Pasipiktino pensijos kaupimu: prarado šimtus eurų | Kas vyksta Kaune

Pasipiktino pensijos kaupimu: prarado šimtus eurų

Raminta Rakauskė 2019/03/30 11:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ignas (asmuo red. žinomas – DELFI) – pasimetęs. Jis pasakojo jau kurį laiką papildomai pensijai kaupiantis II-oje pensijų kaupimo pakopoje, tačiau neseniai gauta pensijos kaupimo ataskaita iš „Swedbank“ jį kaip reikiant nustebino.

Banko parengtoje pensijos kaupimo ataskaitoje buvo teigiama, kad per praėjusius metus, senatvei II-oje pakopoje kaupdamas maksimaliai, iš viso vyras sutaupė beveik 1,4 tūkst. Eur, tačiau metų pabaigoje jo pensijos fondą tepapildė daug mažesnė suma – 944 Eur.

Pasirodo, tokį sutaupytos sumos pokyti lėmė minusinė 2018-ųjų investicinė grąža, kuri Igno piniginę, kaip pasakojo pats vyras, paplonino 371 Eur.

„Tai reiškia, kad aš visus metus kaupiau ir, galiausiai, pernai netekau beveik 400 Eur“, – sakė jis ir pasakojo dar privalėjęs susimokėti ir turto valdymo mokestį, kuris siekė beveik 53 Eur.

Kad metai nebuvo patys geriausi buvo rašoma ir pačioje kaupimo ataskaitoje. Pasak „Swedbank“, metinė investicinė grąža Igno kaupiamame „Pensija 5“ fonde sudarė -7,19 proc.

„Iš tiesų, tai per metus netekau vienos buto paskolos įmokos. Tai yra dideli pinigai.

Visi agituoja kaupti, bet prarasti tiek pinigų, labai gaila“, – sakė jis ir tikino dar galvosiąs, ar iš tiesų tęsti kaupimą II-oje pakopoje.

DELFI susisiekus su „Swedbank investicijų valdymo“ direktoriumi Tadu Gudaičiu šis aiškino, kad pensijų fondų rezultatai priklauso nuo finansų rinkų, į kurias yra nukreiptas pensijų fondų turtas, tad tai ir turėjo įtakos fondo investicinei grąžai.

„2018 metais pasaulio rinkose įvyko akcijų kainų korekcija, kuri turėjo didelės įtakos „Swedbank“ pensijų fondų rezultatams“, – tokį staigų investicinės grąžos kritimą aiškino jis ir pridūrė, kad kaupiant ilguoju laikotarpiu grąžos svyravimai yra neišvengiami.

Pasak jo, svarbu pažymėti, kad vertinant ilgesnį laikotarpį, „Swedbank“ pensijų fondų rezultatai yra teigiami, o puikiai prasidėję 2019-ieji taip pat atnešė gerų žinių.

„2019 metų pradžia buvo kur kas sėkmingesnė akcijų rinkoms ir per trumpą laikotarpį jų kainos smarkiai pakilo. Tai leido „Swedbank“ pensijų fondų dalyviams uždirbti ir kompensuoti neigiamas 2018 m. grąžas“, – sakė T.Gudaitis.

Tiesa, paklaustas apie pensijų fondų turto valdymo mokestį, kuris Ignui atsiėjo dar 53 Eur, specialistas aiškino, kad iš šio mokesčio pensijų kupimo bendrovė dengia visas su klientų turto valdymu ir administravimus susijusias išlaidas.

„Tai yra depozitoriumo, audito, vertybinių popierių pirkimo ir pardavimo, klientų aptarnavimo, konsultavimo, IT sistemų vystymo ir kitas išlaidas“, – vardino jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA