Kaune užfiksuotas neįprastas gamtos reiškinys | Kas vyksta Kaune

Kaune užfiksuotas neįprastas gamtos reiškinys

M. Binkio nuotr.

Ankstyvą sekmadienio popietę skystu debesų šydu aptrauktas dangus kauniečiams padovanojo nepaprastą reginį. Saulę įrėmino šviesos ratas, vadinamas halu.

Nuotrauka, kurią atsiuntė „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas Mikas, apie 13.30 val. padaryta Kauno technologijos universiteto Studentų miestelyje. Autoriaus teigimu, fotografija praktiškai neredaguota, Saulę supantis ratilas matomas ir plika akimi.

Kaip nurodoma internetiniuose šaltiniuose, halas – optinis reiškinys, susidarantis lūžtant ir atsispindint šviesos spinduliams plunksninių bei plunksninių-sluoksninių debesų šešiabriauniuose ledo kristaluose.

Halas taip pat padeda numatyti orus, mat jo susidarymas yra susijęs su šiltos oro masės advekcija (horizontaliu oro masių pernešimu – „Kas vyksta Kaune“).

Po giedrų orų atmosferos slėgis įprastai ima kristi, padvelkia pietys, o iš pietvakarių nusidriekia permatomi plunksniniai debesys. Dangus tuomet pasidaro balzganas, o šešėliai neryškūs, tarsi Saulė šviestų per matinį stiklą – kaip tik tokios sąlygos palankios halui ar panašiems optiniams reiškiniams susidaryti.

Lietuvoje halas aplink Saulę susidaro 40-60 kartų per metus, o aplink Mėnulį – 15–20 kartų. Retesniais atvejais galima pastebėti netikras saules, atskiras halo dalis – stulpus ir lankus.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad šį savaitgalį Lietuvoje taip pat siautė elektromagnetinė audra. Smarkiausiai Žemės magnetosferą Saulės pliūpsniai atakavo sekmadienio naktį, o dabar magnetinis aktyvumas turėtų būti grįžęs į normalaus intensyvumo lauką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA