Kauno patrulių naktis: smūgiai uošviui, „žolininkas“ su kebabu ir tamsios praeities „BMW“ vairuotojai | Kas vyksta Kaune

Kauno patrulių naktis: smūgiai uošviui, „žolininkas“ su kebabu ir tamsios praeities „BMW“ vairuotojai

R. Tenio nuotr.

Darbo savaitei įsibėgėjant, „Kas vyksta Kaune“ nusprendė pasižiūrėti, kaip naktinis Kaunas atrodo pro policijos ekipažo langą. Ir nors budėjimas pasitaikė ne itin intensyvus, energingiems pareigūnams teko įsijungus švyturėlius ir nuspausti akceleratorių, ir apsilankyti areštinėje, spėjo jie prasukti ir pro patį „smagiausią“ rajoną. Niekadėjai nemiega – taip pat ir patruliai, 24 val. per parą pasirengę atsidurti ten, kur jų labiausiai reikia.

Antradienį, 18.30 val., mindžikuojame Savanorių prospekte esančio Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Patrulių rinktinės pastato vestibiulyje. Kiemas tiesiog prikimštas policijos automobilių – vienas visai naujas „Volkswagen Transporter“ identifikaciniu numeriu K1901 netrukus pajudės iš rinktinės į Kauno gatves.

Spaudžiame rankas Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės 2-osios kuopos mobilaus būrio vyriausiesiems patruliams Šarūnui Bieliauskui ir Jonui Tamulevičiui. Jauni vyrukai, rodos, ne iš kelmo spirti, ir rankos paspaudimas stipresnis už vidutinį. Š. Bieliauskas policijoje darbuojasi trejus metus, o J. Tamulevičius – dvejus su puse. Jonas pernai rugpjūtį, beje, išrinktas geriausiu pirmosios grandies Kauno apskrities policijos pareigūnu.

Š. Bieliauskas (lauke) bendravo su kitais vairuotojais ir pats sėdėjo prie specialiai paruošto „Volkswagen“ vairo, o J. Tamulevičius tikrino asmenų duomenis / R. Tenio nuotr.

Patruliai pluša dvi dienas ir dvi naktis, tada keturias dienas ilsisi, budėjimas trunka 12 valandų – šįkart taikome į 18-6 val. laiko rėmą. Smarkus duetas kartu patruliuoja tris mėnesius. „Buvo normalus, bet pradėjo dirbti ir sugedo“, – kolegą juokais pašiepia Šarūnas. Poros, atskleidė pareigūnai, paskirstomos pagal vadų norus – sudaromi būriai, pogrupiai. Pastaruoju metu J. Tamulevičius su Š. Bieliausku į miestą siunčiami kartu ir panašu, kad dėl to vyrai tikrai nesisieloja.

Naujas automobilis jau „pakrikštytas“

Pareigūnams susiruošus pajudame link Kristaus Prisikėlimo bazilikos, leidžiamės į miesto centrą ir Kęstučio gatvėje stabtelime prie Kauno apskrities VPK Centro policijos komisariato. Kelias minutes laukiant čia užbėgusio kolegos, J. Tamulevičius pasakoja, kad būtent šį automobilį jie gavo tik vasario mėnesį.

„Jau spėjome „pakrikštyti“. Policijos pareigūnai dažnai papuola į eismo įvykius – manau, dėl to, kad gatvėse tiesiog daugiau automobilių. Kelių eismo taisyklės kiek nedėkingos – reikia įsitikinti, kad mus praleidžia“, – kalbėjo vyriausiasis patrulis, pridūręs, kad tais atvejais, kai į iškvietimą skubantiems pareigūnams piktybiškai užstojamas kelias, automobilių valstybiniai numeriai perduodami dispečerinei ir po kurio laiko vairuotojai sulaukia baudos.

Pasiteiravus, ar nekelia įtampos tai, kad policijos automobiliai dėl padidėjusios kainos nebedraudžiami „Kasko“ draudimu, J. Tamulevičius tvirtino, kad kiekvienas komisariatas žiūri, kiek turi lėšų, ir dalį transporto priemonių apdraudžia. „Nuo algos nuskaito tik jei įvykis nutinka dėl pareigūno kaltės. Pikčiausia kai važiuoji ne gerti, valgyti, bet įvyksta avarija ir po to būna svarstymai. Visgi Kaune valdžia žiūri geranoriškai, dar nereikalavo sumokėti“, – aiškina Jonas.

Smagiausia – Vilijampolėje

Tuo metu Šarūnas vėl prie vairo – išsukus į Karaliaus Mindaugo prospektą, klausiame, į kiek iškvietimų vidutiniškai sureaguoja per naktį. Kaip svarsto patruliai, būna įvairiai – 2, 5, 10 – priklauso nuo nakties, savaitės dienos, kada išmokamos pašalpos, netgi oras turi įtakos. Nors sekmadienis, atrodo, turėtų būti ramus, kartais ateina 7 pranešimai, o pirmadienį – tik 2.

„Būna, kad nutolsti nuo veiksmo. Tarkime, kurį laiką buvai centre, tada pasuki į Vilijampolę ir tuoj pat gauni pranešimą, kad kas nors vyksta prie „Akropolio“. O kartais tiesiai prieš nosį per kelią bėga plėšikas – tada šoki ir gaudai“, – maršrutų spontaniškumą nupasakoja Š. Bieliauskas.

Kadangi patruliai, su kuriais vakarą leido „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai, dirba mobiliam būry, jų aprėptis – visa Kauno apskritis, neretai tenka pajudėti už miesto ribų. Visgi daugiausia nuveikti, pažymėjo Šarūnas, pavyksta Vilijampolėje: „Man asmeniškai ten smagiausia.“ Po trumpo pasimatymo su juodomis liemenėmis vilkinčiais K1902 ekipažo pareigūnais prie „Žalgirio“ arenos ir pokalbio apie ratų suvedimą, pasukame kaip tik link Vilijampolės, tačiau planus koreguoja dispečerės balsas.

Nuopuoliai ir pasivaikščiojimai Aleksoto gatvelėmis

Piliakalnio gatvėje pastebėtas tamsiai apsirengęs, įtariama, neblaivus vyras, kuris griuvinėja važiuojamojoje dalyje, kelia pavojų sau ir kitiems eismo dalyviams. Pakeliui į Aleksotą, Karaliaus Mindaugo prospekte pareigūnai stabdo krovininį „Mercedes-Benz“ mikroautobusą Jungtinės Karalystės registracijos numeriais.

Vairuotojo ir transporto priemonės dokumentai tvarkingi. „Pasitaiko, važiuoja be teisių, automobiliai užsienietiškais numeriais neapdrausti, išregistruoti“, – profilaktinio patikrinimo motyvus aiškina Š. Bieliauskas. Tuo metu dispečerė informuoja, kad Piliakalnio gatvės klajoklio kažkas ką tik vos nepartrenkė. Sumirgėjus švyturėliams ir suklikus sirenai prireikia smarkiau įsikibti, mat Šarūnui numynus akceleratorių sunkus „Volkswagen“ pademonstruoja kiek atletiškumo.

Tiesa, atvykus į nurodytą vietą, eismo drumstėjo pareigūnai neberado – policiją iškvietusi moteris sako vos jo nenumušusi, tačiau žmogų kažkas neseniai parsivedė į namus. Kadangi vyru pasirūpinta, grėsmės vairuotojų saugumui nebėra, patruliai, pasinaudoję proga, patraukia apsidairyti po siauras Aleksoto kalnu kylančias gatveles tarp H. ir O. Minkovskių bei Veiverių gatvių.

Vardų ir gimimo metų į vėlyvą pasivaikščiojimą leidęsi aleksotiškai dar neužmiršo / R. Tenio nuotr.

Kelius lyginanti valdžios ranka čia dar akivaizdžiai nepasiekė – keliolika minučių pasikračius, ekipažas pristoja patikrinti dviejų ne pačios optimaliausios formos vyrukų. Vienas jų vežasi dviratį, tačiau jei kada jį ir mina, dantyse rūkstanti cigaretė neutralizuoja šios transporto priemonės teikiamą naudą. Aleksotiškiai neturi asmens dokumentų, bet kaipmat išpyškina savo vardus ir pavardes – patikrinus duomenis, pareigūnai palinki vyrams gero vakaro.

Tuoj po to akylai apžiūrėjus Aleksoto apžvalgos aikštelę, Š. Bieliauskas su J. Tamulevičiumi pažymi, kad jeigu išgėręs žmogus nekelia pavojaus, nežeidžia kitų, nėra jokio reikalo jį bausti. „Net jei keturiom eina, bandai aiškintis aplinkybes, padėti. Jeigu ir keturiom nepaeina, veži į nakvynės namus“, – tikina patruliai.

Teistas garliaviškis įklimpo iki pažastų

Apie 20 val. Veiverių gatvėje stabdomas dar vienas automobilis Jungtinės Karalystės valstybiniais numeriais, šįkart – apynaujis „BMW X6“. Jonas pasiaiškina, kad prie vairo – su teisėsauga reikalų turėjęs pilietis, bet tam kartui viskas tvarkinga. Iš dispečerinės parskrieja pranešimas apie galimai neblaivius asmenis, tiesiog atviromis durimis baltu Latvijoje registruotu autobusiuku išvažiavusius iš automobilių stovėjimo aikštelės.

Bešnekėdamas su „BMW“ vairuotoju, Š. Bieliauskas gerokai nušalo kairę ausį / R. Tenio nuotr.

Deja, pranešėjas nepastebėjo, kuria kryptimi pasuko mašina, tačiau ilgai vėjo laukuose patruliai ir nesivaiko – gautas iškvietimas į Garliavą, Vasario 16-osios gatvėje, namuose, užfiksuotas smurto artimoje aplinkoje atvejis. Neblaivus vyras dviejų mažamečių akivaizdoje išplūdo žmoną ir kibo garbaus amžiaus uošviui į atlapus, taip sukeldamas fizinį skausmą.

Girtutėlis vyras prie uošvio tą vakarą daugiau nekibo / R. Tenio nuotr.

Privažiavus prie daugiabučio, čia pat rūko agresorius. Cigaretę iš rankų paleidžia labai nenoriai, pareigūnams teigia nieko blogo nedaręs, tačiau vedamas į automobilio gale įrengtą vienutę nesipriešina – matyt, supranta, kad prisidirbo ir nebeišsisuks. Greitai paaiškėja, kad vyras jau teistas, jam atidėtas laisvės atėmimo bausmės vykdymas, taikoma probacijos priežiūra. Prieš 21 val. pristačius vyriškį į Kauno apskrities VPK Vytauto prospekte, nustatomas sunkus girtumas – alkoholio matuoklis parodo net 5,4 prom.

Apetitu nesiskundžia ir be dūmų

Keliolika minučių J. Tamulevičius su Š. Bieliausku pildo įvykio protokolą – daugiausia biurokratinio darbo tenka atlikti Šarūnui, mat Jonui automobilyje sergint sulaikytąjį, jis užsukęs į butą aiškinosi nelaimės aplinkybes. Formalumai baigti ir, trumpam užsukę į Patrulių rinktinę, galiausiai pasiekiame Vilijampolę.

Tiesa, veiksmo vėsią darbo savaitės naktį čia ne itin daug. Ekipažas neskubėdamas važiuoja pro liūdnai pagarsėjusį Lampėdžių gatvės bendrabutį, siauromis gatvelėmis palei Raudondvario plentą iki „Holivudo“. Iš tamsos „Audi“ išplėšę policijos žibintai Lampėdžio ežero aikštelėje gerokai nustebina viduje sėdinčias dvi merginas, tačiau panelės pareigūnų nesudomina, o netrukus jau kitoje Vilijampolės vietoje dailiai rusiškai prabilęs Jonas prašo pasą pateikti Ukrainos pilietį, apsnigtame automobilyje ką tik nervingai prisidegusį cigaretę.

„Audi“ ekipažas „nusikalto“ tik ne itin sveiko maisto valgymu / R. Tenio nuotr.

Raudondvario plente maždaug 22.45 patruliai stabdo „Audi A3“, kuriame – trys jaunuoliai, vienas jų tvatija kebabą. Pasirodo, rytietiškos virtuvės mėgėjas – kaip sako pareigūnai, „žolininkas“, baustas 1000 eurų bauda už tai, kad buvo pričiuptas su 0,8 g marihuanos. Baudą vaikinas sumokėjo, o Š. Bieliauskui patikino neberūkantis – kirsti kebabo policininkai nebetrukdė.

Išmušus vidurnakčiui – atokvėpio akimirka

Per kitą valandą patruliai apžiūrėjo Kauno pilies aikštelę, Vilijampolėje patikrino du ne pirmo pigumo „BMW“, už kurių vairo sėdėjo mėgėjas palakstyti ir buvęs ratų gaubtų bei telefonų vagišius, bei „Mercedes-Benz“, kuriame naktį leido pora vaikinukų atsipalaidavusiais veidais – nė vienas pareigūnų akies pernelyg neužkabino.

Prieš vidurnaktį, K1901 budėjimui įpusėjus, „Kas vyksta Kaune“ komandai laikas sukti namo, o Šarūnas su Jonu planuoja, kur užkrimsti. „Sava pica“, „McDonald’s“, degalinės, „Timėjas“, „XXXL cepelinai“, – vardija patruliai, pridėdami, kad kavinėse valgyti brangoka.

Bent pusė antradienio nakties budėjimo Š. Bieliauskui su J. Tamulevičiumi pasitaikė gana rami. Per šešias valandas neteko dumti paskui žudiką, nešti iš degančio namo žmonių, juolab išsitraukti „Tazerio“ ar užtaisyti pistoleto. Pareigūnai nestokojo humoro jausmo, o su kauniečiais bendravo profesionaliai ir užtikrintai, tačiau akivaizdu, kad akiratyje pastebėję nusikaltėlį žaibiškai šoktų įkandin, liptų per tvoras ir padarytų viską, kad jis atsidurtų žaliai balto „Volkswagen“ gale.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA