Sveikatos specialistai patvirtino, kodėl daugiausiai sergančių Kaune | Kas vyksta Kaune

Sveikatos specialistai patvirtino, kodėl daugiausiai sergančių Kaune

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad net du trečdaliai šiemet Lietuvoje patvirtintų tymų atvejų nustatyti Kaune ir Kauno rajone. 77 proc. čia susirgusių tymais vaikų buvo neskiepyti, 19 proc. vaikų – dar per maži skiepyti.

Statistika saugusiųjų tarpe yra kiek kitokia: 80 proc. susirgusių suaugusiųjų skiepijimo būklė nežinoma, 12,4 proc. – neskiepyti.

Šiose savivaldybėse fiksuojamas ir nepakankamas vaikų skiepijimo lygis, kad būtų užtikrintos sąlygos tymų protrūkiams išvengti. Sergamumo ir skiepijimosi ryšys akivaizdus ir kitose savivaldybėse.

„Visuomenei saugu, kai 95 iš 100 žmonių turi atsparumą tymams. Tai reiškia, kad kai didžioji dalis žmonių yra atsparūs, tie keletas, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali būti paskiepyti, pavyzdžiui, kūdikiai, ir tie, kuriems dėl nepakankamo individualaus organizmo imuninio atsako nesusiformavo atsparumas, bus saugūs, nes tymų virusas tiesiog neturės galimybės plisti“, – pabrėžia sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Nustatyta, kad žemiausias paskiepijimo procentas dvejų metų amžiaus vaikų grupėje 2018 metais buvo Varėnos (83,0 proc.), Jonavos (84,2 proc.), Kretingos (84,8 proc.) rajonuose, Palangos mieste (85,2 proc.), Rietave (85,3 proc.), Birštone (85,7 proc.), Prienų rajone (87,8 proc.), Klaipėdos mieste (88,2 proc.), Telšių rajone (88,4 proc.), Kauno mieste (89,4 proc.), Kaišiadorių rajone (89,8 proc.).

Septynerių metų amžiaus vaikų grupėje žemiausias paskiepijimo procentas pernai buvo Šakių rajone (83,5 proc.), Kalvarijoje (83,8 proc.), Kauno mieste (85,4 proc.), Varėnos (86,4 proc.), Kaišiadorių (86,4 proc.), Širvintų (87,7 proc.), Prienų (87,8 proc.), Kauno (88,2 proc.), Telšių (88,2 proc.), Panevėžio (88,2 proc.), Jonavos (88,5 proc.) rajonuose, Birštone (88,9 proc.), Klaipėdos mieste (89,9 proc.).

Tėvai, o šiose savivaldybėse gyvenantys – ypač, raginami naudotis valstybės teikiama vaikų apsauga nuo užkrečiamų
ligų ir pasirūpinti jų sveikata ir saugumu. Tėvams su vaiku reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kur vaikas yra registruotas.

Ligonių kasų apmokamomis vakcinomis vaikai Lietuvoje skiepijami iš viso nuo 14 užkrečiamųjų ligų.

Lietuvoje šiuo metu ligonių kasų lėšomis MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) vakcina skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (pirmoji dozė – 15-16 mėn., antroji dozė – 6-7 m.) ir sąlytį su tymais sergančiu žmogumi turėję asmenys, kurie turi būti paskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio, įskaitant medicinos personalą, turėjusį kontaktą su pacientu, sergančiu tymais. Taip užkertamas kelias tolesniam tymų plitimui.

Kovo 29 d. duomenimis, Lietuvoje iš viso nuo metų pradžios patvirtinta 310 tymų atvejų, iš jų 149 Kauno mieste, 47 Kauno rajone, 41 Vilniaus mieste, po 9 Vilniaus ir Kaišiadorių rajonuose. Nustatytų tymų atvejų žemėlapis reguliariai atnaujinamas šioje svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA