KTU mokslininkai ištyrė, iš ko gaminamos surimio lazdelės | Kas vyksta Kaune

KTU mokslininkai ištyrė, iš ko gaminamos surimio lazdelės

„Vičiūnų grupės“ nuotr.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto institutas ištyrė iš surimio pagamintų produktų maistinę ir biologinę vertę bei įvertino jų sudėtyje esančių baltymų kokybę. Buvo tirtas vienos rūšies ir vieno gamintojo – „Vičiūnų grupės“ gaminamas surimio produktas, priskiriamas „snieginio krabo“ kategorijai – KTU tyrimą finansavo šio produkto gamintojas.

Tyrėjai nustatė „snieginio krabo“ sudėtyje esančių baltymų virškinamumą, maistinę ir biologinę vertę. Mokslininkų išvadose teigiama, kad „snieginio krabo“ gaminyje esantys surimio baltymai turi aukštą biologinę vertę ir yra lengvai virškinami.

Vertinant baltymų kokybę, buvo tiriama, kaip jie virškinami ir pasisavinami žmogaus organizme, ar juose yra žmogaus poreikius atitinkantys nepakeičiamų aminorūgščių kiekiai. Nuo to priklauso vartojamų maisto produktų biologinė vertė.

„Mūsų tyrimai parodė, kad „snieginis krabas“ yra mažai kaloringas ir turintis daug baltymų. Iš įvairių gamybos partijų imti mėginiai buvo stabilios baltymų ir aminorūgščių sudėties bei savybių. Produktas savo sudėtyje turi visas nepakeičiamas aminorūgštis, surimio baltymai yra aukštos biologinės vertės – prognozuojamas jų įsisavinimas didesnis nei 70 proc.“ – teigė KTU Maisto instituto mokslininkė dr. Gitana Alenčikienė.

Gamintojo deklaruojama „snieginio krabo“ sudėtis / Organizatorių nuotr.

Tyrimai atlikti skirtingu metu imant mėginius iš penkių skirtingų „Vičiūnų grupės“ gaminamo „snieginio krabo“ produkto partijų. Tai esą leido išvengti dėl galimų skirtingų žaliavos savybių ar aplinkos sąlygų atsirandančių rodiklių svyravimų ir gauti patikimus rezultatus.

Pasak įmonės produktų vystymo vadovės Loretos Stonkienės, surimis – tai išvalyta ir nukaulinta žuvis, sutrinta iki pastos konsistencijos, iš kurios pašalinti riebalai. Iš tokių baltųjų žuvų kaip jūros lydekos, menkės ar sardinės gaminamos surimio lazdelės yra termiškai apdorotos, todėl tinkamos valgyti iš karto.

„Moksliniai tyrimai ir bendradarbiavimas su mokslininkais itin svarbus tiek kuriant naujus produktus, tiek vertinant seniai rinkoje esančių gaminių savybes. Dėmesys mitybai visuomenėje nuolat auga, todėl norime būti įsitikinę savo produktų verte ir galimybėmis šią vertę perteikti mūsų vartotojams“, – sakė L. Stonkienė.

Anot jos, aukšto lygio moksliniai tyrimai ne tik leidžia objektyviai informuoti vartotojus apie konkrečias maistines produkto savybes, tam tikrais atvejais tyrimų rezultatai padeda gerinti ir patį produktą.

Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies. Gaminant šį produktą, iš žuvies pašalinami riebalai ir vanduo, todėl surimyje grynų žuvies baltymų yra netgi daugiau nei pačioje žuvyje. Norint paruošti 1 kg surimio prireikia net 3–4 kg žuvies. Kartu tai yra mažai kaloringas produktas: suvalgius 100 g „snieginio krabo“, gaunama tik 82 kcal.

Surimio produktuose išlieka ir tokios naudingosios medžiagos, esančios žuvyje, kaip magnis, vitaminas B12, fosforas ar selenas, teigiama bendrovės „Vičiūnų grupė“ išplatintame pranešime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA