Per „Swedbank“ sąskaitą Lietuvoje galėjo keliauti milijoninės lėšos buvusiam D. Trumpo štabo vadovui | Kas vyksta Kaune

Per „Swedbank“ sąskaitą Lietuvoje galėjo keliauti milijoninės lėšos buvusiam D. Trumpo štabo vadovui

BNS 2019/03/27 10:06
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Per „Swedbank“ Lietuvos padalinyje veikusią sąskaitą abejotinos kilmės lėšos galėjo keliauti į įmonę, siejamą su buvusiu Donaldo Trumpo rinkimų štabo vadovu Paulu Manafortu, trečiadienį pranešė naujienų portalas 15min.lt.

Portalas teigia, kad jo ir Švedijos televizijos SVT surinkti duomenys rodo, kad milijoninės lėšos nukeliavo į bendrovę, kuri figūruoja tyrime dėl P. Manaforto mokesčių vengimo ir sąskaitų užsienyje slėpimo.

Anot portalo, P. Manafortas į savo sąskaitą Kipre 2012 metais gavo beveik milijoną dolerių iš Jungtinėje Karalystėje registruotos „Inlord Sales“.

Portalo teigimu, „Inlord Sales“ į dvi sąskaitas – vieną Latvijoje ir vieną Lietuvoje – pinigus gavo iš Lietuvoje veikusios ofšorinės įmonės „Vega Holding“ sąskaitos. Pastaroji siejama ir su buvusiu Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

SVT duomenimis, su P. Manafortu siejama kompanija iš „Vega Holding“ gavo keliasdešimt milijonų dolerių.

Lietuviška sąskaita, 15min.lt žiniomis, galėjo veikti Ūkio banke. Į šią sąskaitą 2011 metais „Vega Holding“ pervedė 25,2 mln. dolerių.

15min.lt teigimu, ofšorinė kompanija „Vega Holding“ sąskaitą „Swedbank“ Lietuvos padalinyje turėjo dešimtmetį – nuo 2004 iki 2014 metų.

Be to, su V. Janukovyčiumi siejama įmonė papildė ir dar vieną sąskaitą – mokėjimas atliktas organizacijai, kuriai vadovauja JAV lobistas ir Rytų Europos ekspertas Bruce‘as P. Jacksonas (Briusas Džeksonas), ne kartą viešėjęs Lietuvoje.

Anot portalo, P. Manafortas ilgą laiką talkino įvairiems Ukrainos politikams, taip pat ir V. Janukovyčiui. Šiame darbe jis turėjo pagalbininkų, tarp kurių įvardijamas ir B. Jacksonas – JAV veikiančio Pereinamųjų demokratijų projekto vadovas, ilgus metus dirbęs su posovietinės erdvės valstybėmis, taip pat ir Lietuva.

Portalo teigimu, B. Jacksono vadovaujama organizacija dar 2011 metais gavo pinigų iš sąskaitos Lietuvoje. Tais pačiais metais panaudota galimo V. Janukovyčiaus kyšininkavimo schemai „Vega Holding“, B. Jacksono Pereinamųjų demokratijų projektui paaukojo 100 tūkst. dolerių. SVT susisiekus su B. Jacksonu, jis teigė nežinantis apie šias operacijas, vėliau raštu pateiktame komentare patvirtino pinigų gavimą – esą lėšos veikiausiai atkeliavo iš privataus asmens, o apie tai buvo tinkamai informuotos JAV institucijos. B. Jacksonas teigia niekada negavęs jokių pinigų iš V.Janukovyčiaus.

„Swedbank“ Lietuvoje situacijos nekomentavo, Lietuvos bankas laikosi pozicijos, jog nė viena iš 50 įmonių, kurios SVT medžiagoje įvardijamos kaip galimi pinigų plovimo įrankiai, nebuvo „Swedbank“ padalinio Lietuvoje klientėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA