Nauja „Brexit“ atomazga: Jungtinė Karalystė artėja prie blogiausio scenarijaus | Kas vyksta Kaune

Nauja „Brexit“ atomazga: Jungtinė Karalystė artėja prie blogiausio scenarijaus

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Balandžio 1-ąją Jungtinės Karalystės pralementas balsavo dėl galimų alternatyvių išstojimo iš Europos Sąjungos scenarijų. Tačiau parlamentarai eilinį kartą rinkosi skirtingas barikadų puses ir nepasiekė bendro susitarimo.

Keturi scenarijai

BBC praneša, kad iš viso parlamentas galėjo balsuoti už 4 alternatyvas. Pirma alternatyva yra muitų sąjunga Europos sąjungoje (ES). Antra, dar vadinama „Common Market 2.0” (liet., bendra rinka 2.0), jungtis prie Europos laisvos prekybos asociacijos (EFTA) ir Europos ekonomikos erdvės (EEA).

Trečias variantas – referendumas, kuriuo gyventojai balsuotų už bet kokį išstojimo iš ES susitarimą, patvirtintą Parlamento.

Galiausiai, jei ES nepritars pratęsti derybų laikotarpio, vyktų balsavimas parlamente siekiant išvengti išstojimo be susitarimo, įskaitant galimybę suspenduoti 50 straipsnį, atšaukiant išstojimo procesą.

Balsavimas nepavyko

Pirmadienį vyko balsavimas dėl įvairių „Brexit“ scenarijų, tačiau visos keturios alternatyvos nesulaukė daugumos balsų. Daugiausiai atstovų palaikymo iš parlamentarų sulaukė Kyle-Wilson siūlymas, kurio gyventojai galės patvirtinti bet kokią parlamento siūlomą išeitį.

Siūlymui pritarė 280 narių, prieš balsavo 292. Bendros rinkos pasiūlymas buvo antras labiausiai palaikomas parlamente – palaikė 261 nariai prieš – 282. Nors nesulaukė daugiausiai palaikymo, Ken’o Klark’o muitų sąjungos pasiūlymas buvo arčiausiai patvirtinimo – jam pritrūko vos 3-jų balsų.

Nepopuliariausias siūlymas buvo „Brexit“ atšaukimas, siekiant išvengti išstojimo be susitarimo, jei ES nepritartų derybų prailginimui. Virš šimto narių balsavo prieš.

Kas toliau?

Nepriėmus nei vieno scenarijaus, kyla klausimas – kas toliau? Visų pirma, antradienį, balandžio 2, vyks posėdis kur diskusijai susitiks kabineto nariai. Balandžio 3 galimas dar vienas balsavimas dėl sutarties.

Dar vienas scenarijus yra ketvirtas balsavimas dėl premjerės Theresos May išstojimo sutarties, kuris gali vykti jau šį ketvirtadienį.

Jei parlamentui nepavyks susitarti ir nebus sutarta dėl „Brexit“ nukėlimo su ES, balandžio 12 Jungtinė Karalystė gali išstoti be sutarties, kitaip tariant, įvyktų „kietasis“ „Brexit“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA