Lietuva rengiasi kietajam „Brexit’ui“ | Kas vyksta Kaune

Lietuva rengiasi kietajam „Brexit’ui“

BNS 2019/03/26 08:31
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį turėtų pateikti Seimui įstatymų projektus, susijusius su Lietuvos pasirengimu galimam kietam Jungtinės Karalystės pasitraukimui iš Europos Sąjungos (ES).

Vyriausybė paprašė Seimo šiuos įstatymus priimti skubos tvarka, BNS sakė ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Projektai apima švietimo, socialinės apsaugos, sveikatos, mokestines ir kitas sritis.

Vyriausybė teigia, kad jie leistų sušvelninti Britanijos pasitraukimo iš ES be jokio susitarimo padarinius, taip pat užtikrinti abiejų šalių piliečių teises, nepažeisti verslo lūkesčių.

Teikiami teisės aktai numato britams išskirtinį pagrindą leidimui gyventi Lietuvoje, teisę paprasčiau naudotis socialinės apsaugos sistema, pereinamuosius laikotarpius, susijusius su darbu, studijomis, profesijų pripažinimu.

Britanijai ir jos piliečiams siūloma taikyti lengvatas, susijusias su pelno ir gyventojų pajamų mokesčiais, atleisti nuo kai kurių valstybės rinkliavų.

ES šalių vadovai praėjusią savaitę sutiko kiek pratęsti kovo 29 dieną turėjusio įvykti „Brexit’o“ terminą.

Jei britų parlamentarai trečiu bandymu pritars premjerės Theresos May (Terezos Mei) su Briuseliu suderėtai sutarčiai dėl „Brexit’o“ sąlygų, išstojimas numatytas gegužės 22 dieną.

Jeigu sutarčiai nebus pritarta, Londonas iki balandžio 12 dienos turės pranešti, ką planuoja daryti – išstoti be susitarimo, atšaukti „Brexit’ą“ ar pasiūlyti kokį nors kitą sprendimo būdą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA