Balsadėžės uždarytos: Lietuva skaičiuoja kandidatų į merus laimes ir nelaimes | Kas vyksta Kaune

Balsadėžės uždarytos: Lietuva skaičiuoja kandidatų į merus laimes ir nelaimes

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

19 iš 60 savivaldybių gali būti ramios – jos jau išsirinko savo merus pirmajame ture, tarp šių laimingųjų yra Kaunas ir Kauno rajonas. Likusiose savivaldybėse merai paaiškės jau netrukus, balsadėžės uždarytos, skaičiuojami balsai.

Kai kuriose savivaldybėse virė arši kova: rinkėjų simpatijos pirmajame ture buvo kone lygios.

Dėl 41 mero posto antrajame ture susirungė ne tik politikai, bet ir verslininkai, mokytojai ar visuomenininkai, kurių pomėgiai – nuo bitininkystės iki triušių auginimo, o kandidatas į Varėnos rajono merus, vienintelis Lietuvos centro partijos kandidatas antrajame ture, savo profesiją yra nurodęs taip – pensininkas.

Didžiausia antrojo turo merų rinkimų intriga laukia didžiausiuose miestuose – Vilniuje ir Klaipėdoje, tačiau ir mažesniuose miestuose netrūksta intrigų. Kai kur dėl mero kėdės kovojo oponentais tapę bendražygiai.

Dėl mero posto antrajame ture kovojo ir Prezidento posto siekiančio Sauliaus Skvernelio štabo narė Ausma Miškinienė, pirmajame ture nuo dabartinio Lazdijų rajono mero ji atsiliko vos puse procento.

Tarp į antrąjį turą pakliuvusių kandidatų – ir tokie, kurie per kelerius pastaruosius metus turėjo reikalų su prokuratūra, FNTT ar STT.

Panevėžyje daugiausia rinkėjų balsų pirmojo turo metu sulaukė šiuo metu nuo pareigų dėl vykstančio korupcijos tyrimo nušalintas kandidatas ir dabartinis meras Rytis Mykolas Račkauskas, o Visagino merei Daliai Štraupaitei, vėl siekiančiai posto, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prieš pat rinkimus panaikino neliečiamybę dėl vykdomo tyrimo.

Alytaus miesto mero posto siekia tarybos senbuvis Nerijus Cesiulis, nors prieš beveik dvejus metus net buvo apdovanotas „už miesto garsinimą iš blogosios pusės“.

Anykščiuose susikovė meras ir jo padėjėjas, o Kalvarijoje – tarybos narys ir meras, dėl kurių konflikto posėdžio metu prieš kelerius metus savivaldybėje lankėsi net policijos pareigūnai.

Dėl dar vienos kadencijos antrojo turo metu kovojo net 25 kandidatai, dabar einantys merų pareigas.

Kai kuriose savivaldybėse į antrąjį turą patekusių kandidatų surinkti balsai skyrėsi vos per plauką, Alytaus rajone kandidatus skyrė vos 0,4 proc., o Pakruojo rajone antro turo galėjo ir nebūti, iki reikiamų rinkėjų balsų kiekio, kad meras būtų išrinktas jau pirmojo turo metu, vienam iš kandidatų pritrūko vos 0,65 procento.

Antrajame ture dėl 41 mero posto susikovė 82 kandidatai. Daugiausia jų atstovauja visuomeninius komitetus. Pastarieji šįmet surinko daugiausia mandatų ir į savivaldybių tarybas, aplenkdami visas partijas.

Ir antrajame ture gali triumfuoti komitetai, nes jų atstovų, siekiančių tapti merais, daugiausia – 19.

17 pergalių absoliučios sėkmės atveju į savo kišenę galėtų įsidėti Gintauto Palucko vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), o 15 – Gabrieliaus Landsbergio vadovaujama Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija. Dėl 11 postų kovoja Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), o 6 – partija „Tvarka ir teisingumas“ su pirmininku Remigijumi Žemaitaičiu priešakyje.

Viktoro Uspaskicho „Darbo partija“ kovojo tik dėl dviejų postų, o Eugenijaus Gentvilo Liberalų sąjūdis (LRLS) – dėl 9.

Artūro Zuoko „Laisvės sąjungos“ kandidatas antrajame ture buvo tik vienas, kaip ir Naglio Puteikio Lietuvos centro partijos.

2015-aisiais vykusių rinkimų metu mero postą laimėjo tik vienas save išsikėlęs kandidatas – Jurbarko meras. Šįmet jis vėl kelia pats save ir toks buvo vienintelis antrajame ture.

Konservatoriai dėl merų postų su „valstiečiais“ susirungė keturiose savivaldybės, dar keturiose „valstiečiai“ kovojo su socialdemokratais.

O Elektrėnuose liberalė kovojo prieš liberalą. Kai liberalai savo kandidatu išrinko dabartinį merą, Liberalų sąjūdžio rinkimų nelaimėjusi Silva Lengvinienė subūrė savo komitetą ir nusprendė kandidatuoti savarankiškai. Abu liberalai perkopė į antrąjį turą.

Anykščiuose kovojo meras ir jo patarėjas: Sigutis Obelevičius ir Kęstutis Tubis. Tokių kovų antrajame ture, kai dabartiniai merai kovoja su padėjėjais ar administracijos darbuotojais – yra ir daugiau.

Ne vienoje savivaldybėje į kovą stojo rajonų merai prieš tų pačių rajonų seniūnus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA