Aukščiausi Europos politikai spaudžia imtis sankcijų prieš V. Romanovą | Kas vyksta Kaune

Aukščiausi Europos politikai spaudžia imtis sankcijų prieš V. Romanovą

BNS 2019/03/15 18:38
DELFI nuotr.

Daugiau kaip dvidešimt europarlamentarų paragino įvesti Europos Sąjungos (ES) sankcijas žlugusio Ūkio banko buvusiam savininkui Vladimirui Romanovui dėl įtarimų pinigų plovimu.

Taip politikai reagavo į žurnalistinį tyrimą apie įtartinus pervedimus iš Ūkio banko į Rusijos investicinį banką „Troika Dialog“. Žurnalistai teigia, kad pinigų plovimo schema veikė 2006-2013 metais.

„Manome, kad reikia imtis skubių veiksmų prieš privačius asmenis, figūruojančius šioje byloje, tokius kaip Rubenas Vardanianas, kuris vadovavo „Troika Dialog“, ir Vladimiras Romanovas, buvęs dabar jau žlugusio Ūkio banko valdytojas, pabėgęs iš Lietuvos 2013-aisiais ir dabar gyvenantis Rusijoje, ir užsitikrinęs ten prieglobstį“, – rašoma šią savaitę paskelbtame laiške Europos Komisijos pirmininkui.

„Raginame Komisiją nedelsiant pradėti visas reikiamas procedūras, kad šiems ir kitiems „Troika Laundromat“ byloje figūruojantiems asmenims būtų paskelbtos ES sankcijos“, – teigia europarlamentarai.

Žurnalistinį tyrimą atliko žurnalistai iš 18 valstybių. Nutekėjusius bankinius duomenis gavo portalas 15min.lt ir tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP.

Europarlamentarai teigia, kad šis atvejis patvirtina ES pažeidžiamumą ir nepasirengimą kovai su finansiniu sukčiavimu bei pinigų plovimu.

Jie paragino kuo skubiau ES mastu įkurti pinigų plovimo prevencijos priežiūros instituciją ir teikti paramą Lietuvos bei kitų šalių pareigūnams, vykdantiems tyrimus.

Laišką pasirašė 22 europarlamentarai iš keturiolikos šalių. Laiško iniciatorius europarlamentaras Petras Auštrevičius teigė, kad pinigų plovimas kelia grėsmę Europos politinei ir finansinei sistemai.

„Pinigų plovimas ir Europoje, ir ypač iš Rusijos yra įgavęs neregėtus mastus, todėl turime reaguoti“, – BNS penktadienį sakė P. Auštrevičius.

Nuo 2009 iki 2013 m. Romanovas buvo Kauno „Žalgirio“ savininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA