VMI paaiškino, kodėl dalis mokesčius mokėjusių gyventojų vis tiek liko skolingi | Kas vyksta Kaune

VMI paaiškino, kodėl dalis mokesčius mokėjusių gyventojų vis tiek liko skolingi

delfi.lt 2019/03/31 12:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pildant pajamų deklaraciją dalis Lietuvos gyventojų galėjo nemaloniai nustebti. Kas mėnesį gaudavo darbo užmokestį, iš jo būdavo išskaičiuojami mokesčiai, tačiau galiausiai vis tiek liko skolingi Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). VMI paaiškina, kad tokia situacija galėjo susidaryti dėl pritaikyto neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD).

Į DELFI kreipėsi skaitytojas Arūnas, kuris teigė, kad kas mėnesį gaudamas atlyginimą moka mokesčius, tačiau deklaruojant metines pajamas vis tiek liko skolingas VMI. Vyras taip pat pasigedo lengvatų, suteikiamų vienišiems tėvams.

„Nesuprantu kaip čia yra, jeigu dirbi visus metus ir moki mokesčius, ir dar pasirodo esi skolingas mokesčių inspekcijai, o iš algos mokesčius išskaičiuoja, kad ir būna 13 alga. Ir mokesčius išskaičiuoja didelius. Skambinau į mokesčių inspekciją, klausiau dėl ko, bet nieko gero nepaaiškino, tik pasakė, kad gavę esat didesnius pinigus, už tai esat gyventojų pajamų mokestį (GPM) skolingi ir iki gegužės 1 d. turite sumokėti. Daugiau nieko nesakė, negalim jums pasakyti, metų pajamas sudėjome ir iš tų metinių gaunasi, kiek jums priklauso grąžinti arba jums sumokėti. Tai kur tos lengvatos vienišiems tėvams? Juk 2 vaikai auga. Tai taip išeina, kad darbovietė išskaito kas
mėnesį, bet dar po metų ir mes turim sumokėti“, – rašo Arūnas.

Paaiškino, kaip apskaičiuoti NPD

Pirmiausia VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė primena, kad nuo praeitų metų lengvatos už auginamus vaikus (papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD), yra nebetaikomos. Vietoje to kas mėnesį yra skiriami vaiko pinigai.

Kad ir kas mėnesį mokami mokesčiai, skola gyventojui galėjo susidaryti dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD). Tai – gaunama darbo užmokesčio suma, kuri yra neapmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu (GPM). VMI pabrėžia, kad NPD priklauso nuo gyventojo uždirbamų pajamų: kuo daugiau uždirba gyventojas, tuo mažesnis NPD jam yra taikomas, tuo daugiau pajamų mokesčio išskaičiuojama. Metams pasibaigus NPD perskaičiuojamas, atsižvelgiant į visas per metus gautas pajamas.

„Nors NPD taikomas tik darbo užmokesčiui, jau nuo 2009 m. metinio NPD sumą lemia ir kitos gyventojo gautos pajamų mokesčiu apmokestinamos pajamos. Kuo didesnis gaunamų pajamų lygis, tuo mažesnis NPD taikomas.

Gyventojui gavus kitokių apmokestinamųjų pajamų ar darbo užmokestį iš dviejų darbdavių, metinis NPD sumažėja arba iš viso nebepriklauso. Metinis NPD taip pat gali sumažėti dėl išaugusio darbo užmokesčio, vienkartinių ar periodinių premijų gavimo. Tokiu atveju gyventojui atsiranda pareiga perskaičiuoti metinį NPD, iki kitų metų gegužės 2 d. deklaruoti metines pajamas ir dėl sumažėjusio metinio NPD sumokėti pajamų mokestį“, – paaiškina R. Virvilienė.

VMI nurodo, kad jeigu 2018 m. gyventojo pajamos siekė 13920 eurų arba buvo didesnės, tuomet metinis NPD nebepriklauso – tampa lygus nuliui.

Viskas priklauso ir nuo to, ar darbdavys taikė NPD, ar ne. Pavyzdžiui, jeigu gyventojo pajamos praeitais metais pasiekė 13920 eurų ribą, o išmokamam kas mėnesiui darbo užmokesčiui darbdavys taikė NPD, tai metinis NPD yra lygus nuliui. Tai reiškia, kad nuo visos pritaikytos NPD sumos susidarys mokėtinas pajamų mokestis, kurį sumokėti turės pats gyventojas.

„Priimant sprendimą, ar prašyti darbdavį taikyti, ar netaikyti NPD, pravartu pagalvoti apie tai, ar metų eigoje gyventojas neplanuojama gauti kitų pajamų – pvz. būsto nuomos, individualios veiklos pajamų, kitokių pajamų, ar gaunama pajamų už papildomą darbą ir pan.“, – komentuoja R. Virvilienė.

VMI pateikia dvi skaičiuokles, kur galima apskaičiuoti savo mėnesinį NPD ir metinį NPD.

Šiais metais – kita tvarka

VMI taip pat primena, kad šiais metais NPD taikymo ribos išsiplėtė iki 2555 Eur (nuo 2018 m. buvusios 1160 Eur), todėl šiemet NPD gali būti taikomas vidutines ir didesnes pajamas gaunantiems gyventojams. 2019 metais gyventojams, kurių mėnesio darbo užmokestis „popieriuje“ yra 2555 Eur arba didesnės, NPD netaikomas.

„Gyventojui, kurio 2019 m. mėnesio darbo užmokestis yra minimalus ar vidutinis (vidutinis 2019 m. yra 1136,20 Eur „popieriuje“) ir neplanuojančiam gauti kitų didesnių pajamų, NPD taikymas jau kalendoriniais metais būtų naudingas, nes, taikant NPD, išskaičiuojamas mažesnis pajamų mokestis ir todėl suma „į rankas“ yra didesnė.

Gyventojui, planuojančiam gauti ne tik darbo užmokestį, bet ir kitokių pajamų, vidutiniškai apie 2000 Eur per mėnesį, nevertėtų prašyti darbdavį taikyti NPD, o jei prašymas jį taikyti buvo pateiktas anksčiau, tai paprašyti (raštu) NPD netaikyti. Susidariusią pajamų mokesčio permoką galima susigrąžinti pagal pateiktą metinę pajamų mokesčio deklaraciją“, – paaiškina R. Virvilienė.

26 tūkst. skolininkų ir virš 1 mln. nesumokėtų eurų

VMI duomenimis, apie 26 tūkst. gyventojų, kurie nėra pateikę metinių pajamų deklaracijų dėl per didelio pritaikyto NPD bei PNPD už 2014 – 2017 metus, jas pateikę turėtų sumokėti 1,1 mln. eurų GPM.

Skolininkams VMI primena, kad šiemet iki liepos 1 d. suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų. Tai reiškia, jog gyventojui pateikus ar patikslinus ankstesnių metų deklaraciją (už 2017 m. arba ankstesnius) bei deklaravus papildomas pajamas, nuo susidariusių delspinigių VMI atleis, beliks sumokėti mokestį.

Pajamas už 2018 metus, kaip ir įprastai, reikia pateikti iki gegužės 2 dienos. Nesuspėjus, skaičiuosis delspinigiai.

VMI nurodo, kad vėluojantiems pateikti deklaracijas ir sumokėti mokesčius, siunčiami priminimai el. paštu, įprastu paštu bei skambinama. Ignoruojantiems priminimus, vėliau pritaikomos išieškojimo priemonės.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA