Kokiais atvejais velionio namuose rasti pinigai paveldimi? | Kas vyksta Kaune

Kokiais atvejais velionio namuose rasti pinigai paveldimi?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri mirus mamai namuose rado nemažą sumą grynųjų pinigų, tačiau apie tai informavusi notarę susidūrė su kliūtimis gaunanat paveldėjimo teises. „Jai kyla abejonių, ar iš tiesų pinigai priklausė velionei“, – pasakoja skaitytoja.

Kadangi palikimą sudaro mirusio fizinio asmens turto, turtinių teisių, pareigų ir kai kurių neturtinių teisių visuma, notaras, išduodamas paveldėjimo teisės liudijimą, privalo patikrinti, ar turtas, dėl kurio prašoma išduoti liudijimą, priklausė palikėjui nuosavybės teise palikimo atsiradimo momentu.

Tais atvejais, kai paveldimas privalomai registruotinas turtas, jo priklausymą palikėjui patvirtina registrų duomenys, tačiau ir tais atvejais, kai paveldimas neregistruotinas kilnojamasis daiktas ar lėšos, esančios palikėjo gyvenamojoje vietoje, notaras taip pat turi pareigą įsitikinti šio turto priklausymu palikėjui.

Vadovaujantis Testamentų tvirtinimo ir paveldėjimo bylų tvarkymo rekomendacijomis, jeigu įpėdiniai prašo išduoti paveldėjimo teisės liudijimą į rastus grynuosius pinigus, notaras jį išduoda esant šių sąlygų visetui: grynieji pinigai rasti palikėjui priklausiusiame name (ar kitoje jo gyvenamojoje vietoje), šių pinigų buvimo toje vietoje faktas užfiksuotas antstolio faktinių aplinkybių konstatavimo protokole arba antstolio sudarytame paveldimo turto apyraše, arba Valstybinės mokesčių inspekcijos surašytame turto apžiūros akte.

Taip pat liudijimas išduodamas, jeigu įpėdinis raštu patvirtino, kad pinigai priklausė palikėjui ir notarui nėra žinoma, kad kas nors ginčytų pinigų priklausymo palikėjui faktą.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Pažymėtina, kad net ir esant visų aukščiau įvardintų sąlygų visetui, notaras gali atsisakyti išduoti paveldėjimo teisės liudijimą į rastus grynuosius pinigus, jei notarui kyla pagrįstų abejonių, ar palikėjo gyvenamojoje vietoje rasti grynieji pinigai tikrai galėjo jam priklausyti nuosavybės teise.

Tokiu atveju notaras turi teisę pareikalauti, kad įpėdinis pateiktų notarui įrodymus, kurie leistų daryti tikėtiną išvadą, jog grynieji pinigai nuosavybės teise galėjo priklausyti palikėjui jo mirties dieną. Tai sudarytų pagrindą dėl šių pinigų išduoti paveldėjimo teisės liudijimą.

Tokie įrodymai galėtų būti faktiniai duomenys apie mirusiojo gautas pajamas arba jo socialinį statusą. Tai leistų pagrįstai manyti, kad palikėjas galėjo disponuoti atitinkamomis lėšomis.

Šiuo konkrečiu atveju pirmiausia reikėtų kreiptis į notarą su tikslu išsiaiškinti, dėl kokių konkrečių priežasčių jis atsisako išduoti paveldėjimo teisės liudijimą į rastus grynuosius pinigus. Nustačius, kad notarui kyla abejonių dėl velionio nuosavybės teisių į rastus grynuosius pinigus, pateikti notarui papildomus duomenis, įrodančius velionio nuosavybės teises į rastą turtą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA