Priverstinio skiepijimo artimiausiu metu šalyje nebus | Kas vyksta Kaune

Priverstinio skiepijimo artimiausiu metu šalyje nebus

BNS 2019/03/28 20:40
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas nesutiko svarstyti opozicinių socialdemokratų projekto dėl privalomo skiepijimo nuo poliomelito, tymų ir raudonukės. Ketvirtadienį parlamentarai nesutiko šio projekto įtraukti į sesijos darbų programą – už balsavo 36, prieš buvo dešimt ir 28 Seimo nariai susilaikė.

„Man kyla klausimas, kas buvo per tuos 30 metų padaryta? Kodėl nebuvo sklaidomi gandai, kodėl jūs nevykdėte žmonių švietimo, kodėl dabar tą savo neveikimą jūs norite pateisinti prievartą prieš žmones?“ – socialdemokratų projektą kritikavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

„Užuot kompensavę savo 30 metų neveikimo, jūs prievartaujate Lietuvos žmones, jūs norite ir grasinate šeimoms, kad atimsite iš tų vaikų pinigus, tarsi vaikai būtų kalti, kad jų tėvai ne visada susivokia. Matau tą ketinimų kompleksą, kuris tikrai nėra būdingas demokratinei valstybei“, – pareiškė ji.

Pasak Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno Juliaus Sabatausko, negalima nieko nedaryti, kai per tris mėnesius susirgimų tymais šalyje registruota aštuonis kartus daugiau nei pernai per visus metus. Šalyje plintant tymams socialdemokratai siūlė įpareigoti tėvus užtikrinti, kad vaikai iki 16 metų, nesant kontraindikacijų, būtų paskiepyti poliomelito, tymų, raudonukės vakcinomis.

Apie tėvų atsisakymą skiepyti vaikus medikai būtų turėję pranešti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir vietiniam vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriui.

Socialdemokratai teigė, kad penkis kartus išaugęs užsikrėtusių tymais skaičius liudija, jog Lietuva nevaldo situacijos, o kasmet nepaskiepyti nuo šios ligos lieka per 5 tūkst. vaikų.

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga bei kiti valdantieji skeptiškai vertina svarstymus dėl priverstinių skiepų. Anot ministro, tai bandė padaryti jo pirmtakas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, tačiau teismas užkirto kelią.

V. Andriukaitis buvo pasirašęs įsakymą, kad į vaikų darželius nebūtų priimami neskiepyti vaikai, tačiau teismas jį paskelbė prieštaraujančiu kitiems teisės aktams.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nuo šių metų pradžios šalyje užregistruoti 284 tymų atvejai, didžioji dalis jų – Kauno apskrityje. Tuo metu pernai per visus metus Lietuvoje šia liga susirgo 30 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA