Tymų protrūkis paskatino valdžios diskusiją apie privalomus skiepus | Kas vyksta Kaune

Tymų protrūkis paskatino valdžios diskusiją apie privalomus skiepus

BNS 2019/03/25 08:13
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pirmadienį Seime rengiama diskusija, ar skiepai Lietuvoje turi būti privalomi.

Ją organizuoja konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Bus aiškinamasi dėl skiepijimo aprėpčių, tymų protrūkio, nepasitikėjimo vakcinomis ir kt.

Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos atstovai siūlo vaikus privalomai skiepyti nuo poliomelito, tymų ir raudonukės.

Socialdemokratų registruota pataisa numato, kad tėvai turėtų užtikrinti, jog vaikai iki 16 metų, nesant kontraindikacijų, būtų paskiepytipoliomelito, tymų, raudonukės.

Apie tėvų atsisakymą skiepyti vaikus medikai turėtų pranešti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir vietiniam vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos skyriui.

Socialdemokratai siūlo, kad tokia Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisa įsigaliotų nuo rugpjūčio.

Be to, praėjusią savaitę Seimas priėmė rezoliuciją, ragindamas Vyriausybę imtis neatidėliotinų veiksmų dėl tymų protrūkio.

Siūloma stiprinti visuomenės informavimą apie šią ligą, pasirūpinti vakcinos rezervu ir prieinamumu norintiesiems pasiskiepyti savo lėšomis, kompensuoti savanoriškus kraujo tyrimus, siekiant nustatyti, ar asmuo turi imunitetą šiai ligai ir ar reikalingas skiepas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nuo šių metų sausio iki kovo 21-osios Lietuvoje užregistruoti 224 tymų atvejai. Tuo metu pernai per visus metus Lietuvoje šia liga susirgo 30 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA