B. Davieso baudos leido atitrūkti 33:39.

Tiesa, tritaškiu metimu ispanų sirgalius iš vietų kėlė Trey’us Thompkinsas, mažinęs skirtumą perpus, bet greitai sekė penktoji komandinė šeimininkų pražanga, prie baudų metimo linijos siuntusi Artūrą Milaknį – 36:41. „Žalgiris“ turėjo savo rankose paskutinę antrojo kėlinio ataką, tačiau „Real“ gynėjui Facundo Campazzo pademonstravus neblogus vaidybos gebėjimus, puolime teisėjai baudė Thomasą Walkupą. Visgi D. Thompsonas paskutinėmis akimirkomis tam pačiam F. Campazzo „išrašė“ bloką, o atkarpą laimėję 21:10, žalgiriečiai išėjo į rūbinę turėdami gana solidžią 9 taškų persvarą – 37:46.

Trečiąjį kėlinį kiek daugiau nei tris minutes nė viena komanda nepelnė taškų, tačiau užsitęsusią tylą nutraukė iš toli žybtelėjęs Marius Grigonis, suteikęs „Žalgiriui“ dviženklį pranašumą – 37:49. Sunkius taškus atkovojęs kamuolį rinko „Real“ veteranas Felipe Reyesas, bet Kauno ekipoje iniciatyvos ėmėsi sužvėrėjęs B. Daviesas, realizavęs metimą su Gustavo Ayóno pražanga bei kitos atakos metu pataisęs netaiklų komandos draugų bandymą – 45:59.

Dėjimu „Žalgirio“ krepšį drebino Edy Tavaresas, o trijų taškų vertės Klemeno Prepeličiaus šūvis mažino „Real“ atsilikimą iki 50:61. Šarūnas Jasikevičius nieko nelaukęs prašė minutės pertraukėlės, po kurios taikliais tolimais metimais apsikeitė Aaronas White’as ir A. Randolphas – 53:64. Išprovokavęs kauniečių pražangą, tris baudas metė Jaycee Carrollas, priešpaskutinį ketvirtį atkovojęs kamuolį po desperatiško netaiklaus tritaškio „uždarė“ E. Tavaresas – 60:66.

Paskutinį ketvirtį pradėjo A. Milaknis, sumetę dvi baudas iš trijų, tačiau „Real“ kilo į lemiamą šturmą ir panaikino „Žalgirio“ turėtą pranašumą – įpusėjus kėliniui, rezultatą užtikrintais baudų metimais lygino A. Randolphas – 74:74. Madrido ekipą tempė užsivedusi ispanų priekinė linija su sunkiai sustabdomu E. Tavaresu, bet prie varžovų krepšio atsakymą vis rasdavo B. Daviesas. 6 iš eilės pelnyti jo taškai „Žalgirį“ palaikė priekyje vieno metimo atstumu – 77:80.

Teisėjai užskaitė drąsiai sužaidusio Leo Westermanno taškus, kurio mestas kamuolys buvo numuštas jau atšokęs nuo lentos, o tiksint paskutinėms lemiamo susitikimo akimirkoms nuo baudų metimo linijos nedrebėjo E. Ulanovo ranka. Kauno krepšininkai išplėšė savo pirmąją šiuolaikinės Eurolygos istorijoje pergalę pieš „Real“ žaisdami Madride rezultatu 86:93 ir šoko į nurūkstantį Eurolygos ketvirtfinalio traukinį. Atkrintamosiose „Žalgirio“ laukia reguliariojo sezono nugalėtoja Stambulo „Fenerbahce“.

„Tai nepaprastas jausmas, ypač kai į atkrintamąsias prasibrovėme šitokiu būdu. Daugelis netikėjo, kad mums pavyks. Aš jaučiau metimą, gerai sekėsi užbaigti atakas“, – po susitikimo komandos ir savo pasirodymą vertino rezultatyviausiu šį vakarą tapęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas B. Davies. Paklaustas, ką mano apie Stambulo ekipą, krepšininkas nedaugžodžiavo: „Aš susijaudinęs, nesvarbu, prieš ką žaisime.“

Po rimtu veidu džiaugsmo ašaras vos tramdęs Kauno ekipos vyriausias treneris Š. Jasikevičius teigė, kad atkrintamosios jam skamba puikiai. „Aš labai laimingas. Tik stengiuosi, kaip dera lietuviams, būti šaltas ir ramus. Negalvoju apie nieką, tik kaip šią naktį Madride atšvęsti pergalę“, – kaip reikiant pašėlti prieš vėl kimbant į darbus ketino to tikrai nusipelnęs „Žalgirio“ strategas.

„Žalgiris“: B. Daviesas 27 (10/15 dvit., 10 atk. kam., 2 per. kam.), A. Kavaliauskas 10 (5/7 dvit.), L. Westermannas 9, A. White‘as 9, N. Woltersas 8, D. Thompsonas 7 (5 atk. kam., 2 blk.), A. Milaknis 7, E. Ulanovas 7, M. Grigonis 5 (5 atk. kam.), T. Walkupas 4 (5 atk. kam., 7 rez. perd.).

„Real“: W. Tavaresas 22 (10/10 dvit., 7 atk. kam., 2 blk.), A. Randolphas 17 (5 atk. kam.), J. Carrollas 11.

Į atkrintamąsias kauniečiai prasibrovė atšventę pergalę, o Milano „Armani Olimpia“ išvykoje 101:95 pralaimėjus Stambulo „Anadolu Efes“ klubui. Pralaimėjimo „Real“ atveju žalgiriečiai būtų turėję labai mažai šansų prasibrauti į kitą etapą – jiems būtų tekę sulaukti palankių rezultatų keliuose kituose mačuose.

Kaip primenama „TVPlay“ pranešime, „Real“ krepšininkams dvikova su Lietuvos čempionais neturėjo jokios įtakos padėčiai turnyro lentelėje – Madrido „karaliai“ vis tiek liko trečiojoje vietoje reguliariajame sezone.

Ispanijos komanda prieš šį susitikimą turėjo 22 pergales, „Žalgiris“ – 14. Pirmojo rato šių klubų akistatoje 90:79 stipresnis buvo „Real“. Madrido ekipa kauniečius buvo nugalėjusi 11-oje iš eilės pastarųjų Eurolygos mačų.

Iš viso elitiniame žemyno turnyre nuo 2000 m. Ispanijos klubas „Žalgirį“ iki šio vakaro buvo nugalėjęs 18 kartų, o pralaimėjęs tik sykį. Tai nutiko 2014 metų balandį, kai žalgiriečiai namie triumfavo 87:80. Beje, tuomet „Real“ krepšininkams ta dvikova irgi nieko nelėmė. Eurolygoje Lietuvos ekipa svečiuose „Real“ buvo pralaimėjusi visus 9 kartus ir ketvirtadienį įsirašė pirmąją pergalę Madride.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA